Πόσα θα πληρώσουμε για το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων

Αν δεν ψώνισες ακόμη ρίξε μια ματιά εδώ, να μάθεις πόσο πάει μαλλί.

Article featured image
Article featured image

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, μέσα στο πλαίσιο των σκοπών της ιδρύσεώς του, που είναι η προστασία και η πληρέστερη πληροφόρηση των καταναλωτών, διενήργησε έρευνα για το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Η έρευνα διεξάχθηκε από τις 12 μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2019.

Έγιναν συνολικά τρεις τιμοληψίες λιανικών τιμών. Τα σημεία πώλησης απ’ όπου λήφθηκαν οι τιμές, ήταν οι τέσσερεις μεγαλύτερες υπεραγορές στη Λευκωσία, δυο μικρότερες υπεραγορές και ένα συνοικιακό κατάστημα. Σημειώνεται ότι η έρευνα κάλυψε μόνο τη Λευκωσία και την Πάφο και περιλάμβανε συνολικά 35 είδη τροφίμων και ποτών.

Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί το κόστος ενός χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2019 και όχι για σκοπούς σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων σημείων πώλησης. Επιπρόσθετα, η έρευνα άρχισε ενωρίς για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τιμές διαφοροποιούνταν όσο πλησίαζε η μέρα των Χριστουγέννων και αν κάποιες προσφορές προϊόντων θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν και μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η έρευνα επεξεργάστηκε τα στοιχεία με σκοπό τον υπολογισμό του κόστους δυο χριστουγεννιάτικων τραπεζιών. Ένα τραπέζι που ονομάστηκε οικονομικό και ένα πλούσιο τραπέζι. Το οικονομικό τραπέζι περιλαμβάνει μόνο ένα είδος από τα βασικά είδη του καταλόγου της έρευνας, για παράδειγμα μόνο ένα κρασί, μια μπύρα, ένα είδος ψωμιού, ένα είδος αναψυκτικού κ.α. Το πλούσιο τραπέζι περιλαμβάνει και τα 35 είδη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της έρευνας.

Στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού λήφθηκαν υπόψη και οι αναγκαίες ποσότητες κάθε είδους που συνήθως χρειάζεται μια τετραμελής και μια εξαμελής οικογένεια. Ένα επιπρόσθετο κόστος 5% στο σύνολο του κόστους προστέθηκε για τα διάφορά συμπληρωματικά είδη που χρειάζονται στο τραπέζι, όπως, νερό, λεμόνια, άλας, λάδι, ξύδι, χαρτοπετσέτες κ.ά. Λεπτομερείς πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία, φαίνονται στους αναλυτικούς πίνακες που επισυνάπτονται.

κοστοσ.jpg


Βασικά στοιχεία και συμπεράσματα της έρευνας:

  1. Το συνολικό κόστος ενός οικονομικού τραπεζιού για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα €105 ευρώ και για μια εξαμελή οικογένεια €147 ευρώ. Στην Πάφο το κόστος υπολογίζεται στα €114 και €160 αντίστοιχα. Σε σύγκριση με την Πάφο διαπιστώνεται ότι στη Λευκωσία το κόστος του τραπεζιού είναι ελαφρώς χαμηλότερο.
  2. Το συνολικό κόστος ενός πλούσιου τραπεζιού για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα €154 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια €224 ευρώ. Στην Πάφο το κόστος υπολογίζεται στα €167 και €237 αντίστοιχα. Σε σύγκριση με την Πάφο διαπιστώνεται ότι στη Λευκωσία το κόστος του τραπεζιού είναι ελαφρώς χαμηλότερο.
  3. Δεν παρατηρήθηκαν αυξήσεις στα προϊόντα της έρευνας από τις 12 Δεκεμβρίου μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου που διάρκεσε η έρευνα.
  4. Αριθμός ειδών που περιλάμβανε η έρευνα προσφέρονταν σε τιμές προσφοράς. Οι τιμές προσφοράς διατηρήθηκαν από την αρχή της έρευνας μέχρι το τέλος της και γι’ αυτό και λήφθηκαν υπόψη στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού ως είχαν.
  5. Οι μόνες τιμές που αναμένεται ότι πιθανόν να διαφοροποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα είναι οι τιμές των λαχανικών. Στα φρούτα δεν αναμένονται αισθητές διαφοροποιήσεις.
  6. Για το 2019, σε σύγκριση με το 2018, παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τομάτες και αγγουράκια, στα αμνοερίφια τα χοιρινά κρέατα και στα μήλα. Σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν στις πατάτες και τα κρεμμύδια. Τέλος, σημαντικές αυξήσεις και μειώσεις παρατηρήθηκαν στα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, αλλά επειδή τα είδη αυτά μπορούν να διαφέρουν αισθητά από την άποψη των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί η σύγκρισή τους αξιόπιστη. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από το αναλυτικό πίνακα που επισυνάπτεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ