Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις όταν κάποιος φτιάξει ψεύτικο προφίλ με το όνομά σου;

Ένα σενάριο που πλέον έχει καταντήσει μάστιγα και επηρεάζει τα θύματα σε διάφορους τομείς της ζωής τους.

Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Αλέξανδρος Κοφτερός, PhD Διδάκτορας Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων


Τελευταία βρέθηκα σε μια συζήτηση για τις παρενοχλήσεις γυναικών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και κυρίως στο Facebook. Η πιο συνηθισμένη μορφή παρενόχλησης, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα τόσο το θύμα όσο και τον θύτη (αν ανακαλυφθεί και δεν έχει «πλάτες») είναι η δημιουργία ψεύτικου προφίλ και η ανάρτηση προσωπικών πληροφοριών ή/και σχολίων που έχουν στόχο να βλάψουν το θύμα.

Το σενάριο απλό και -δυστυχώς- αποτελεί μάστιγα: αντιπαθώ τον/τη Χ. Δημιουργώ ένα ψεύτικο προφίλ το οποίο φαίνεται πως έχει δημιουργήσει ο Χ (θύμα). Αναρτώ κάποιες φωτός, προσωπικά στοιχεία (διεύθυνση, τηλέφωνο κτλ). Στέλνω αιτήματα φιλίας σε άτομα που ξέρω ότι συνδέονται με τον Χ (φίλοι, συνεργάτες, πιθανοί συνεργάτες).

Στην περίπτωση που το θύμα δεν είναι ενεργό στο Fb, μια τέτοια δράση πιθανόν να περάσει απαρατήρητη από το θύμα για αρκετό καιρό. Μέχρι να ανακαλυφθεί, πιθανόν να υπάρχουν σημαντικές και σοβαρότατες συνέπειες για το θύμα (π.χ. απώλεια πιθανής εργασίας, παρεξηγήσεις με άτομα φιλικού και άλλου περιβάλλοντος, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σε αυτοκτονίες - κλασική η περίπτωση της Amanda Todd).

Πώς μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα; Προφανώς είναι αδύνατο να εμποδίσεις κάποιον κακόβουλο που θέλει να δημιουργήσει ένα ψεύτικο προφίλ με τα στοιχεία σου. Όμως, η πλαστοπροσωπία στην Κύπρο αποτελεί ποινικό αδίκημα, όταν εφαρμόζεται (http://www.cylaw.org/…/division-ddf1a665e7-0646-4d80-b28a-9…).

Όταν κάποιος εντοπίσει ψεύτικο λογαριασμό στο Φβ με τα δικά του στοιχεία, άμεσα θα πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου (http://www.police.gov.cy/…/42956AEC03E8025DC22578A900271F4A…).


Η έμπειρη ομάδα της Αστυνομίας είναι σε θέση να διερευνήσει το θέμα και να φροντίσει -σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες- να κλείσει ο ψεύτικος λογαριασμός και να κινηθεί ενάντια στους πιθανούς θύτες. Σε περίπτωση που εντοπιστεί η διεύθυνση IP ενός πιθανού θύτη, το τεκμήριο αυτό είναι καταδικαστικό για τον ίδιο. Για να το εξηγήσω απλά: το να εντοπιστεί το IP ενός θύτη, είναι το ίδιο ισχυρό με το να βρεθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός διαρρήκτη εντός της οικίας μας ή το σπέρμα ενός βιαστή στο σώμα ή τα ρούχα ενός θύματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ