Για ποιον γράφτηκε «Ο Άμλετ της σελήνης»

Η ιστορία πίσω από το σπουδαίο τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, που πρωτοερμήνευσε ο Θηβαίος.

Article featured image
Article featured image

Η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του «Άμλετ της σελήνης» που έγραψε τους στίχους του το 2002 ο Μάνος Ελευθερίου και τη μουσική ο Θάνος Μικρούτσικος. Ένα τραγούδι που ερμήνευσε ο Χρήστος Θηβαίος και που γράφτηκε για τον Γιώργο Χειμωνά, αν και κάποιοι λανθασμένα πιστεύουν ότι αναφέρεται στον διανοούμενο και στοχαστή Νίκο Πουλαντζά, ο οποίος είχε ζήσει κι αυτός, όπως κι ο Χειμωνάς, στο Παρίσι.

Ποιο όμως είναι το νόημα των στίχων του τραγουδιού;


Όπως ο ίδιος ο Μάνος Ελευθερίου έχει πει σε συνέντευξή του σχετικά με το τι συμβολίζει ο Άμλετ για τον ίδιο:

«Ήταν ένα πρόσωπο που μου είχε γίνει ψύχωση για ένα μεγάλο διάστημα. Ξέρω απ’ έξω κι όλους τους μονολόγους από τότε που ήμουν μαθητής στη Δραματική Σχολή. Είναι ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα των αιώνων. Αλλά δεν είναι το μοναδικό έργο που με έχει τινάξει στον αέρα. Οι αρχαίοι τραγικοί πρώτα-πρώτα, οι Οιδίποδες του Σοφοκλή. Εκεί τα πράγματα είναι πολύ άγρια. Βεβαίως, ο Σαίξπηρ είναι ισάξιος με τους αρχαίους τραγικούς μας.

amlet3.jpg


Επίσης, ο Χρήστος Θηβαίος είχε δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ερμηνεία για τους στίχους του συγκεκριμένου τραγουδιού:

«Η πιο εντυπωσιακή μορφή στην ιστορία του ανθρώπου –και που την έχει περιγράψει πολύ φανταχτερή ο Γ. Χειμωνάς, στο τραγούδι «Ο Άμλετ της Σελήνης» και είναι τιμή μου που το τραγούδησα– που είναι η μορφή του λυπημένου κοινωνήσει με αυτή τη μορφή ενός υπέροχου ανθρώπου, του ανθρώπου που θέλει να υπερβεί την καθημερινότητα του. Αυτό ακριβώς το υπερβολικό είναι αυτό, που μένει στην τέχνη. Αυτό το διαφορετικό. Αυτό το υπέρλαμπρα στολισμένο είτε είναι από αίμα είναι από αστερόσκονη, κι αυτό είναι πραγματική τέχνη. Κάτι το οποίο δεν είναι ακριβώς βίωμα αλλά είναι ένα μέλλον το οποίο καταγράφουμε εμείς για να διδάξουμε τους άλλους αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό πάνω απ’ όλα. Να τον διδάξουμε όνειρο».

Πηγή: Μικροπράγματα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ