Εκατοντάδες πρόσφυγες κυριολεκτικά ξεχασμένοι μέσα στο χιονισμένο δάσος της Βοσνίας
«Είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα», δήλωσε ο 24χρονος Mauloddin, ένας Αφγανός που ξεκίνησε για την Ευρώπη πριν από περίπου 4 χρόνια.
Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2019
3
λεπτά
Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό σε χιονισμένο δάσος, σε μια παγωμένη ερημιά της Βοσνίας, αγωνίζονται να επιβιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες καθώς ο χειμώνας επελαύνει.
Μέρα με τη μέρα, οι φόβοι εντείνονται ότι κάποιοι μπορεί να πεθάνουν αν δεν εγκατασταθούν αλλού σύντομα. Η κατάσταση όπως αποτυπώθηκε χθες από δημοσιογράφους και διεθνή πρακτορεία είναι πέρα από δραματική.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που επισκέφθηκε τον καταυλισμό την Τρίτη απαίτησε να κλείσει άμεσα, αν και ένας υπουργός της βοσνιακής κυβέρνησης δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν μέχρι ένα μήνα για να μετακινήσουν τους πρόσφυγες σε ασφαλέστερη θέση.
«Είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα», δήλωσε ο 24χρονος Mauloddin, ένας Αφγανός που ξεκίνησε για την Ευρώπη πριν από περίπου 4 χρόνια. «Κάνει πολύ κρύο, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε και δεν έχει φαγητό». Ο 24χρονος είναι μεταξύ των 600 περίπου μεταναστών και προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Ασία που βρίσκονται στο Vucjak, έναν πρώην χώρο υγειονομικής ταφής περίπου 8 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Κροατίας, επειδή οι αρχές της Βοσνίας δεν μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με το πού θα εγκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι.
Η Βοσνία αντιμετωπίζει μια έξαρση των μεταναστευτικών ροών από τότε που η Κροατία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία έκλεισαν τα σύνορά τους. Οι μετανάστες ονειρεύονται να φτάσουν στην πλούσια δυτική Ευρώπη και να βρουν δουλειά εκεί. Μερικοί δεν είχαν ζεστά ρούχα και ήταν τυλιγμένοι σε κουβέρτες και μέσα στο χιόνι και τη λάσπη, με σαγιονάρες στα πόδια, προσπαθούσαν να συλλέξουν καυσόξυλα.
Ένας άλλος άνθρωπος μισοθαμμένος στο χιόνι προσπαθούσε να απομακρύνει τον πάγο από τη σκηνή του για να αποφευχθεί η κατάρρευσή της.
«Το Vucjak πρέπει να κλείσει σήμερα», δήλωσε η Dunja Mijatovic, Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Διαφορετικά οι άνθρωποι εδώ θα αρχίσουν να πεθαίνουν», πρόσθεσε ενώ είπε ότι ως πολίτης της Βοσνίας, μιας χώρας που δημιούργησε το δικό της ρεύμα προσφύγων κατά τη διάρκεια των πολέμων τη δεκαετία του 1990, «ντρεπόταν» για τις συνθήκες αυτές.
Οι οργανισμοί βοήθειας έχουν εδώ και καιρό καλέσει τις Αρχές να κλείσουν τον καταυλισμό ο οποίος δεν έχει ρεύμα και πόσιμο νερό. Ο υπουργός ασφαλείας δήλωσε την Τρίτη ότι οι μετανάστες θα μετακινηθούν σε μια θέση κοντά στην πρωτεύουσα του Σεράγεβο τον επόμενο μήνα. Μέχρι τότε, δήλωσε ο Selam Midzic, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού από την κοντινή πόλη Bihac, οι μετανάστες θα πρέπει να υπομείνουν τον παγετό και πολλοί θα αρρωσταίνουν.
Ο Ερυθρός Σταυρός είναι ο μόνος οργανισμός που παρέχει τρόφιμα και φάρμακα στους μετανάστες. Σχολιάζοντας τη δύσκολη κατάσταση τους, ο Rezwanullay Niazy, ένας 24χρονος Αφγανός, δήλωσε: «Ξοδέψαμε όλα τα χρήματά μας... Ήρθαμε κοντά στην Ευρώπη και τώρα έκλεισαν τα σύνορα της Κροατίας και της Σλοβενίας. Όταν φτάσαμε εκεί μας χτύπησαν». Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την κροατική αστυνομία για τη χρήση βίας ώστε να ωθήσουν τους μετανάστες πίσω στα σύνορα στη Βοσνία, μια κατηγορία που αρνήθηκαν οι κροατικές Αρχές.