Γνωρίζεις για το κορδόνι με τους ηλίανθους;

Μια εξαιρετική ιδέα που διευκολύνει τη ζωή και την καθημερινότητα των γονιών που έχουν στην οικογένειά τους ΑμεΑ, και φυσικά των ίδιων των παιδιών.

Article featured image
Article featured image

Είναι δεδομένο ότι για κάποιους συνανθρώπους μας τα ταξίδια και η εμπειρία μιας πτήσης μπορεί να προκαλέσει άγχος και στρες.

Πόσο μάλλον για ένα παιδί κάποια ιδιαιτερότητα…

Η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο σε παιδιά, αλλά και ενήλικα άτομα που μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτισμό, Αλτσχάιμερ, προβλήματα όρασης ή ακοής και γενικώς δυσκολίες στη μετακίνηση και όχι μόνο.


Βάσει αυτού, αρκετά αεροδρόμια ανά τον κόσμο στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τα παιδιά αυτά έτσι ώστε να αποφύγουν το στρες, δίδουν σε οικογένειες παιδιών με αθέατες αναπηρίες την ευκαιρία να αποφύγουν ουρές και αναμονή, με σκοπό να μειώσουν το στρες και την ένταση που μπορεί να βιώνουν τα παιδιά τους.

ilianthos4.jpg


To πράσινο κορδόνι με τους ηλίανθους

Τι κάνουν ακριβώς; Δίνουν στην οικογένεια ένα πράσινο κορδόνι για τον λαιμό με ηλίανθους, έτσι ώστε όποιος το βλέπει να ξέρει ότι αυτή η οικογένεια χρήζει προτεραιότητας στο check in, στο σημείο ελέγχου διαβατηρίων, στο αεροπλάνο και όπου αλλού υπάρχουν ουρές και αναμονή.

Ονομάζεται «SunFlower Lanyard» και εξασφαλίζει καλύτερη εξυπηρέτηση σε άτομα που την έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με το BBC, οι επιβάτες με την ειδική ένδειξη μπορούν να έχουν, μεταξύ άλλων, περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους στους ελέγχους ασφαλείας και την επιβίβαση, σαφείς οδηγίες για κάθε στάδιο του ταξιδιού και τη δυνατότητα να μη χωριστούν καθόλου από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους ακόμα και αν πρόκειται για ενήλικες.

Προς τι η επιλογή του ηλίανθου

Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της οργάνωσης που ξεκίνησε την ιδέα του Sunflower Lanyard, hiddendisabilitiesstore.com, επέλεξαν ως σύμβολό τους τον ηλίανθο για να εκφράσουν ευτυχία, θετική αύρα και δύναμη. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο λουλούδι, ενώ παραμένει και φυλετικά ουδέτερο. Τα χρώματα είναι επίσης επιλεγμένα με προσοχή, καθώς το φωτεινό κίτρινο και το έντονο πράσινο είναι εύκολα ορατά από μακριά.

ilianthos2.jpg


Πότε ξεκίνησε η ιδέα για το κορδόνι με τους ηλίανθους

Το «μέτρο» αυτό ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ στο Λονδίνο, και δεν αφορά μόνο σε παιδιά, αλλά και ενήλικα άτομα που μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτισμό, Αλτσχάιμερ, προβλήματα όρασης ή ακοής και γενικώς δυσκολίες στη μετακίνηση και όχι μόνο.

Έκτοτε, περισσότερα αεροδρόμια -και εκτός Αγγλίας- έχουν υιοθετήσει την παραπάνω τακτική, ενώ στο σκηνικό έχουν αρχίσει και εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες παροχής αγαθών, ακόμα και σουπερμάρκετ!


autismos4.jpg


Τι ισχύει στην Κύπρο

Στην Κύπρο η Hermes Airports έχει δεσμευτεί να κάνει πιο εύκολα τα αεροπορικά ταξίδια για άτομα με αυτισμό, εφαρμόζοντας μια σειρά από δράσεις. Φορώντας τα μπλε καπέλα με το σήμα «I Can Fly», τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειές τους, ταξιδεύουν όσο το δυνατό πιο εύκολα, γρήγορα και ήρεμα, κάνοντας τις διαδικασίες εντός αεροδρομίου πολύ πιο stress free.


Επιπλέον, τους προσφέρεται πλούσιο εικονογραφημένο υλικό με χρήσιμες συμβουλές για το ταξίδι, λίστα ελέγχου και εικονογραφημένη ιστορία της διαδρομής που θα ακολουθήσει στο αεροδρόμιο βήμα προς βήμα (το υλικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Hermes Airports).



Η εμπειρία μιας οικογένειας με το κορδόνι των ηλίανθων

Μέσω μιας ανάρτησης της Alexandra Kalantzi διαβάσαμε την εμπειρία μιας οικογένειας με το κορδόνι των ηλίανθων, στο αεροδρόμιο της Μάλαγα. Το ποστ αφορά στη μεταφρασμένη από τα ιταλικά ανάρτηση της Kim Baker. Πιο κάτω η ανάρτηση:




Με πληροφορίες από Infokids

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ