5 πράγματα που μάλλον δεν ξέρεις για τα φλαμίνγκο

Πώς προέκυψε η ονομασία τους και γιατί στέκονται στο ένα πόδι.

Article featured image
Article featured image

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, τα εντυπωσιακά ροζ πτηνά με την μοναδική εμφάνιση, μεταναστεύουν στην Κύπρο, που το κλίμα είναι κατάλληλο για να επιβιώσουν, μέχρι το καλοκαίρι.

Οι Αλυκές της Λάρνακας και της Λεμεσού, γίνονται πιο όμορφες και δεκάδες επισκεπτών συρρέουν καθημερινά για να θαυμάσουν το θέαμα. Κάτι που ωστόσο, δημιουργεί πολλά προβλήματα, αφού πολλοί είναι αυτοί που δεν σέβονται το γεγονός πως οφείλουν να κρατάνε απόσταση ασφαλείας, να μην αφήνουν σκουπίδια πίσω τους, και φυσικά να μην πατάνε εντός των Αλυκών για να πλησιάσουν.

Και μπορεί κάθε χρόνο να μας επισκέπτονται σταθερά, αλλά τι ξέρουμε, πραγματικά γι’ αυτά;

- Το όνομα φλαμίνγκο προέρχεται από την πορτογαλική ή ισπανική λέξη «flamengo», που σημαίνει «αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας».


- Τα φλαμίνγκο τρέφονται κυρίως με γαρίδες, άλγες, και υδρόβια φυτά.

- Τα φτερά τους διαθέτουν διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί και του ροζ χρώματος. Αυτό οφείλεται στις χρωστικές των τροφών που καταναλώνουν, οι οποίες περιέχουν καροτενοειδείς χρωστικές. Ωστόσο, υπάρχει ένα εξαιρετικά σπάνιο φλαμίνγκο χρώματος μαύρου, το οποίο εθεάθη σε Περιβαλλοντικό Κέντρο της Κύπρου. Η εξαίρεση αυτή φαίνεται να οφείλεται στην απορρόφηση υπερβολικής ποσότητας μελανίνης από την τροφή που καταναλώνει το συγκεκριμένο φλαμίνγκο.


- Τα φλαμίνγκο συχνά στέκονται στο ένα πόδι, ενώ το άλλο είναι μαζεμένο κάτω από το σώμα τους. Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μία θεωρία είναι ότι με το να στέκονται στο ένα πόδι εξοικονομούν περισσότερη σωματική θερμότητα, δεδομένου ότι ξοδεύουν αρκετό χρόνο μέσα στο κρύο νερό. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά συμβαίνει και στο ζεστό νερό, και παρατηρείται στα πουλιά που τυπικά δεν στέκονται στο νερό. Μία εναλλακτική θεωρία είναι ότι με το στήσιμο στο ένα πόδι μειώνεται η ενέργεια που πρέπει να καταναλωθεί για την παραγωγή μυϊκής προσπάθειας ώστε το πουλί να σταθεί και να ισορροπήσει στο ένα πόδι.

- Εκτός από το ότι στέκονται στο νερό, τα φλαμίνγκο μπορούν να πατήσουν με τα μεμβρανωτά τους πόδια στη λάσπη, για να φέρουν στην επιφάνεια το φαγητό που βρίσκεται στον πάτο.

Φωτογραφία: Cyprus From Air

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ