Αντισυλληπτικό χάπι που διαρκεί έναν ολόκληρο μήνα;

Όχι μόνο μειώνει τις πιθανότητες μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά φεύγει και ένα μόνιμο άγχος των γυναικών.

Article featured image
Article featured image


Το επαναστατικό χάπι αποτελείται από μια κάψουλα ζελατίνης που διαλύεται στο στομάχι απελευθερώνοντας ένα πολυμερές με ακτινωτή δομή. Το πολυμερές παραμένει στον οργανισμό για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, εκλύοντας συνθετικές ορμόνες που μπλοκάρουν τη διαδικασία γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα μέθοδος θα μειώσει δραματικά τις πιθανότητες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, από λάθος στην λήψη των συμβατικών χαπιών ημέρας. Παρόμοια μέθοδος χορήγησης φαρμάκων, για την αντιμετώπιση της ελονοσίας ή του AIDS, έχει κατά το παρελθόν δοκιμαστεί σε πειραματόζωα, αλλά αυτή είναι πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για τη χορήγηση αντισυλληπτικών ουσιών και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκερ, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, που συνυπογράφει τη μελέτη, η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύτατο φάσμα περιπτώσεων. «Ελπίζω ότι στο μέλλον θα υπάρχουν χάπια που οι άνθρωποι θα τα καταπίνουν μία φορά, και θα επενεργούν για όσο διάστημα απαιτείται ώστε να αντιμετωπιστούν διαφορετικές ασθένειες - ψυχικές, αλτσχάιμερ, AIDS, εθισμός στα οπιοειδή», προσθέτει ο καθηγητής.


Σε πειραματικό στάδιο

Το φαρμακευτικό σκεύασμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο ακόμα. Οι γιατροί χορήγησαν, πρόσφατα, το μηνιαίο χάπι σε έξι θηλυκούς χοίρους. Για να συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου, συνέκριναν τα επίπεδα ορμονών σε αυτούς τους χοίρους, με τα επίπεδα πέντε άλλων θηλυκών χοίρων στους οποίους χορηγούσαν το ημερήσιο χάπι της ίδιας ορμόνης.

Είκοσι μία ημέρες μετά, οι θηλυκοί χοίροι που είχαν λάβει άπαξ το μηνιαίο αντισυλληπτικό χάπι είχαν στο αίμα τους ανάλογα επίπεδα ορμόνης με αυτά των χοίρων που έπαιρναν το ημερήσιο σκεύασμα. Ακόμα και μετά από 29 ημέρες, η ορμόνη ανιχνευόταν στο αίμα τους. Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε θα βελτιστοποιηθεί και θα προσαρμοστεί στα δεδομένα του γυναικείου οργανισμού.


«Οι άνθρωποι ξεχνούν»

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι από τους δημοφιλείς τρόπους αντισύλληψης καθώς δεν απαιτούν κάποια ειδική ή επίπονη διαδικασία. Ωστόσο παλιότερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι περίπου το 50% των γυναικών που ακολουθούν αυτή τη μέθοδο, ξεχνούν τουλάχιστον ένα χάπι σε βάθος τριών μηνών, αυξάνοντας τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. «Οι άνθρωποι ξεχνούν», λέει ο Λάνγκερ. «Ακόμα και όταν θέλουν να αποφύγουν κάποια εγκυμοσύνη». Αν η νέα μέθοδος περάσει τις κλινικές δοκιμές, το ρίσκο στο μέλλον θα μειωθεί κατακόρυφα.

Με πληροφορίες από Guardian/Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ