Η Βουλή μόλις νομιμοποίησε την καλλιέργεια, εισαγωγή και χρήση της ιατρικής κάνναβης

Επιτέλους!

 


Article featured image
Article featured image

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στον Φιλελεύθερο, ψηφίστηκε η τροποποίηση του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου, ώστε να εισαχθούν σε αυτόν πρόνοιες που να επιτρέπουν τη ρύθμιση με κανονισμούς της εισαγωγής στη Δημοκρατία σπόρων κάνναβης και φυτών κάνναβης, καθώς και την επιβολή τελών αδειοδότησης και διοικητικών κυρώσεων, σε περίπτωση παραβίασης προνοιών των κανονισμών που θα εκδοθούν δυνάμει αυτού.

Όσον αφορά στην καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης, η Βουλή ψήφισε υπέρ με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει την καλλιέργεια, την παραγωγή, την εισαγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και τη χρήση της για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς, για την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και τη διαδικασία δωρεάν παροχής φαρμακευτικής κάνναβης στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς. 

Προβλέπεται η αδειοδότηση μόνο τριών παραγωγών, τουλάχιστον, για τα πρώτα 15 χρόνια με στόχο την προσέλκυση οικονομικά εύρωστων εταιρειών με παγκόσμια εμπειρία στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης.

Με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση δίνει κίνητρα σε αυτές τις εταιρείες, όπως είναι η μερική αποκλειστικότητα καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, η αδειοδότηση τριών παραγωγών συστήνεται και για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικού ελέγχου, έτσι ώστε η φαρμακευτική κάνναβη να μην καταλήγει στην παράνομη αγορά ή σε παράνομη χρήση.

Η φαρμακευτική κάνναβη θα παραχωρείται κατόπιν ιατρικής συνταγής σε ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους επίμονους πόνους που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με καρκίνο, με HIV, με εκφυλιστικές παθήσεις του κινητικού συστήματος, με ρευματοπάθεια, νευροπάθεια και γλαύκωμα. Θα παραχωρείται, επίσης, στους ασθενείς που υποφέρουν από το σύνδρομο Τουρέτ και τη νόσο του Crohn (ελκώδης κολίτιδα).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ