Τι προνοεί το νομοσχέδιο για τα tattoo και το piercing που κατατέθηκε χθες στη Βουλή

Τέρμα τα τατουάζ σε ανηλίκους, με απαγόρευση δια νόμου.

Article featured image
Article featured image

Το υπουργείο Υγείας, με γνώμονα τη βελτίωση και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα, θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση τη νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος του δερματοστικτοποιού και διαπερνητή.

Εξ ου και τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο μεταξύ άλλων απαγορεύει τη δερματοστιξία, δηλαδή τα τατουάζ, σε άτομα κάτω των 16 ετών.

Για παιδιά ηλικίας 16 - 18 ετών εισάγονται περιορισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν την προηγούμενη γραπτή ενημέρωση και γραπτή συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

Επιπλέον, απαγορεύεται η δωρεά αίματος από άτομα που έχουν υποβληθεί σε δερματοστιξία ή διαπέρνηση σώματος (piercing) τους τελευταίους εννέα μήνες.

Το νομοσχέδιο στόχος του οποίου είναι να ρυθμίσει τη λειτουργία των εργαστηρίων δερματοστιξίας και σωματικής διαπέρνησης, τιτλοφορείται ως «Ο περί Εγγραφής Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019».

Εξ ου και θα ιδρυθεί Συμβούλιο Εγγραφής Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος και Εργαστηρίων Δερματοστιξίας και Διαπέρνησης σώματος.

tattoos-groton.jpg

Για να εγγραφεί οποιοδήποτε πρόσωπο στο μητρώο των δερματοστικτοποιών ή στο μητρώο των διαπερνητών σώματος θα πρέπει:

Να είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή κράτους μέλους ή σύζυγος ή τέκνο πολίτη της Δημοκρατίας ή κράτους μέλους που έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία.

Να έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του.

Να κατέχει πιστοποιητικό υγείας.

Να μην έχει καταδικαστεί για αδίκημα το οποίο ενέχει ηθική αισχρότητα ή έλλειψη τιμιότητας.

Να κατέχει δίπλωμα ή άλλο ισότιμο προσόν εκπαίδευσης στη δερματοστιξία ή/και διαπέρνησης σώματος.

Να κατέχει πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών και πιστοποιητικό εκπαίδευσης προς αποτροπή μεταδιδόμενων ασθενειών.

Οι παρανομίες

Όσοι ασκούν παράνομα το επάγγελμα θα είναι ένοχοι αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης τους, θα υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια ή σε πρόστιμο μέχρι €5.000 ή και στις δύο αυτές ποινές μαζί.

Με ρυθμούς replay

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το σχετικό νομοσχέδιο στάλθηκε από το υπουργείο Υγείας στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο στις 12 Ιουνίου 2012, σχεδόν πριν από επτά χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ