Όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την υπόθεση με το 5μηνο βρέφος

Χθες, Τετάρτη, το νέο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Πολλά ΜΜΕ έκαναν λόγο για βιασμό 5μηνου βρέφους, χρησιμοποιώντας μάλιστα ευφάνταστους τίτλους για να τονίσουν τον αποτροπιασμό τους.

Όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την υπόθεση με το 5μηνο βρέφος

Χθες, Τετάρτη, το νέο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Πολλά ΜΜΕ έκαναν λόγο για βιασμό 5μηνου βρέφους, χρησιμοποιώντας μάλιστα ευφάνταστους τίτλους για να τονίσουν τον αποτροπιασμό τους.

Article featured image
Article featured image

Άσχετα με αυτό το «πανηγύρι» σε διαδίκτυο και social media, ας δούμε τι πραγματικά συνέβη μέχρι στιγμής.

Σε εξέταση 5μηνου βρέφους που μεταφέρθηκε από τους Σωμαλούς γονείς του στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε πως υπέστη ρήξη παρθενικού υμένα.

Ακολούθως ο γιατρός που εξέτασε το βρέφος κάλεσε την Αστυνομία, αναφέροντας ότι το βρέφος φέρει ρήξη του παρθενικού υμένα και ότι πρέπει αν υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση.

Στη συνέχεια κλήθηκε η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου η οποία διαπίστωσε ότι το βρέφος υπέστη ρήξη παρθενικού υμένα ενώ έφερε μικρή εκδορά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Για την υπόθεση η Αστυνομία συνέλαβε τον πατέρα του βρέφους, λόγω του ότι αυτός είναι που φρόντιζε προχθές το παιδί, ενώ το δικαστήριο διέταξε την πενθήμερη προσωποκράτησή του.

Η μητέρα, πάντως, κληθείσα να απαντήσει για το τι συνέβη με το βρέφος, απάντησε πως είχε προσέξει ότι η περιοχή των γεννητικών οργάνων του παιδιού ήταν ερεθισμένη και κατόπιν υποδείξεων του συζύγου της το μετέφερε για εξετάσεις στον γιατρό.

Ισχυρίστηκε επίσης πως η ίδια έδειξε στο σύζυγο της την διαδικασία αλλαγής πάνας του παιδιού και ότι στην προσπάθεια του να καθαρίσει το βρέφος ενδεχομένως, είπε, να του προκάλεσε ζημιά. Παράλληλα ανέφερε πως δεν έχει κανένα άλλο πρόσωπο την ευθύνη για την φροντίδα του παιδιού.

Ο πατέρας του βρέφους αντέκρουσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση του βρέφους, κατά την ανάκρισή του, αναφέροντας μάλιστα πως ο ίδιος είναι που υπέδειξε στη σύζυγό του να μεταφέρουν το βρέφος στο νοσοκομείο.

Η Αστυνομία, πάντως, συνεχίζοντας τις έρευνές της, επέμεινε πως η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης και πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

«Το βρέφος δεν βιάστηκε, κάτι άλλο συνέβη»

Ο διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου έθεσε χθες την εκδοχή ότι το πεντάμηνο βρέφος δεν βιάστηκε αλλά κάτι άλλο συνέβη. Μιλώντας στον «Φ» ανέτρεψε την εικόνα που είχε δοθεί αρχικά και έκανε λόγο για βιασμό του κοριτσιού.

Ο δρ Ανδρέας Νεοφύτου ανέφερε ότι είναι ο ένας από τους δύο γιατρούς που εξέτασαν το παιδάκι όταν αυτό μεταφέρθηκε στο Μακάρειο από τη μητέρα του για εμβολιασμό. Η παιδίατρος κατά την εξέταση σχημάτισε την υπόνοια ότι υπήρξε κακοποίηση και ζήτησε όπως ερευνηθεί η περίπτωσή του. «Δεν μπορώ να πω ότι έγινε κακοποίηση. Δεν φαίνεται να υπάρχει βιασμός», τόνισε με σαφήνεια ο δρ Νεοφύτου, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ρήξη του παρθενικού υμένα που διαπιστώθηκε στο παιδί, να προκλήθηκε από την τριβή κάποιου έντονου καθαρισμού της περιοχής ή άλλως πως.

Αυτή η θέση έρχεται σε αντίθεση με αυτό που εξέφρασε εξ αρχής ο βοηθός διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Ευθύμιος Τσιβιτανίδης, ο οποίος μίλησε χθες με βεβαιότητα ότι το παιδί έπεσε θύμα βιασμού και πως στα 32 χρόνια καριέρας του «δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τόσο συγκλονιστικό και αποτρόπαιο περιστατικό».

Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση με κάποιο σκεπτικισμό. Έχει συλλάβει τον πατέρα, ο οποίος ήταν αυτός που φρόντιζε προχθές το παιδί, όταν η μητέρα πρόσεξε κάποια σημάδια και γι’ αυτό το μετέφερε στο νοσοκομείο. Η μητέρα ανέφερε στην Αστυνομία ότι ρώτησε τον σύζυγό της για τα σημάδια και αυτός δήλωσε άγνοια και της ζήτησε να μεταφέρουν το παιδί στον γιατρό. Η ίδια ανέφερε επίσης ότι είχε δείξει στον σύζυγό της πώς να καθαρίζει το βρέφος στην περιοχή και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο από λάθος να έγινε ό,τι έγινε. Ο πατέρας εξέφρασε βεβαιότητα ότι δεν έκανε οτιδήποτε στο παιδί.

Πάντως, γιατρός του Μακάρειου Νοσοκομείου δήλωσε πως έχουν δει περιστατικά όπου γονείς προκαλούν σκόπιμα στα παιδιά τους κακοποίηση για να κερδίζουν την παραμονή τους στην Κύπρο.

Η θέση του Ματσάκη

«Από την πρώτη στιγμή είπα ότι δεν είναι βιασμός» ανέφερε σε παρέμβασή του στον «ΠΟΛΙΤΗ 107.6» ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, εκφράζοντας μάλιστα την άποψη ότι η αξιοπιστία της ιατροδικαστικής ομάδας που εξέτασε το παιδί, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Παράλληλα, ο κ. Ματσάκης σημείωσε ότι το παιδί έπρεπε να εξεταστεί και από άλλους γιατρούς, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του με τις δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων επί του θέματος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, χαρακτήρισε ανευθυνότητα τις δημόσιες τοποθετήσεις για ένα περιστατικό το οποίο είναι υπό διερεύνηση. Όπως ανέφερε «αυτό μπορεί να κάνει ζημιά στην οικογένεια, ενώ με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να κατευθύνουμε την κοινή γνώμη».

Εξιτήριο για μαμά και βρέφος

Σε ασφαλές χώρο με τη μητέρα του βρίσκεται πλέον το πεντάμηνο βρέφος, το οποίο έλαβε εξιτήριο από το Μακάριο Νοσοκομείο, στον απόηχο και των όσων βλέπουν από χθες το φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης, ο οργανισμός Hope For Children στηρίζει τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί, με ψυχολόγους αλλά και κοινωνικούς λειτουργούς του οργανισμού.

Προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις

Μέσω twitter ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης, ο οποίος συνέστησε προσοχή σε δημόσιες τοποθετήσεις λόγω και της ευαισθησίας του ζητήματος.

Με πληροφορίες από Sigmalive / Φιλελεύθερος / Πολίτης / Cyprus Times

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ