Να γιατί δεν μπορείς να γαργαλίσεις τον εαυτό σου

Γιατί είναι διαφορετική η αίσθηση όταν σε αγγίζουν άλλοι σε σχέση με το να αγγίζεις εσύ τον εαυτό σου;

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό φαίνεται όταν προσπαθείς να γαργαληθείς και δεν γελάς ή όταν δεν νιώθεις το ίδιο ευχάριστα όταν κάνεις μασάζ στον ώμο σου, σε σχέση με το μασάζ που σου κάνει κάποιος άλλος.

«Αυτό δεν είναι μόνο επειδή μπορείς να χαλαρώσεις περισσότερο, μιας και δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, αλλά και επειδή η αίσθηση του να σε αγγίζει κάποιος άλλος είναι καλύτερη», λέει η Rebecca Böhme, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Λινσέπινγκ της Σουηδίας και επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Όταν σε αγγίζουν άλλοι, ενεργοποιούνται περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου, όπως αυτές που εμπλέκονται στην επεξεργασία των αισθήσεων αφής, αλλά και περιοχές που σχετίζονται με λειτουργίες κοινωνικής/γνωστικής φύσης και ανταμοιβής, οδηγώντας σε μια πιο έντονη αίσθηση σε σχέση με το αυτο-άγγιγμα.

Όταν έρχεται σε σωματική επαφή μαζί μας κάποιο άλλο άτομο, είναι μια μορφή επικοινωνίας. Μπορεί να το κάνει για να μας τραβήξει την προσοχή, να μας προσφέρει στήριξη ή να εκφράσει αγάπη. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτά τα είδη επαφής, λέει η Böhme, έτσι ο εγκέφαλος μπορεί να φιλτράρει αισθήσεις που δεν είναι τόσο σημαντικές - όπως το να αγγίζουμε μόνοι μας τον εαυτό μας, «που τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ακούσιες κινήσεις ή περιποίηση του εαυτού μας. Παρόλο που η αίσθηση στην επιδερμίδα μας μπορεί να είναι ακριβώς η ίδια, ο εγκέφαλός μπορεί να διαφοροποιήσει ποια είναι σημαντική, επειδή προέρχεται από άλλο άτομο και ποια δεν είναι, επειδή προέρχεται από εμάς.

Αν και θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε να κάνουμε στον εαυτό σας ένα σωστό μασάζ, αυτή η διάκριση μεταξύ αυτο-αγγίγματος και αγγίγματος από άλλον είναι πιθανώς σημαντική. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια μπορούν να γαργαλήσουν ευκολότερα τον εαυτό τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μην έχουν την ίδια απενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του αγγίγματος του εαυτού τους.

«Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με ορισμένες αυταπάτες που έχουν: όταν αντιλαμβάνονται αισθήσεις που προέρχονται από τον εαυτό τους ως ξένες», συμπληρώνει η Böhme.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE US.


Πηγή: Vice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ