62 πρώην με πολλαπλές συντάξεις και άλλοι τόσοι με μισθό και σύνταξη παράλληλα

Το κυπριακό δημόσιο είναι τόσο large που δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψεις. 

 


Article featured image
Article featured image

Ενόσω ακόμη το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά ψάχνουν να βρουν τους απολωλότες έφεδρους, μια νέα «βόμβα» σκάει στα μούτρα μας, έτσι για να μη βαριόμαστε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φιλελευθέρου το οποίο υπογράφει ο Μιχάλης Χατζηστυλιανού, συνολικά 129 κρατικοί αξιωματούχοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λαμβάνουν πέρα από τον μισθό τους και σύνταξη από το Δημόσιο, ενώ άλλοι 62, στην πλειονότητά τους πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις.

Τα στοιχεία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, απέστειλε στη Βουλή το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, έπειτα από ενημέρωση που ζήτησε εκ μέρους της Βουλής ο Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος που πηγάζει από τις στρεβλώσεις της κείμενης νομοθεσίας, που επιτρέπει στο ίδιο πρόσωπο να λαμβάνει μέχρι και τρεις συντάξεις από το δημόσιο.

 

Σύμφωνα, με την Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, που υπογράφει την επιστολή:

* 37 αξιωματούχοι που διετέλεσαν πρώην υπάλληλοι του δημόσιου ταυτόχρονα με μισθό και επιδόματα λαμβάνουν και επαγγελματική σύνταξη έστω κι αν δεν έχουν συμπληρώσει το 60° έτος της ηλικίας τους, που είναι το όριο σύνταξης υπουργών και βουλευτών.

* 129 αξιωματούχοι, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι 37, λαμβάνουν ταυτόχρονα με το μισθό και σύνταξη καθώς διετέλεσαν και αξιωματούχοι σε άλλες θέσεις ή ήταν πρώην κρατικοί υπάλληλοι.

* 62 νυν και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις, χωρίς να διευκρινίζονται πόσες είναι αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχουν περιπτώσεις πρώην αξιωματούχων που λαμβάνουν μέχρι και τρεις συντάξεις. 

Στην επιστολή της προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ημερομηνίας 1/2/2019, η Γενική Λογίστρια, που ανέλαβε να ενεργήσει ως συντονιστικός φορέας για τη συλλογή από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα όλων των στοιχείων, δεν καταγράφει ονόματα ή το ύψος των συντάξεων που λαμβάνει ο καθένας. Στην επιστολή της δεν αναφέρεται ούτε το ετήσιο συνολικό κόστος, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει τα €2 εκατομμύρια ετησίως.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ