Θέατρο
Μια παράσταση για όσα στοίχειωσαν την οικογένεια του Μ. Καραγάτση
Μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις με τη Μεγάλη Χίμαιρα, το θέατρο Πορεία επιστρέφει στην Κύπρο, ένα χρόνο μετά, με την παράσταση Το Ευχαριστημένο.
Θέατρο
Μια παράσταση για όσα στοίχειωσαν την οικογένεια του Μ. Καραγάτση
Μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις με τη Μεγάλη Χίμαιρα, το θέατρο Πορεία επιστρέφει στην Κύπρο, ένα χρόνο μετά, με την παράσταση Το Ευχαριστημένο.
Η παράσταση μάς μεταφέρει στο αρχοντικό των Καραγάτσηδων· εκεί όπου ζούσε ο σπουδαίος όσο και αυταρχικός συγγραφέας Μ. Καραγάτσης, η σημαντική ζωγράφος και γυναίκα του Νίκη Καραγάτση, η μεγαλοαστή γιαγιά Μίνα Καρυστινάκη και η βασανισμένη υπηρέτρια τους Λασκαρώ. Βασίζεται στο μυθιστόρημα της Μαρίνας Καραγάτση, που απέσπασε το 2009 το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω και το οποίο διασκεύασε για το θέατρο η Έρι Κύργια.
Η Μαρίνα Καραγάτση -το Ευχαριστημένο όπως την αποκαλούσε τρυφερά η Λασκαρώ- αναμετριέται στο μοναδικό της μυθιστόρημα με τα φαντάσματα του παρελθόντος της, μεγαλώνοντας ως κόρη του δεσποτικού Μ. Καραγάτση, ενός τεράστιου συγγραφέα αλλά και ενός τυπικού άνδρα της εποχής του, που θεωρούσε πως οι γυναίκες είναι μόνο για να κάνουν οικογένεια και παιδιά. Η ίδια σε πολλές συνεντεύξεις της έχει δηλώσει ότι η συγγραφή του βιβλίου μετά από 50 χρόνια σήμανε και την τελική της συμφιλίωση με το παρελθόν, λειτουργώντας ως διαδικασία απελευθερωτικά.
Στο θεατρικό έργο δεν συναντά όμως μόνο η συγγραφέας τα οικεία πρόσωπα από το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και ο γιος της, εγγονός του Μ. Καραγάτση, Δημήτρης Τάρλοου, που σκηνοθετεί την παράσταση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, «μπαίνοντας στη διαδικασία της πρόβας οι ήρωες αποκτούν μια αυτόνομη ύπαρξη», παύοντας ν’ αποτελούν μέλη της οικογένειας του. Σ’ αυτή την αποστασιοποίηση συνέβαλλε η θεατρική διασκευή από την Ερι Κύργια που μετέτρεψε τη μυθιστορηματική δομή των παράλληλων μονολόγων σε μια σειρά από διαδοχικές σκηνές, ονειρικής αλληλουχίας, που διαδραματίζονται στο σπίτι των Καραγάτσηδων.
Ένα θέμα που απασχολεί τον σκηνοθέτη είναι και αυτό της βίας που ασκείται προς τις τρεις γυναίκες στη σκιά του σπουδαίου αυτού δημιουργού, τη σύζυγο του Νίκη Καραγάτση, την κόρη του Μαρίνα και τη Λασκαρώ, που μετά από περιπέτειες ανείπωτης ενδοοικογενειακής βίας, βρίσκει καταφύγιο στο αρχοντικό των Καραγάτσηδων.
«Σε αυτή την παράσταση κάθε θεατρικός ήρωας είναι κι ένας μύθος» σημειώνει ο Δημήτρης Τάρλοου, ο οποίος αντιμετωπίζει τις αναμνήσεις της μητέρας του «ως ένα θολό όνειρο, μια ‘σύναξη’ φαντασμάτων αγαπημένων, ένα μονόπρακτο που διαδραματίζεται στο παρελθόν και που στα δικά μας μάτια φτάνει η αντανάκλασή του.
Μέσα σε τρεις ημέρες αγρύπνιας του λογοτέχνη Μ. Καραγάτση και μέσα από το βλέμμα της μικρής Μαρίνας, αποκαλύπτονται όλα όσα στοίχειωσαν και πλήγωσαν μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της Ελλάδας ή απλώς μια οικογένεια. Και αν οι σκοτεινές στιγμές υπερέχουν των φωτεινών, η συμφιλίωση με το παρελθόν αποδεικνύεται ο μόνος δρόμος».
Διασκευή: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά / κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Nalyssa Green
Διανομή: Καίτη Μανωλιδάκη, Σίσσυ Τουμάση, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δανάη Σαριδάκη, Χρήστος Μαλάκης
Θέατρο Ριάλτο
Τρίτη 5 Μαρτίου 2019
Ώρα 20.00
www.rialto.com.cy / 77777745