Έχω Θέμα
Ας μιλήσουμε για τα πάρκα σε Λακατάμια και Ανθούπολη
Αν διαμένεις στον Δήμο Λακατάμιας εύλογα θα αναρωτιέσαι σε πια πάρκα αναφέρεται ο τίτλος του άρθρου.
Έχω Θέμα
Ας μιλήσουμε για τα πάρκα σε Λακατάμια και Ανθούπολη
Αν διαμένεις στον Δήμο Λακατάμιας εύλογα θα αναρωτιέσαι σε πια πάρκα αναφέρεται ο τίτλος του άρθρου.
Κείμενο - Φωτογραφίες: Μιχάλης Μιχαηλίδης / CITY
Και σωστά αναρωτιέσαι, αφού η κατάσταση σήμερα είναι σχεδόν θλιβερή. Όμως, η κουβέντα που κάναμε με τον γεωπόνο του Δήμου Λακατάμιας (και υπεύθυνο της Υπηρεσίας Πρασίνου), κύριο Μάριο Μαλάη, μας γέμισε με ενθουσιασμό και αισιοδοξία καθότι στη Λακατάμια… συμβαίνουν πράγματα. Έρχονται πάρκα!
Ο Δήμος Λακατάμιας έχει πλάνο για τη δημιουργία πάρκων αλλά και την ανακατασκευή υφιστάμενων παιδοτόπων, τα οποία μάλιστα θα ολοκληρωθούν είτε φέτος είτε μέσα στο 2020.
Η συζήτηση για τα πάρκα της Λακατάμιας ξεκίνησε μετά από κουβέντα με έναν φίλο που διαμένει στην Ανθούπολη, σε σημείο μεταξύ της Αγίου Γεωργίου και του Συνοικισμού Ανθουπόλεως. Πραγματικά, σε εκείνα τα τετράγωνα δεν υπάρχει ούτε μισός παιδότοπος.
Προσωπικά, έχοντας μεγαλώσει στις συγκεκριμένες γειτονιές και έχοντας περάσει ολόκληρη την εφηβεία μου παίζοντας ποδόσφαιρο και μπάσκετ σε ένα ασφαλτοστρωμένο γήπεδο μπάσκετ (το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον), γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχεις ως παιδί με την παρέα σου έναν χώρο για να περνάς εκεί με εποικοδομητικό τρόπο ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου σου χρόνου.
Με μεγάλη ικανοποίηση άκουσα από τον κύριο Μαλάη να ανακοινώνει πως μέρος του κονδυλιού που θα κατανεμηθεί σε αρκετές περιοχές της Λακατάμειας, είτε για τη δημιουργία πάρκων είτε για την επανακατασκευή παιδότοπων, θα πάει και στο εν λόγω πάρκο -στην πρώην γειτονιά μου!
Πάρκο Ανθούπολης (οδοί Αθανασίας, Αντιγόνης, Όλγας, Ειρήνης)
Τι: Στο μεγάλο οικόπεδο μεταξύ των τετραγώνων στις οποίες υπάρχουν οι πιο πάνω οδοί, θα δημιουργηθεί ένας παιδότοπος, ένας διάδρομος για βόλτα, θα τοποθετηθούν παγκάκια, ενώ κιόλας το σημείο θα δεντροφυτεύει με δασικά δέντρα. Σε σχέση με το γήπεδο που υπήρχε εκεί (πλέον υπάρχει μόνο η άσφαλτος), αυτό δυστυχώς δεν θα δημιουργηθεί ξανά καθότι απαιτείται ένα κονδύλι ύψους περίπου 10.000 ευρώ, το οποίο στην παρούσα φάση δεν υπάρχει.
Πότε: Ο σχεδιασμός για το εν λόγω πάρκο θα γίνει φέτος, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.
Πάρκο Μιχαλάκη Σοφοκλεους (πρώην εργοστάσιο Dexel)
Τι: Για το μεγαλύτερο πάρκο της Λακατάμιας, το οποίο θα αποτελέσει στολίδι για τον Δήμο (όπως αναφέρει το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο), τα σχέδια υπάρχουν ήδη, ενώ εντός των ημερών ξεκινούν οι εργασίες κατεδάφισης του εργοστασίου αλλά και οι χωματουργικές εργασίες. Συγκεκριμένα, θα γίνει αποκατάσταση και εξωραϊσμός του χώρου, θα δημιουργηθεί παιδότοπος, θα τοποθετηθούν παγκάκια κλπ.
Πότε: Οι εργασίες ξεκινούν σύντομα, οπότε ενδεχομένως να ολοκληρωθεί φέτος το όλο έργο, σύμφωνα με τον κύριο Μαλάη.
Παιδότοπος στο Γραμμικό Πάρκο (μεταξύ Καφεστράτα και Skatepark)
Λόγω του ότι το συγκεκριμένο σημείο του Γραμμικού έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, λόγω τόσο του café όσο και του Skatepark που δημιουργήθηκε πρόσφατα, η ανάγκη για δημιουργία ενός παιδότοπου είναι επιτακτική ανάγκη.
Πάρκο Αγίου Γεωργίου (στο Αμφιθέατρο Λακατάμιας)
Θα γίνει επανακατασκευή και ενίσχυση του παιδότοπου με νέα παιχνίδια.
Πάρκο Αχαιών (στην οδό Αλέξανδρου Παναγούλη στον Αρχάγγελο)
Θα γίνει επανακατασκευή και ενίσχυση του παιδότοπου με νέα παιχνίδια.
Πάρκο Κεφαλληνίας
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Λακατάμια εγκαινιάστηκε σχετικά πρόσφατα (τον Ιούλιο του 2018) άλλο ένα πάρκο, αυτό στην Κεφαλληνίας. Ένα πάρκο-στολίδι, με παιχνιδότοπο, αρκετό πράσινο αλλά και ένα γήπεδο μπάσκετ που φτιάχτηκε και αφιερώθηκε στη μνήμη του Μάριου Πολυδώρου, ο οποίος ήταν κάτοικος της περιοχής, με το κόστος μάλιστα να καλύπτεται από δωρεά φίλων και συγγενών του αδικοχαμένου Μάριου.
Σε σχέση με τον συνολικό προϋπολογισμό για την κατασκευή όλων των πάρκων στη Λακατάμια, πιο αρμόδιο άτομο από την ίδια τη Δήμαρχο Δρ Φωτούλα Χατζήπαπα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει για να μας κατατοπίσει σχετικά.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λακατάμιας έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει το ποσόν ειδικού λογαριασμού που αφορά μόνο τους χώρους πρασίνου, για τη δημιουργία και αναβάθμιση πάρκων σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Στόχος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η δημιουργία πάρκων σε όλες τις περιοχές του Δήμου για την κάλυψη όσον το δυνατό καλύτερα της ανάγκης των δημοτών για αναψυχή.
Το συνολικό ποσόν είναι €1.250.000 και έχει γίνει χρονικό πλάνο αξιοποίησης του για πέντε χρόνια.
Να σημειώσουμε ότι στη Λακατάμια υπάρχουν πέραν των 900 χώρων πρασίνου και θέλω να τονίσω ότι οι χώροι πρασίνου δεν είναι και κατ’ ανάγκη και χώροι δημιουργίας πάρκων.
Ανάμεσα στα πάρκα που θα δημιουργηθούν είναι το πάρκο Μιχαλάκη Σοφοκλέους (πρώην εργοστάσιο DEXEL) και τα πάρκα Κεφαλληνίας, Αχαιών, Καλλιθέας, ΣΤΕΛΜΕΚ, Αγάπης, Ηρακλέους, Αγ. Γεωργίου, Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου, Όλγας - Αθανασίας, Υμηττού και Κωνσταντινουπόλεως».
Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός παράλληλα
Παρόλο που η είδηση της δημιουργίας όλων των πάρκων στην περιοχή Λακατάμιας, Ανθούπολης, Αρχαγγέλου μάς χαροποιεί ιδιαίτερα, εντούτοις δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν προβληματιζόμαστε παράλληλα. Γνωρίζοντας πόσο αυξημένα είναι τα επίπεδα παραβατικότητας στην περιοχή, το μόνο που σκεφτόμαστε είναι πως όλα τα πιο πάνω έργα θα έχουν πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης μετά την παράδοσή τους. Η ανάγκη να αστυνόμευση σε τέτοια σημεία είναι έντονη, όπως έντονη είναι και η ανάγκη για ενίσχυση του αστυνομικού Σταθμού Λακατάμιας που ένα κοινό μυστικό λέει πως είναι υποστελεχωμένος.
Ενημερωτικά, μέχρι και νεαρά δέντρα έκλεψαν κάποιοι από το γραμμικό πάρκο, βγάζοντάς τα από τη ρίζα μαζί με τους πασσάλους. 300 στο σύνολο! Επιπλέον, πέρσι έκοψαν μεγάλα δέντρα, πολλών ετών, για τη λαμπρατζιά.
Σε απομονωμένες περιοχές της Λακατάμιας, αδιέξοδα και πάρκα, όπως αναφέρει στη CITY πηγή από τον Δήμο, η παραβατικότητα ανθεί! Κροτίδες, φωτοβολίδες, ναρκωτικά, οχληρία και πολλά άλλα περίεργα και παράνομα, τα οποία άνετα μπορεί να επιβεβαιώσει ο κάθε δημότης της Λακατάμιας ξεχωριστά.
Ερώτηση για τον πώς διαφυλάσσεται ότι μετά την κατασκευή των πάρκων δεν θα καταστραφούν και πάλι σε χρόνο ρεκόρ, γνωρίζοντας πόση παραβατικότητα υπάρχει στη Λακατάμια, θέσαμε και στη Δήμαρχο;
«Είναι αναντίρρητο το γεγονός ότι υπάρχει υψηλός βαθμός νεανικής παραβατικότητας κάτι που δεν συναντάται μόνο στο Δήμο Λακατάμιας. Βεβαίως, δεν μπορεί να παραβλέψουμε το γεγονός ότι κάθε χρόνο καταστρέφονται τουλάχιστον 200 νέα δέντρα από αυτά που φυτεύονται και άλλα 50 μεγάλα δέντρα σε δημόσιους χώρους πρασίνου από βανδαλισμούς. Επιπρόσθετα, ζημιές προκαλούνται και σε αρκετές κατασκευές σε δημόσιους χώρους.
Σημαντικότεροι άξονες πρόληψης των αρνητικών αυτών φαινομένων είναι η αστυνόμευση και η ευαισθητοποίηση των Δημοτών όλων των ηλικιών. Και σίγουρα αυτή η ευαισθητοποίηση πρέπει να αρχίσει από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων του Δήμου.
Η υιοθέτηση των πάρκων στην περιοχή από μαθητές δημοτικών σχολείων ως συνεργασία μεταξύ Δήμου και Σχολείων, η οποία ως σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών μας, είναι ένα βήμα για υλοποίηση του στόχου ότι όλοι μαζί μπορούμε να προφυλάξουμε τα πάρκα μας. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και το προσωπικό του Δήμου μας διαικατέχονται από ευαισθησίες και αναλαμβάνουν δράσεις για το σκοπό αυτό.
Συνεπώς, κύριο μέλημα και αξίωση του Δήμου είναι η ενίσχυση του Αστυνομικού Σταθμού Λακατάμιας, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η ικανοποιητική αστυνόμευση του Δήμου ο οποίος απαριθμεί πλέον πέραν των 40.000 κατοίκων. Αναντίλεκτα, οι ανάγκες για αστυνόμευση στη περιοχή του Δήμου Λακατάμιας έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Επιπλέον, ο Δήμος βασίζεται και στη βοήθεια των δημοτών για τη διαφύλαξη των δημόσιων χώρων, ιδιαίτερα εκείνων που οι κατοικίες τους είναι όμορες με αυτούς. Η μέριμνα για καθαριότητα, η ανατροφοδότηση με εισηγήσεις προς το Δήμο για βελτίωση και γενικότερα κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση του χώρου σε καλή ποιότητα, σίγουρα είναι παράμετροι που θα συμβάλουν ουσιαστικά και υποβοηθητικά με την αστυνόμευση για τη διαφύλαξη των χώρων αυτών».
Ας ελπίσουμε, πάντως, ότι με τη δημιουργία των νέων πάρκων αυτή η κατάσταση θα αλλάξει, με τον κάθε υπεύθυνο και την κάθε Αρχή να αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.
Ας σεβαστούμε τουλάχιστον τα μικρά παιδιά και το δικαίωμά τους στο παιχνίδι.