Οι 6 πολυβραβευμένες ταινίες που θα δούμε φέτος στο τμήμα VIEWFINDER

Στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ 2019.

Οι 6 πολυβραβευμένες ταινίες που θα δούμε φέτος στο τμήμα VIEWFINDER

Στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ 2019.

Article featured image
Article featured image

To Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2019, μια διοργάνωση αφιερωμένη στον σύγχρονο διεθνή κινηματογράφο μυθοπλασίας, ανακοινώνει το πρόγραμμα ταινιών που θα προβληθούν εκτός διαγωνισμού, όλες σε πρώτη, παγκύπρια προβολή. Πρόκειται για πολυβραβευμένες ταινίες που έχουν ταξιδέψει και διακριθεί σε διεθνείς φεστιβαλικές διοργανώσεις κατά την τελευταία χρονιά 2018 - 2019, σε σκηνοθεσία πρωτοεμφανιζόμενων αλλά και καθιερωμένων δημιουργών της έβδομης τέχνης. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι και τις 20 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, και στον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλλας στη Λευκωσία. Διοργανωτές του Φεστιβάλ είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο.




Οι ταινίες του τμήματος VIEWFINDER -
Ματιές στον Σύγχρονο Διεθνή κινηματογράφο που θα δούμε φέτος κατόπιν επιλογής της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ είναι οι ακόλουθες:


  • Beautiful Boy, Σκηνοθεσία: Felix van Groeningen (Η.Π.Α.)

Beautiful boy 03 copy.jpg

(Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ερμηνείας Β' Ρόλου, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σικάγο, Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Παλμ Σπρίγκς, κ.α.)

Στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία, βασισμένη στη βιογραφία του David Sheff «Beautiful Boy» και του γιου του, ο Φλαμανδός σκηνοθέτης Felix van Groeningen (The Broken Circle Breakdown), ακολουθεί τη συγκινητική και συνάμα παραδειγματική εμπειρία επιβίωσης μιας οικογένειας που παλεύει με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Πρωταγωνιστεί ο Timothée Chalamet (Call Me By Your Name) σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο, ενός νεαρού που υποφέρει από τον εθισμό του στα ναρκωτικά. Μαζί του, ο διάσημος κωμικός Steve Carell ο οποίος ερμηνεύει τον πατέρα του, ένας ηθοποιός που αποδεικνύει το μεγάλο του ταλέντο και σε δραματικούς ρόλους, στο πλαίσιο ενός σπαρακτικού, ρεαλιστικού οικογενειακού δράματος.


  • Dogman, Σκηνοθεσία: Matteo Garrone, (Ιταλία, Γαλλία)
dogman_still00.jpg


(Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, Υποψήφια για BAFTA Kαλύτερης Ξένης Ταινίας, Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Ανδρικού Ρόλου - Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, Καλύτερου Σχεδιασμού Κοστουμιών, κ.α.)

Στα σκοτεινά προάστια μιας απροσδιόριστης ιταλικής πόλης, ένας ταπεινός ανθρωπάκος που βιοπορίζεται ως φροντιστής σκύλων και φαίνεται να επικοινωνεί καλύτερα με τα ζώα παρά με τους ανθρώπους, μπλέκεται σ’ έναν φαύλο κύκλο βίας. Εμπνευσμένος από μια αληθινή ιστορία εγκλήματος, ο δημιουργός του Gomorrah, Matteo Garrone, αποδίδει ένα συναρπαστικό δράμα που εξερευνά την εσωτερική μεταμόρφωση του ανθρώπου σε ζώο. Χάρη στη γοητευτική ερμηνεία του Marcello Fonte, που χάρισε στην ταινία Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας στο περσινό Φεστιβάλ Καννών, τo Dogman αναδεικνύει τις πιο σκοτεινές γωνιές του ανθρώπινου μυαλού.


  • Girl, Σκηνοθεσία: Lukas Dhont (Βέλγιο, Ολλανδία)
GIRL_Photo_1∏Menuet.jpg

(Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο FIPRESCI του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα», Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας, Χρυσή Κάμερα & Queer Φοίνικας - Φεστιβάλ Καννών 2018 και υποψήφια στην κατηγορία «Ένα κάποιο βλέμμα», Βραβείο European Discovery - Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία και Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του San Sebastian, κ.α.)

Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο νεαρός Βέλγος σκηνοθέτης Lukas Dhont, εμπνεύστηκε από την πραγματική ιστορία μιας διεμφυλικής έφηβης χορεύτριας. Η δεκαπεντάχρονη Λάρα είναι αποφασισμένη να γίνει επαγγελματίας μπαλαρίνα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπερπηδήσει διάφορα εμπόδια: τον σκληρό, ανταγωνιστικό κόσμο του χορού, την ανασφάλεια της εφηβείας και, κυρίως, το γεγονός πως γεννήθηκε αγόρι. Αυτή την ηρωίδα ερμηνεύει ο πρωτοεμφανιζόμενος χορευτής Victor Polster, αναδεικνύοντας με μαεστρία τον συνδυασμό εύθραυστου και δυνατού. Αποσπώντας, ανάμεσα σε άλλα, και τέσσερα βραβεία στο περσινό φεστιβάλ Καννών, το Girl είναι μια από τις πιο δυνατές ΛΟΑΤΙ ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα.


  • The Guilty, Σκηνοθεσία: Gustav Möller (Δανία)

TheGuilty.jpeg

(Βραβείο Κοινού Φεστιβάλ Σάντανς, Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, Καλύτερου Σεναρίου και Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Τορίνο, Βραβείο Golden Space Needle - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σιάτλ, Βραβείο Κοινού και Νεανικής Επιτροπής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρόττερνταμ, Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ.α.)

Με το The Guilty, o πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Gustav Möller προτείνει μια ανανεωτική, μινιμαλιστική ματιά στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ. H ταινία περιφέρεται αποκλειστικά γύρω από τον ήχο τηλεφωνικών συζητήσεων σε μία και μόνο τοποθεσία και με ένα μόνο κεντρικό χαρακτήρα, τον οποίο υποδύεται ο Jakob Cedergren. Ένας αστυνομικός που έχει υποπέσει σε δυσμένεια και διεκπεραιώνει μόνο δουλειά γραφείου, δέχεται ένα ανώνυμο τηλεφώνημα από μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα απαγωγής. Καθηλωμένος στην καρέκλα του, αναγκάζεται να πείσει άλλους να γίνουν τα μάτια και τα αυτιά του, καθώς αποκαλύπτεται σταδιακά το μέγεθος του εγκλήματος... Ένα καθηλωτικό θρίλερ που ανανεώνει συναρπαστικά τη σκανδιναβική παράδοση σ’ αυτό το κινηματογραφικό είδος, χάρη στην ευρηματικότητα της αφήγησης και της αναπαράστασης, αλλά και στην ανατριχιαστική διείσδυση στα άδυτα ενός χαρακτήρα.


  • Pity (Οίκτος), Σκηνοθεσία: Μπάμπη Μακρίδη, (Ελλάδα, Πολωνία)
Pity.jpg

(Παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Σάντανς, Χρυσός Δούκας Καλύτερης Ταινίας & Καλύτερου Σκηνοθέτη - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Οδησσού, Βραβείο Σκηνοθεσίας - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βαλέτας, Βραβείο Σκηνοθεσίας FIPRESCI - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορίνο)

Στη δεύτερη ταινία του με τίτλο Οίκτος, ο Έλληνας σκηνοθέτης Μπάμπης Μακρίδης, που συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου (γνωστό για τις συνεργασίες του με τον Γιώργο Λάνθιμο), παίζει με το θέμα της θλίψης μέσα από ένα παράξενα ρεαλιστικό πρίσμα. Η ταινία είναι ένα μαζοχιστικό, υπαρξιακό, κωμικοτραγικό δράμα που αναδεικνύεται από την ερμηνεία του Γιάννη Δρακόπουλου, ο οποίος, με τον χαρωπό του θρήνο, απαιτεί από τον θεατή να επανεξετάσει τη δική του ικανοποίηση από τη ζωή.

H ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός μεσήλικα δικηγόρου που η συμφορά τού χτυπάει την πόρτα, όταν η γυναίκα του πέφτει σε κώμα. Αντλώντας ικανοποίηση από τη συμπόνοια, την ευγένεια και την προσοχή των συνανθρώπων του, ο δικηγόρος εθίζεται τόσο πολύ στον οίκτο τους, που δυστυχεί όταν είναι χαρούμενος και χαίρεται όταν είναι δυστυχισμένος. Όταν ξαφνικά η γυναίκα του συνέρχεται, πώς θα μπορέσει ο ίδιος να διατηρήσει τον οίκτο των άλλων;


  • Touch me Not, Σκηνοθεσία: Adina Pintilie (Γαλλία)
TOUCH_ME_NOT.jpg

(Βραβείο Πρώτης Ταινίας, Χρυσή Άρκτος και Υποψήφια για Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου κ.α.)

Η τολμηρή πρώτη ταινία της Ρουμάνας σκηνοθέτιδας Adina Pintilie με τίτλο Touch me Not, είναι ένα πολυεπίπεδο φιλμ για τη σεξουαλικότητα, την οικειότητα και την ομορφιά. Μια σκηνοθέτις και οι χαρακτήρες που δημιούργησε ξεκινούν μια προσωπική έρευνα για τη συναισθηματική και σωματική εγγύτητα, βυθιζόμενοι σ’ έναν ρευστό χώρο ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία και πασχίζοντας να ξεπεράσουν τις γνώριμες συμπεριφορές, τους μηχανισμούς άμυνας και τα ταμπού τους, για να απελευθερωθούν οριστικά.


Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ, Glocal Images, και του Εθνικού Διαγωνιστικού θα ανακοινωθούν σύντομα. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook

Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Είσοδος:

  • €6 Εισιτήριο Ημέρας
  • €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
  • Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
  • Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα
  • Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ
  • Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.

Διοργανωτές:

Συνδιοργάνωση: Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο και Γραφείο ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο



Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η CITY.com.cy και το Check In Cyprus

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean Beach Hotel

Τεχνική υποστήριξη: Event Pro, Rolling Cinema Services

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ