Αναγνώστρια απορεί πώς πρέπει να αντιδράσει στη βία και στις φωνές γειτονικού σπιτιού

Και επειδή το σκηνικό με τη βία και τις φωνές περιλαμβάνει και ανήλικο πρόσωπο, η CITY μετέφερε την απορία στην Επίτροπο Προστασίας και Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Αναγνώστρια απορεί πώς πρέπει να αντιδράσει στη βία και στις φωνές γειτονικού σπιτιού

Και επειδή το σκηνικό με τη βία και τις φωνές περιλαμβάνει και ανήλικο πρόσωπο, η CITY μετέφερε την απορία στην Επίτροπο Προστασίας και Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Article featured image
Article featured image


Η κα Λήδα Κουρσουμπά ήταν ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε περίπτωση κακοποίησης ανήλικου πρέπει να καταγγέλλεται την ίδια στιγμή και χωρίς κανέναν δισταγμό.

Σύμφωνα με τα όσα «καταγγέλλει» στο μήνυμά της η αναγνώστρια, σε γειτονικό διώροφο σπίτι, όπου διαμένει στον έναν όροφο η γιαγιά και στον δεύτερο όροφο η μητέρα με το ανήλικο παιδί της, πολύ συχνά γίνεται μάρτυρας περιστατικών λεκτικής βίας τόσο μεταξύ των δύο γυναικών (με το παιδί μπροστά) όσο και μεταξύ της μητέρας και του ανήλικου παιδιού, ενώ, όπως αναφέρει, πολλές φορές τα ξεσπάσματα της μητέρας εναντίον του ανήλικου γιού της, οδηγούν και σε σωματική βία.

Η αναγνώστρια, η οποία δεν γνωρίζει αν πρέπει και πώς να αντιδράσει, έγραψε την ιστορία και ζήτησε βοήθεια για το πώς να χειριστεί το περιστατικό.

Η CITY ανέλαβε πρωτοβουλία και ένεκα του γεγονότος ότι η υπόθεση περιλαμβάνει και ανήλικο πρόσωπο ενημέρωσε για το περιστατικό την Επίτροπο Προστασίας και Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, ζητώντας από την ίδια να μας ενημερώσει ποιος είναι ο τρόπος αντίδρασης κάθε πολίτη, ο οποίος γίνεται μάρτυρας τέτοιων περιστατικών.

Η κυρία Κουρσουμπά ήταν κατηγορηματική. «Τέτοια περιστατικά και κάθε περιστατικό κακοποίησης, ειδικά όταν αφορά ανήλικο παιδί, πρέπει να καταγγέλλονται στην Αστυνομία και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Τόσο η Αστυνομία όσο και οι κρατικές υπηρεσίες ευημερίας, έχουν ειδικό πρωτόκολλο χειρισμού τέτοιων περιστατικών. Δεν πρόκειται κανείς να εισβάλει στο σπίτι και να συλλάβει τη μητέρα ή να της αρπάξει με τη βία το παιδί. Θα προηγηθεί επίσκεψη από κοινωνικούς λειτουργούς, έλεγχος και έπειτα εάν κριθεί απαραίτητο θα προχωρήσουν στη λήψη άλλων μέτρων».

Μάλιστα, η κυρία Κουρσουμπά ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι μόνο ηθικό το θέμα της καταγγελίας, αλλά και νομική υποχρέωση του κάθε πολίτη ξεχωριστά, αφού σε αντίθετη περίπτωση, θεωρείται ποινικό αδίκημα να γνωρίζεις και να μην το αναφέρεις. «Οι πολίτες δεν πρέπει να διστάζουν να προχωρούν σε καταγγελία, έστω και αν δεν είναι βέβαιοι, αλλά έχουν εύλογες υπόνοιες. Υπάρχει και το δεδομένο της ανωνυμίας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του καταγγέλλοντος», διευκρινίζει η Επίτροπος.

Ενώ, συνεχίζει η Επίτροπος, αν η Αστυνομία ή οι Υπηρεσίες Ευημερίας προβάλουν δυσκολίες ή κωλύονται να ασχοληθούν άμεσα με το ζήτημα, τότε ο πολίτης μπορεί να καλέσει στο γραφείο της Επιτρόπους Προστασίας και Δικαιωμάτων του Παιδιού (22287320) και να αναφέρει σε εμάς το περιστατικό για να το προωθήσουμε εμείς στις Αρχές.


Φωτογραφία: Flickr/ -DiMiTRi-

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ