Έρευνα υποστηρίζει ότι μετά τα 30 αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνο αποβολής

Τα ευρήματα της έρευνας έχουν προκαλέσει ανησυχία στους χρήστες του διαδικτύου.

Έρευνα υποστηρίζει ότι μετά τα 30 αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνο αποβολής

Τα ευρήματα της έρευνας έχουν προκαλέσει ανησυχία στους χρήστες του διαδικτύου.

Article featured image
Article featured image

Με τις περισσότερες γυναίκες να επιλέγουν να γίνουν μητέρες μετά τα 30, ανησυχία έχουν προκαλέσει τα ευρήματα νορβηγικής έρευνας που υποστηρίζουν πως μια γυναίκα που μένει έγκυος μετά τα 30 έχει αυξημένες πιθανότητες να αποβάλει.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο κίνδυνος αποβολής είναι μικρότερος για μία γυναίκα στην ηλικία των 27 ετών (9,5%) και όχι σε μικρότερες ηλικίες.

Η διακύμανση

Ο κίνδυνος αποβολής είναι ελαφρώς αυξημένος στις πολύ νέες εγκύους κάτω των 20 ετών (16%), μειώνεται περίπου στο 10% για τις γυναίκες ηλικίας 25 έως 29 ετών (με ελάχιστο στα 27) και αυξάνεται γρήγορα μετά τα 30, αγγίζοντας το 53% για όσες μείνουν έγκυες σε ηλικία άνω των 45 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαρία Μάγκνους του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 421.200 κυήσεις, από τις οποίες σχεδόν το 13% κατέληξε σε αποβολή. Ανεξάρτητα από την ηλικία, ο κίνδυνος αποβολής χαρακτηρίζεται από τάση επανάληψης (για την ίδια γυναίκα), ενώ αυξάνεται μετά από επιπλοκές προηγούμενης κύησης.

Μετά από μια αποβολή, ο κίνδυνος άλλης μίας αποβολής για την ίδια γυναίκα αυξάνεται κατά 54%, μετά από δύο αποβολές η πιθανότητα νέας αποβολής διπλασιάζεται, ενώ μετά από τρεις διαδοχικές αποβολές ο κίνδυνος μιας τέταρτης είναι τετραπλάσιος. Σε περίπτωση επιπλοκών στην προηγούμενη εγκυμοσύνη, που οδήγησαν σε θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό, καισαρική ή διαβήτη κύησης, αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής στην επόμενη εγκυμοσύνη.

Εξάλλου γυναίκες που οι ίδιες είχαν γεννηθεί λιποβαρείς και πρόωρα, κινδυνεύουν επίσης περισσότερο -για άγνωστο λόγο- να αποβάλουν. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι, αν και υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα, η αποβολή γενικά είναι σχετικά συχνή έκβαση μιας κύησης και συμβαίνει στο 12% έως 15% των περιπτώσεων έως την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Μολονότι η αιτία των περισσότερων αποβολών παραμένει άγνωστη, εκτιμάται ότι αυτές οφείλονται σε μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών, ορμονικών, ανοσολογικών, περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ