«Θα θυμάμαι για πάντα τις αγκαλιές που έγιναν ανάμεσα στα δύο παιδιά»

Η CITY μίλησε με τους δημιουργούς ενός από τα πιο επιδραστικά βίντεο που «παίζουν» αυτή την περίοδο στο κυπριακό διαδίκτυο.

Article featured image
Article featured image

Πιθανότατα θα έχεις δει κι εσύ το νέο βίντεο που δημιουργήθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Συνδρόμου Down, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Hμέρα για το Σύνδρομο Down (21 Μαρτίου).

Πρωταγωνιστές του, δύο μικρά παιδιά, ο Βασίλης και ο Αντρέας.

Η ιστορία τους εκτιλύσσεται σε ένα πάρκο. Συγκεκριμένα, ο Αντρέας προσκαλεί τον Βασίλη στο πάρτι γενεθλίων του, με τον ίδιο να πηγαίνει μαζί με τη μητέρα του, ωστόσο διστάζει να πλησιάσει όταν διαπιστώνει πως οι περισσότεροι καλεσμένοι του Αντρέα είναι παιδιά με σύνδρομο down.


Το ιδιαίτερα συγκινητικό αυτό βίντεο άγγιξε τις ψυχές μας, με αποτέλεσμα να μας δημιουργηθεί η ανάγκη να βρούμε τους δημιουργούς του για μια κουβέντα.

Πίσω από αυτό είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Αντρέας Χριστοδούλου, ο οποίος είχε και την όλη ιδέα για το βίντεο, αλλά και ο σκηνοθέτης Κώστας Χατζησταύρου.

Ομολογουμένως, τα λόγια του σκηνοθέτη και παραγωγού του βίντεο μάς άγγιξαν ακόμη περισσότερο, καθώς ο ίδιος μας περιέγραψε με έναν μοναδικό τρόπο πώς βίωσε την όλη εμπειρία. «Μέσα από αυτή τη δουλειά έμαθα τι είναι το Σύνδρομο Down και πώς επηρεάζει τον κόσμο γύρω μας. Πραγματικά, θαυμάζω και σέβομαι απεριόριστα τους ανθρώπους που μεγαλώνουν και φροντίζουν αυτά τα χαρισματικά παιδιά» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ίδιος στη CITY.

Η ιδέα για το βίντεο, όπως επισημαίνει, προέκυψε από την ανάγκη ανάδειξης τρόπων ένταξης και αποδοχής όλων των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο, εξ ου και το «Leave no-one behind» που αποτελεί και το σύνθημα της φετινής εκστρατείας.

Διαβάστε πιο κάτω τη συνέντευξη των δύο εμπνευστών και δημιουργών του βίντεο:


ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ / ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ


Πόσο εύκολο ήταν να δουλέψεις με τα παιδιά αυτά, μέχρι να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Ήταν η πρώτη φορά που καλέστηκα να δουλέψω σε γύρισμα με παιδιά και ειδικότερα με αυτά τα πολύ χαρισματικά παιδιά. Δεν είναι εύκολο γιατί, για αυτούς που ξέρουν πως δημιουργείται μια ταινία, ανεξάρτητα με τις απαιτήσεις, θα καταλάβουν ότι τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να κρατήσουν continuity (συνέπεια) στις κινήσεις και τις εκφράσεις. Όμως, είχα αποφασίσει από πριν ότι η δουλειά θα γινόταν λίγο «αντάρτικα» (guerilla filmmaking), άρα περάσαμε όλοι πολύ ωραία, παρόλο που ο καιρός δεν μας επέτρεψε να κάνουμε όλα τα πλάνα που είχα σχεδιάσει.

Δεν θα ξεχάσω την κίνηση του Αντρέα που πετάει τα αρκουδάκια του όταν ο Βασίλης τον προσεγγίζει για να τον πάρει να παίξουν μαζί.


Τι θυμάσαι πιο έντονα από τη μέρα του γυρίσματος;

Θα θυμάμαι για πάντα τις αγκαλιές που έγιναν ανάμεσα στα δύο παιδιά πρωταγωνιστές, τον Βασίλη και τον Αντρέα, ένα πλάνο που θα αποτελούσε και το τέλος της ταινίας μας. Επίσης, δεν θα ξεχάσω την κίνηση του Αντρέα που πετάει τα αρκουδάκια του όταν ο Βασίλης τον προσεγγίζει για να τον πάρει να παίξουν μαζί.

Ποια τα σχόλια που άκουσες από τα παιδιά στο τέλος;

Τα σχόλια ήταν πάρα πολλά. Στα πιο πολλά παιδιά άρεσε πάρα πολύ η εμπειρία, αν και κουράστηκαν αρκετά. Όμως, αυτό που θα μου μείνει για πάντα ήταν η πρώτη αντίδραση του μεγάλου μου γιου όταν είδε για πρώτη φορά το μονταρισμένο, που ήταν ένα αληθινό κλάμα και μια αγνή έκφραση χαρμολύπης!

Μέσα από αυτή τη δουλειά έμαθα τι είναι το Σύνδρομο Down και πώς επηρεάζει τον κόσμο γύρω μας.


Τι σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από το project;

Το όλο εγχείρημα φάνταζε δύσκολο από την αρχή γιατί καλέστηκα να παράξω μια ταινιούλα χωρίς τις συνηθισμένες «ευκολίες» ενός ολοκληρωμένου συνεργείου. Όμως, η ικανοποίηση που ένιωσα όταν τελείωσε το μοντάζ ήταν τόσο μεγάλη που με έκανε να ξεχάσω όλα τα υπόλοιπα. Επίσης, μέσα από αυτή τη δουλειά έμαθα τι είναι το Σύνδρομο Down και πώς επηρεάζει τον κόσμο γύρω μας. Πραγματικά, θαυμάζω και σέβομαι απεριόριστα τους ανθρώπους που μεγαλώνουν και φροντίζουν αυτά τα χαρισματικά παιδιά. Επίσης, χάρηκα πάρα πολύ όταν έμαθα ότι πλέον χάρη στην πρόοδο της επιστήμης το προσδόκιμο ζωής έχει φτάσει αυτό των ανθρώπων με τυπική ανάπτυξη. Το μήνυμα μου προς όλο τον κόσμο είναι να μην αφήνετε τίποτα να σας επηρεάσει στις σχέσεις σας με τους ανθρώπους. Δεν συμφωνώ με το γνωμικό που λέει μια ζωή την έχουμε! Ζούμε πολλές ζωές, κάθε μέρα, και αξίζει πραγματικά να δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να γνωρίσει το λίγο διαφορετικό.

Αντρέα Χριστοδούλου σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες.

Αγάπη και Σεβασμό για όλους.

Leave No-One Behind.

video.jpg


Αν και έχουμε κάνει αρκετά βήματα μπροστά ως κοινωνία για την ένταξη και την αποδοχή αυτών των παιδιών, σίγουρα χρειάζονται αρκετές ενέργειες ώστε να πετύχουμε τον στόχο, που είναι η πλήρης ένταξη και αποδοχή, όπως στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή κοινότητα.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN

Πώς προέκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο βίντεο;

Αναζητώντας τρόπους ανάδειξης της ένταξης και αποδοχής όλων των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο και καταρρίπτοντας όλα τα στερεότυπα, προέκυψε η ιδέα του βίντεο.

Ποιο το feedback που παίρνετε από κόσμο που το έχει δει;

Όλα τα σχόλια που λάβαμε είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα για ένα καλύτερο μέλλον στην κοινωνία μας.

Πώς θα μας χαρακτηρίζατε ως κοινωνία, όσον αφορά στο θέμα αυτό;

Αν και έχουμε κάνει αρκετά βήματα μπροστά ως κοινωνία για την ένταξη και την αποδοχή αυτών των παιδιών, σίγουρα χρειάζονται αρκετές ενέργειες ώστε να πετύχουμε τον στόχο, που είναι η πλήρης ένταξη και αποδοχή, όπως στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή κοινότητα.

Είμαστε ανοικτοί σε αυτά τα θέματα ή έχουμε ταμπού;

Σίγουρα υπάρχει προκατάληψη όμως στην κοινωνία μας υπάρχει αρκετό πρόσφορο έδαφος, λόγω ευαισθησίας και ενδιαφέροντος σε τέτοια θέματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ