Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επιστροφής στη Σελήνη

Αυτό ακριβώς που διάβασες.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Flickr/ owerestruΜε τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ζητεί από την ΝΑΣΑ επίσπευση των διεργασιών για επιστροφή αστροναυτών στο φεγγάρι, ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) αναλαμβάνει ακόμη πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια μέσω του Συνδέσμου Σεληνιακού Χωριού Moon Village Association (MVA).

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός προεδρεύει της Αναλογικής Κοινοπραξίας του MVA που είναι μια διεθνής κοινοπραξία, η οποία προετοιμάζει στη Γη τις δραστηριότητες που θα διεξαχθούν στο φεγγάρι.

Ο κ. Δανός παρουσιάζει σήμερα το πρωί στη Διεθνή Αστροναυτική Ομοσπονδία στο Παρίσι την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο του MVA υπό το φως της ανακοίνωσης του Αμερικανού Αντιπροέδρου κ. Πενς, ο οποίος εξέφρασε χθες τη δέσμευση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για επιστροφή αστροναυτών στο φεγγάρι και μάλιστα σε πέντε χρόνια, το 2024, τέσσερα χρόνια δηλαδή ενωρίτερα από τον τελευταίο στόχο που είχε τεθεί για το 2028.

«Ο CSEO συνεργάζεται εδώ και δύο χρόνια με το MVA. Λόγω του επιτυχημένου συντονισμού του έργου που ανέλαβε, το MVA του έχει παραχωρήσει ακόμα περισσότερες ευθύνες, οι οποίες τώρα προσδίδουν στον CSEO ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να επιστρέψει στο φεγγάρι και να δημιουργήσει μια βάση και μια αποικία στην επιφάνεια του», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.

To Moon Village Association ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια. Είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Βιέννη. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός μόνιμου παγκόσμιου άτυπου φόρουμ για ενδιαφερόμενους φορείς όπως οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία, ο ακαδημαϊκός κόσμος και το κοινό που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του Σεληνιακού Χωριού. Το MVA ενθαρρύνει τη συνεργασία για υφιστάμενα ή προγραμματισμένα διεθνή προγράμματα εξερεύνησης του φεγγαριού, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αποτελείται από περίπου 150 μέλη από περισσότερες από 34 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος.

Η Διεθνής Αστροναυτική Ομοσπονδία είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι και ιδρύθηκε το 1951. Στόχος του είναι ο διάλογος μεταξύ των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για τη διεθνή συνεργασία σε θέματα διαστήματος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ