Ιδιαίτερα βροχερό αναμένεται να είναι το φαινόμενο «Ηλέκτρα» που θα επηρεάσει την Κύπρο

Ως ένα από τα πιο βροχερά έτη του αιώνα εξελίσσεται το υδρολογικό έτος 2018 - 2019.

Article featured image
Article featured image

Από χθες, Τετάρτη, εισήλθαμε σε νέα παρατεταμένη περίοδο με κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες. Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό με την ονομασία «Ηλέκτρα», όπως έχει ονομαστεί έπειτα από την ψηφοφορία που πραγματοποίησαν οι Καιρόφιλοι Κύπρου, θα επηρεάσει την περιοχή μας σταδιακά από σήμερα Πέμπτη νωρίς το βράδυ, αρχικά από τα δυτικά και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει κατά περιόδους μέχρι -τουλάχιστον- τη Δευτέρα.

Το βαρομετρικό χαμηλό από τη βόρεια Λιβύη, έχει ξεκινήσει την πορεία του προς την περιοχή μας και αυτή την στιγμή το κέντρο του βρίσκεται στον κόλπο της Σύρτης. Από εκεί θα συνεχίσει την ανατολική – βορειοανατολική του πορεία προς την περιοχή μας.

Φτάνοντας στην περιοχή μας αναμένεται να βαθύνει αρκετά, ενώ την ίδια ώρα θα αρχίσει να κινείται πιο αργά προς τα ανατολικά. Οι βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν κατά περιόδους μέχρι -τουλάχιστον- τη Δευτέρα, με κορύφωση των φαινομένων, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το δεύτερο μισό της Παρασκευής μέχρι -περίπου- το απόγευμα του Σαββάτου. Από το Σάββατο αναμένεται σταδιακά να αρχίσουν και χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Χθες, βροχές και καταιγίδες επηρέασαν τοπικά το νησί, κυρίως στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού και Λάρνακας. Οι καταιγίδες ήταν κατά τόπους ισχυρές με διάρκεια και συνοδεύονταν από μικρού έως μεσαίου διαμετρήματος χαλάζι, με τοπικές χαλαζοστρώσεις.

Οι περιοχές που πλήγηκαν περισσότερο ήταν μεταξύ των επαρχιών Λεμεσού – Λάρνακας, όπου είχαμε τις πιο σοβαρές αναφορές χαλαζόπτωσης/χαλαζόστρωσης, αλλά και την πιο υψηλή καταγραφή βροχής, όπου ο σταθμός του Τμήματος Μετεωρολογίας κατέγραψε 45.2 χιλιοστά στο φράγμα Καλαβασού, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Με στοιχεία από το kitasweather.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ