Οι εργαζόμενοι σε γραφείο μπορούν να τραυματίσουν τα δάχτυλά τους από την αποστολή email και μηνυμάτων

Μπορεί να σου ακούγεται αστείο, αλλά η πάθηση της σύγχρονης εποχής θέλει τα χέρια και τα δάχτυλά μας να αποκτούν σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας της καθημερινής πληκτρολόγησης.

Οι εργαζόμενοι σε γραφείο μπορούν να τραυματίσουν τα δάχτυλά τους από την αποστολή email και μηνυμάτων

Μπορεί να σου ακούγεται αστείο, αλλά η πάθηση της σύγχρονης εποχής θέλει τα χέρια και τα δάχτυλά μας να αποκτούν σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας της καθημερινής πληκτρολόγησης.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Pexels/ Juan Pablo Arenas

Μέχρι σήμερα υπήρχε η εντύπωση πως οι χειρωνακτικές εργασίες ήταν αυτές που προκαλούσαν πόνους στη μέση, τα χέρια, τους ώμους και το σώμα. Παρόλα αυτά η σύγχρονη εποχή θέλει τους εργαζομένους της καθηλωμένους σ’ ένα γραφείο να πληκτρολογεί όλη ημέρα emails και προτάσεις.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE USA


Τα smartphones αναγκάζουν τον αντίχειρά σου να κάνει επαναλαμβανόμενες και περίεργες κινήσεις. «Συναντάμε όλο και περισσότερα περιστατικά με τενοντίτιδες στον αντίχειρα και τον καρπό», λέει η Karen Jacobs, επαγγελματίας θεραπεύτρια στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και ιδρύτρια του διεπιστημονικού περιοδικού Work: Α Journal of Prevention, Assessment and Rehabilitation. «Είναι ένα ζήτημα που όλοι πρέπει να προσέξουμε».


stefan-stefancik-1203098-unsplash.jpg
Unsplash/ Štefan Štefančík


Η καταπόνηση του αντίχειρα προκαλεί μια ιατρική πάθηση γνωστή ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα De Quervain. Η διαρκής καταπόνηση προκαλεί φλεγμονές στους τένοντες και τα προστατευτικά τους καλύμματα, πράγμα που προκαλεί πόνο στον καρπό, κατά μήκος της πλευράς του αντίχειρα. Ο πόνος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ισχύ και κινητικότητα των άκρων και να παραλύσει το χέρι. Η τεχνολογία έχει καταπονήσει τα χέρια μας και στο παρελθόν, αλλά τα κινητά δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα, διαφορετικά από εκείνα που προκαλούν τα πληκτρολόγια ή τα ποντίκια. «Στο παρελθόν, χρησιμοποιούσαμε κυρίως τα δάχτυλά μας, αλλά τώρα εστιάζουμε στον αντίχειρα», λέει η Natalie Strand, γιατρός για την αντιμετώπιση του πόνου και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή της Mayo Clinic. «Βλέπουμε διαφορετικά είδη κακώσεων σε σχέση με το παρελθόν».

Μπορούμε να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας λιγότερο, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Οι εργαζόμενοι σε γραφεία συχνά καλούνται να απαντούν σε email και μηνύματα όλη την ημέρα, ακόμη και μεταμεσονύκτια. Γι’ αυτό και πριν καταλήξετε σε φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να ακολουθήσετε μερικές από τις πιο κάτω συμβουλές προκειμένου να μετριαστεί η ζημιά.Δουλεύετε πιο έξυπνα

Η Jacobs κάνει διαλείμματα, χωρίς να αφήνει το κινητό της από το χέρι. Έχει αποθηκεύσει κάποιες συνηθισμένες προτάσεις, ώστε να μην αναγκάζεται να πληκτρολογεί περισσότερο από όσο χρειάζεται με τον αντίχειρά της. Συνιστά επίσης τη φωνητική αποστολή μηνυμάτων, αλλά προσοχή: «Αν υπαγορεύετε, θα πρέπει να κάνετε έλεγχο», λέει. Ένα απλό λάθος μπορεί να προκαλέσει περιττή σύγχυση. Εάν είναι δυνατόν, βάλτε το κινητό σας σε ανοιχτή ακρόαση και τοποθετήστε το σε μια επίπεδη επιφάνεια: Το σφίξιμο του τηλεφώνου σας την ώρα που μιλάτε κάνει το χέρι σας να παίρνει μια αφύσικη στάση.

Χαλαρώστε

Το ζέσταμα πριν από τη σωματική άσκηση δεν περιορίζεται στον αθλητισμό και τη γυμναστική: «Η ευλυγισία είναι ένα μεγάλο κομμάτι της πρόληψης», λέει η Strand. Δοκιμάστε αυτήν την άσκηση από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ: Ανοίξτε το χέρι σας με την παλάμη προς τα πάνω. Μετακινήστε τον αντίχειρά σας πάνω από την παλάμη σας και αγγίξτε τον μικρό δαχτυλάκι του χεριού σας - ή πλησιάστε το όσο το δυνατόν περισσότερο. Κρατήστε το για πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα και επαναλάβετε δέκα φορές. Κάνετε τρία σετ την ημέρα.95cdfeef.jpg
Unsplash/ Damian Zaleski


Κάντε διάλειμμα για μασάζ

Δεν χρειάζεστε ένα ραντεβού ή κάποιον ειδικό, για να κάνετε στον εαυτό σας ένα μασάζ που θα ελαττώσει τον πόνο. Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να κρατάτε τον καρπό σας με το άλλο σας χέρι, με τα δάχτυλα πάνω από τον καρπό και σιγά-σιγά να κινείτε το χέρι σας πάνω και κάτω από τον πήχη σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική και σε κάθε μεμονωμένο δάχτυλο. Εφαρμόστε πίεση με τον αντίχειρα και τον δείκτη και σιγά-σιγά μετακινήστε τους στο άκρο του κάθε δακτύλου.


Διατάσεις

Η Jill Miller, συνιδρύτρια του Tune Up Fitness Worldwide, θεωρεί ότι οι τεχνικές ενδυνάμωσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του πόνου. Ονομάζει αυτές τις ασκήσεις «Χέρι-Δαγκάνα»: «Λυγίστε όλα τα δάχτυλα και τον αντίχειρα προς την παλάμη», λέει η Miller. «Προσπαθήστε να αγγίξετε την επιφάνεια της παλάμης σας με τα δάχτυλά σας, ενώ παράλληλα τεντώνετε τα δάχτυλα και τον αντίχειρά σας όσο το δυνατόν περισσότερο». Συνιστά να τα κρατάτε σε αυτήν τη θέση για 30 έως 60 δευτερόλεπτα και να κάνετε πέντε επαναλήψεις.CarpalTunnelComputer.jpg


Βάλτε πάγο για το πρήξιμο

Ίσως να ντρέπεστε στην ιδέα του να βάζετε πάγο στον αντίχειρα και τον καρπό σας μετά από μια μέρα ατελείωτου texting. Ωστόσο, είναι χειρότερο να πείτε στο αφεντικό σας ότι πρέπει να σας δει γιατρός και να σας κάνει ένεση κορτιζόνης, για να ξεπρηστεί ο αντίχειράς σας – μια επιλογή που γίνεται στα πολύ σοβαρά περιστατικά. «Ο πάγος είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες», λέει η Strand. Η Mayo Clinic συνιστά εφαρμογή πάγου για 15-20 λεπτά κάθε τέσσερις έως έξι ώρες.


Αλλάξτε χέρι

Η απλή εναλλαγή των χεριών μπορεί να ανακουφίσει τους καταπονημένους τένοντες. Αυτό μπορεί να μοιάζει προφανές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκουράζουν το «καλό» τους χέρι, όταν είναι πια πολύ αργά. Αλλάζετε χέρι, λοιπόν, όσο πιο συχνά γίνεται. Ο πόνος θα πρέπει να είναι το τελευταίο καμπανάκι. «Όταν ξεκινάει να πονάει, σταματήστε», λέει η Strand.

Αυτές οι τεχνικές θα βοηθήσουν, αλλά δεν είναι πανάκεια. Όταν είναι δυνατόν, αφήστε το τηλέφωνό σας στην άκρη, για να ξεκουράσετε τον αντίχειρά σας. «Οι άνθρωποι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη του να παραμείνουν υγιείς», λέει η Jacobs. Το ελεύθερο λογισμικό της έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων κακώσεων σε παιδιά, μέσω τακτικών διαλειμμάτων για διατάσεις. Αλλά τα διαλείμματα είναι εξίσου σημαντικά και για εμάς τους ενήλικες. «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με σύνεση», λέει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ