9 στους 10 Κύπριους ψηφίζουν θερινή ώρα [Ποια τα επιχειρήματά τους;]

Οι Κύπριοι θέλουν να έχουμε για πάντα καλοκαίρι.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: tom coe on Unsplash


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες υπερψήφισε την πρόταση για τερματισμό της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε εαρινή. Απόφαση που θα ισχύσει από το 2021.

Η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μάρτη του 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς.

Με αφορμή την απόφαση, η CITY έκανε ένα μικρό γκάλοπ για να δει ποια από τις δύο ώρες προτιμούν οι Κύπριοι. Τη θερινή ή τη χειμερινή και γιατί.

Όπως ήταν αυτονόητο οι περισσότεροι θέλουν -στην Κύπρο- να είναι πάντα... καλοκαίρι και οι λόγοι είναι οι αυτονόητοι. Μεγαλύτερη μέρα, πιο ανεβασμένη ψυχολογία και περισσότερος ελεύθερος χρόνος για δραστηριότητες υπό το φως.

Λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να μείνουμε για πάντα με τη χειμερινή ώρα.


Όπως φαίνεται και από το πιο κάτω γκάλοπ, οι 9 στους 10 προτιμούν τη θερινή ώρα!



Χαρακτηριστικά είναι και τα επιχειρήματα που μας έδωσαν κάποιοι, υποστηρίζοντας την απάντησή τους:

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΩΡΑΣ


Θέλω να σχολάω και να έχει ήλιο και όχι σκοτάδι. Απλά τα πράγματα.

Κυριάκος, 44


Μεγαλύτερη ημέρα σημαίνει ταυτόχρονα και μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με πολλαπλά οφέλη για τους ανθρώπους, την κοινωνία και τον πλανήτη γενικότερα.

Χρήστος, 32


Όταν έχουμε μεγάλη μέρα, μπορούμε να κάνουμε χίλια πράγματα. Ψηφίζω θερινή ώρα.

Γρηγορία, 29


Η θερινή ώρα είναι χαρά θεού. Αλλάζει η ψυχολογία μας προς το καλύτερο, έχουμε όλη την μέρα μπροστά μας και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με το φως της ημέρας.

Γεωργία, 26


Προτιμώ την καλοκαιρινή ώρα για να νυχτώνει πιο αργά και να μπορούμε να απολαμβάνουμε την ημέρα μας. Αν νυχτώνει νωρίς θα κλειδώνονται όλοι στα σπίτια τους και θα είναι πολύ καταθλιπτικό το σκηνικό στην Κύπρο.

Κατερίνα, 36


Επειδή το νησί μας έχει ηλιοφάνεια, σε συνδυασμό με τη μεγάλη μέρα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε το γεγονός αυτό με τον τουρισμό μας. Με τη θερινή ώρα θα αργεί να νυχτώσει και οι τουρίστες θα μπορούν να απολαμβάνουν για περισσότερη ώρα τον ήλιο και τη θάλασσά μας.

Μόνικα, 29


Θερινή ώρα: η ηλιοφάνεια και η "μεγάλη" μέρα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την ανθρώπινη ψυχολογία. Επίσης θα εξοικονομούμε ενέργεια, εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Ζωή, 30


Τη θερινή ώρα φυσικά. Επειδή στην Κύπρο θέλω να είναι για πάντα καλοκαίρι.

Άννα, 26


images.jpg


Επειδή εγώ ξυπνώ πολύ νωρίς, λόγω της δουλειάς μου (φθαρτέμπορας), προτιμώ τη θερινή ώρα. Δεν θέλω να ξημερώνει νωρίς γιατί θα είναι πολύ ζέστη το πρωί και στην τελική θα πρέπει να ξυπνώ ακόμη πιο νωρίς, πριν ξημερώσει.

Πέτρος, 30


Θέλουμε την καλοκαιρινή ώρα. Αν καθιερώσουμε τη χειμερινή ,μέχρι να σχολάσουμε θα νυχτώνει και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Κωνσταντίνος, 29


Οι μικρότερες βραδιές αυξάνουν τον διαθέσιμο χρόνο μου για αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Άγγελος, 27


Αργεί να ξημερώσει και μετά αργεί να νυχτώσει. Τι πιο καλύτερο;

Χαρά, 23


Ζούμε στην Κύπρο και τους παραπάνω μήνες του χρόνου έχουμε καλοκαίρι. Άρα λογικό να προτιμούμε τη θερινή ώρα. Σχολάμε από τη δουλειά, το σχολείο κτλ. και έχουμε φως της ημέρας και μπορούμε να πάμε τον καφέ μας, στη θάλασσα και όπου αλλού επιθυμούμε.

Μαρία, 20


ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΩΡΑΣ

Όλοι νομίζουν πως αν έχουμε για πάντα τη θερινή ώρα, ότι θα νιώθουμε καλύτερα ψυχολογικά. Εγώ πιστεύω ακριβώς το αντίθετο. Αν η μέρα είναι μεγαλύτερη, κάποιοι άνθρωποι δεν θα έχουν πώς να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους, με αποτέλεσμα να νιώθουν μελαγχολία και μοναχικά.

Χαράλαμπος, 78


Νομίζω πως η χειμερινή ώρα μου ταιριάζει καλύτερα. Το φως είναι τόσο όσο. Είναι το ιδανικό για τις ανάγκες μας και τη ρουτίνα μας.

Χρήστος, 35


Προτιμώ τη χειμερινή ώρα, επειδή κερδίζουμε μία ώρα ύπνου.

Παναγιώτης, 30


51448063_803791746633992_598741880635488065_n.jpg


Τη χειμερινή για να πηγαίνουμε σπίτια μας νωρίς να ξεκουραζόμαστε.

Άννα, 33


Προτιμώ τη χειμερινή τότε γιατί έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε μια επιπλέον ώρα ύπνου και να χουχουλιάζουμε περισσότερο στο σπίτι.

Αντρέας, 27


Θέλω για πάντα τη χειμερινή ώρα. Μου αρέσει να κάθομαι σπίτι, να χαλαρώνω, να μαζευόμαστε παρέα και να βλέπουμε ταινίες.

Νίκη, 38


Προτιμώ τη χειμερινή ώρα, επειδή με τη θερινή αυξάνεται ο κίνδυνος αϋπνίας και οι δυσκολίες μάθησης.

Μαρίνος, 32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ