Τι θα γίνει τελικά με τη Χρυσοσπηλιώτισσα;

Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής.

Article featured image
Article featured image

Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις που πιθανόν να προκύπτουν για το εκκλησιαστικό και πολιτιστικό μνημείο του σπηλαίου της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας στην Κάτω Δευτερά, από τις εργασίες ανέγερσης πρατηρίου πετρελαιοειδών, στην περιοχή, ανέφερε τα εξής:

«Η διασφάλιση της προστασίας του ναού της της Χρυσοσπηλιώτισσας αποτελεί το κύριο μέλημα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων».

Όπως ανέφερε η κα υπουργός, οι εργασίες για την ανέγερση του πρατηρίου έχουν ανασταλεί μετά από συνεννόηση με τον ιδιώτη και τον έπαρχο Λευκωσίας, εν αναμονή των αποτελεσμάτων μελέτης του τμήματος γεωλογικής επισκόπησης.

Οι αρμόδιες Αρχές, σημείωσε, εξετάζουν δύο εναλλακτικές λύσεις. Τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από οικιστική ζώνη ώστε να μην γίνουν αναπτύξεις ή την απαλλοτρίωση γης. Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, στόχος μας είναι η προστασία ενός μνημείου ιστορικής σημασίας, κάτι το οποίο δεν επιδέχεται συμβιβασμούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ