Η Ασπασία όταν ήταν 11 ετών πυροβολήθηκε από τον πατέρα της και πλέον ζει με 99% αναπηρία

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ YUBI περιγράφει τη ζωή της 17χρονης, σήμερα, Ασπασίας η οποία παλεύει για την επιβίωσή της.

Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Γιώργος Ρούσσος/tvxs.gr

Η 17χρονη μαθήτρια λυκείου Ασπασία Μπόγρη ζούσε μια φυσιολογική εφηβική ζωή στην πόλη του Άργους. Στις 12 Αυγούστου του 2013, πυροβολήθηκε από τον πατέρα της. Εκείνη γλίτωσε το θάνατο αλλά ποιο ήταν το τίμημα; Η Ασπασία, έχει 99% αναπηρία. Αυτό δεν της επιτρέπει να ζήσει τη ζωή που ονειρευόταν.

Δεν μπορεί να κινήσει το σώμα της, ή να μιλήσει. Η ύπαρξή της εξαρτάται από τη μητέρα της, Σπυριδούλα, η οποία παραιτήθηκε από τη δουλειά της για να μπορεί φροντίζει την Ασπασία μέρα νύχτα.

Μετά την απόπειρα δολοφονίας της από τον πατέρα της όταν ήταν μόλις 17 χρόνων, η Ασπασία, με τη βοήθεια της μητέρας της, παλεύει για την επιβίωσή της. Αγωνίζεται με θάρρος να ξεπεράσει τα καθημερινά εμπόδια που της προκαλεί η 99% αναπηρία της. Το ντοκιμαντέρ «YUBI» της Τζούλιας Σπυροπούλου, προβάλλεται στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο Επίσημο Πρόγραμμα της διοργάνωσης.

285505g-yubi_02.jpg


Στην Ελλάδα, μία χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και την αυξημένη ανεργία, η Ασπασία και η μητέρα της προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της ζωής τους με ελάχιστη ή μηδαμινή βοήθεια από το κράτος.

Με την μικρή σύνταξη που τους παρέχεται προσπαθούν να συντηρήσουν τα έξοδα της αναπηρίας της: νοσοκόμες όλο το 24ώρο, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατροί. Η Ασπασία εξελίσσεται με πολύ αργά βήματα.

Η Σπυριδούλα ζει μέσα από τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Κάθε λεπτό ονειρεύεται τη μέρα που θα δει την παλιά Ασπασία να επιστρέφει, μία όμορφη έφηβη που ονειρευόταν να γίνει εγκληματολόγος.

Η ταινία τεκμηρίωσης «Γιούμπι / YUBI» της Τζούλιας Σπυροπούλου, θα προβληθεί στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο Τμήμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» της διοργάνωσης, διεκδικώντας το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας.

Γιούμπι / YUBI
Σκηνοθεσία - Σενάριο - Παραγωγή: Τζούλια Σπυροπούλου
Μοντάζ: Tζαννέτος Κομηνέας
Εικονοληψία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Τζούλια Σπυροπούλου
Σχεδιασμός ήχου: Tζαννέτος Κομηνέας
Post Production: Tζαννέτος Κομηνέας
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 50 λεπτά
Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 19:45, στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης
Τρίτη 5 Μαρτίου στις 21:30 στην Αίθουσα του Μουσείου Κινηματογράφου

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται από την Παρασκευή 1 έως και την Κυριακή 10 Μαρτίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες του Λιμανιού.

Να θυμίσουμε, ότι το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έκανε πρεμιέρα με το κυπριακό ντοκιμαντέρ της Δανάης Στυλιανού «Birth Days».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ