Τ/κ συντεχνίες διεκδίκησαν και κέρδισαν κυπριακή υπηκοότητα για 529 απογόνους μεικτών γάμων

Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει με τις διαδικασίες.

Τ/κ συντεχνίες διεκδίκησαν και κέρδισαν κυπριακή υπηκοότητα για 529 απογόνους μεικτών γάμων

Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει με τις διαδικασίες.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Flickr/ Benjamin Haas

Ένα αίτημα το οποίο υπάρχει εδώ καιρό από την τουρκοκυπριακή πλευρά, φαίνεται να ικανοποιείται πολύ σύντομα, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχτηκε να παραχωρήσει την κυπριακή υπηκοότητα σε 529 παιδιά, τα οποία προέρχονται από μικτούς γάμους μεταξύ Τ/κ και υπηκόων τρίτων χωρών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Κίπρις, το αυτό επετεύχθη έπειτα από τις συντονισμένες ενέργειες που γίνονται εδώ και ένα χρόνο από τις συντεχνίες του Τ/κ δασκάλων και καθηγητών.

Συνολικά στις δύο συντεχνίες που ανέλαβαν δράση για το ζήτημα αυτό, έχουν γίνει 6.100 προσφυγές, οι οποίες έχουν κατηγοριοποιηθεί. Όπως αναφέρεται, υπάρχουν παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ με Παλαιστίνιους ή Παλαιστίνιες αλλά και παιδιά μεικτών γάμων που γεννήθηκαν πριν το 1974. Παράλληλα υπάρχουν και 32 παιδιά που παρά το γεγονός ότι και οι δύο γονείς τους είναι Τ/κ, δεν έχουν πάρει ακόμη την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρεται επίσης ότι γίνονται κάποια βήματα για διεθνοποίηση του θέματος, αφού το πανεπιστήμιο Mastery στην Ολλανδία ετοιμάζει σχετική έκθεση και οι δύο τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις θα αποστείλουν για το θέμα επιστολές σε μεγάλες χώρες της ΕΕ και θα το θέσουν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ.

Ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ που μίλησε στην Κίπρις ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο των ενεργειών τους είχαν τον περασμένο Αύγουστο συνάντηση για το θέμα με τον ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνο Πετρίδη, που ήταν πολύ θετική – όπως σημείωσε – και δημιουργήθηκε μια ειδική ομάδα στο ΥΠΕΣ. Συνάντηση είπε, είχαν και με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι θα τους παρέχονταν η απαραίτητη στήριξη.

Ο κ. Ελτζίλ είπε ότι τους έχει λεχθεί πως θα αρχίσει να δίδεται η υπηκοότητα της ΚΔ σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο από μεικτό γάμο που έγινε στο εξωτερικό.

Στις τ/κ συντεχνίες, εξήγησε, έγιναν 437 τέτοιες αιτήσεις και 92 άτομα απευθύνθηκαν απευθείας στο «νότο». Από τις ΗΠΑ, την Βρετανία αλλά και την Αργεντινή, ανέφερε ο κ. Ελτζίλ έχουν σημαντική στήριξη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Παράλληλα, κατέληξε, συνεχίζουν την νομική μελέτη του θέματος και αν δεν υπάρξει πρόοδος (και στις άλλες υποθέσεις) τότε θα ακολουθήσουν την δικαστική οδό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ