Πώς να φτιάξετε την τέλεια κουλί

Ενκουλί ρε!

Article featured image
Article featured image

Μια αναφορά σε ένα talent show μας άνοιξε την όρεξη και μας έβαλε στην κουζίνα, έστω και για μια κουλί.

Ας μάθουμε πρώτα τι είναι η κουλί

Η coulis (προφέρεται κουλί) είναι ένας αραιός πουρές φρούτων ή λαχανικών που χρησιμοποιείται ως σάλτσα. Η ονομασία της προέρχεται από την αρχαία γαλλική λέξη couleis, που με την σειρά της προέκυψε από το λατινικό colatus, παθητική μετοχή τουcolare που σημαίνει στραγγίζω. Η κουλί των λαχανικών συνήθως συνοδεύει κρεατικά, ενώ η κουλί των φρούτων γαρνίρει γλυκά επιδόρπια.

Κουλί συνήθως φτιάχνουμε με φρούτα που έχουν μαλακή σάρκα, αλλά και έντονο χρώμα όπως οι φράουλες, τα φρούτα του δάσους (μύρτιλα, σμέουρα, φραγκοστάφυλα), τα βερίκοκα.

Ας δούμε παρακάτω πώς φτιάχνουμε την κουλί φράουλας -η μέθοδος αυτή ισχύει και για τα υπόλοιπα φούτα.

Η κουλί παρασκευάζεται τόσο με θερμή όσο και με ψυχρή μέθοδο. Η θερμή μέθοδος περιγράφεται αναλυτικά πιο κάτω. Στην ψυχρή μέθοδο, απλώς πολτοποιούμε τα φρούτα, προσθέτουμε ζάχαρη άχνη και λίγο χυμό λεμονιού και το περνάμε από σίτα, ώστε να γίνει λεπτόρευστο και ομοιογενές. Ο χυμός λεμονιού βοηθάει στο να μην οξειδωθούν τα φρούτα και να διατηρήσουν το ζωηρό τους χρώμα. Η κουλί που παρασκευάζεται εν ψυχρώ, είναι πιο ευπαθής και πρέπει να καταναλωθεί άμεσα.

Οι δόσεις είναι ενδεικτικές.

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Υλικά: 250 gr φράουλες,

50 gr ζάχαρη άχνη,

2 κ.σ. χυμό λεμονιού.

Προετοιμασία:

Διαλέξτε φράουλες ώριμες αλλά όχι λιωμένες. Αφαιρέστε τα κοτσανάκια, πλύντε τες καλά και κόψτε τις μεγάλες σε κομμάτια.

Βάλτε τες μέσα σε ένα τηγάνι και βάλτε το σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Σε λίγο θα αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους και να σιγοβράζουν. Προσθέστε την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και αφήστε να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν πολτός.

Περάστε την σάλτσα από ένα μάλλον χοντρό σουρωτήρι και μαζέψτε την μέσα σε ένα μπολ. Πιέστε τον χυλό με ένα κουτάλι ώστε να στραγγίσει καλά.

Η κουλί είναι έτοιμη.

Διατηρείται στο ψυγείο για 1-2 μέρες.


Την κεντρική φωτογραφία ανέβασε στο facebook ο chef Λεωνίδας Κουτσόπουλος. Σε αυτή φαίνεται ένα παγωτό το οποίο έφτιαξε ένας μερακλής παγωτατζής. Ένα παγωτό με γεύση: «Εν Κουλί»!

Πηγή: il laboratorio di Marina

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ