Η «λύση» που βρήκε η Airbnb για την Παλαιστίνη και ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε σχέση με τα Κατεχόμενα

Ο διεθνολόγος Λοΐζος Μιχαήλ εξηγεί τι θα σήμαινε μια αντίστοιχη απόφαση για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο.

Η «λύση» που βρήκε η Airbnb για την Παλαιστίνη και ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε σχέση με τα Κατεχόμενα

Ο διεθνολόγος Λοΐζος Μιχαήλ εξηγεί τι θα σήμαινε μια αντίστοιχη απόφαση για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Παρότι τέτοιου είδους πλατφόρμες αποφεύγουν να μπουν σε πολιτικά χωράφια, η απόφαση της Airbnb για την περιοχή της Παλαιστίνης είναι καθαρά πολιτική και ανοίγει τον δρόμο για ανάλογη ρύθμιση και σε άλλες «γκρίζες» περιοχές του πλανήτη, όπως τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όταν δε, καλούνται να πάρουν πολιτικές -στην ουσία τους- αποφάσεις, αντιδρούν αμήχανα και σπασμωδικά. Όπως στην περίπτωση της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, στην οποία η Airbnb ενεπλάκη, ωστόσο, μπροστά στις μηνύσεις και τις αντιδράσεις, καθιέρωσε μια νέα πολιτική που μοιάζει συμβιβαστική.

Το ζήτημα που τίθεται, όμως, εδώ, είναι αν αυτή της η στάση μεταφράζεται ως υποχώρηση ή ως νομιμοποίηση μιας παρανομίας;

73915007.jpg


Τι συνέβη;

Προ μηνών, η Airbnb είχε βρεθεί αντιμέτωπη με επικρίσεις για το ότι επιτρέπει την καταχώριση διαμερισμάτων στη Δυτική Οχθη όπου βρίσκεται μεγάλος αριθμός ισραηλινών εποίκων.

Η Human Rights Watch είχε καταγράψει μάλιστα σε έκθεσή της τον περασμένο Νοέμβριο 139 ακίνητα. Ζουν σε γη που τους έδωσε το ισραηλινό κράτος. Οι εποικισμοί θεωρούνται ωστόσο παραβίαση του διεθνούς νόμου, το Ισραήλ θεωρεί ότι απλώς βρίσκονται σε αμφισβητούμενη και όχι σε κατεχόμενη έκταση. Δεν είναι καθόλου ηθικό και νόμιμο να εκμεταλλεύονται οι Ισραηλινοί τα ακίνητα μέσω της πλατφόρμας, ήταν το επιχείρημα κατά της Airbnb.

north.jpg

Η απάντηση της αμερικανικής πλατφόρμας ήταν να αφαιρέσει τον Νοέμβριο περί τις 200 καταχωρίσεις κατοικιών που βρίσκονται σε εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Η κίνηση με τη σειρά της προκάλεσε την οργή του Ισραήλ αλλά και των ιδιοκτητών.

Υπενθύμιζε ακόμη η Airbnb ότι ήταν αντίθετη στο μποϊκοτάζ όλου του Ισραήλ λόγω του Παλαιστινιακού. Οι μηνυτές επισήμαναν ότι η Airbnb είχε καταχωρίσεις και σε άλλες αμφισβητούμενες περιοχές, αν και η Airbnb έσπευσε να αποσύρει τις καταχωρίσεις από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, περιοχές στο επίκεντρο μίας διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας.

Την Τρίτη 9 Απριλίου και αφού είχαν κατατεθεί στις ΗΠΑ μηνύσεις για αρνητικές θρησκευτικές διακρίσεις, η εταιρεία έκανε στροφή 180 μοιρών και επανάφερε τις καταχωρίσεις γράφει η εφημερίδα Le Monde.

Η Airbnb θα επιτρέπει στο εξής τις καταχωρίσεις από τη Δυτική Όχθη αλλά θα δωρίζει όλα τα έσοδα σε ανθρωπιστική μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία δεν σχετίζεται με τη διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστινίων. Παρόμοια θα είναι η στάση της στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Η χρονική συγκυρία της νέας απόφασης είναι από μόνη της εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Έγινε την ημέρα των γενικών εκλογών στο Ισραήλ που ανοίγουν τον δρόμο σε νέα θητεία για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός στο ότι, αν εκλεγόταν ξανά, θα προσαρτούσε τη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ.

north.jpg


Οι εταιρείες που λειτουργούν σαν οργανισμοί

Η Airbnb τονίζει ότι η απόφασή της έλαβε υπόψη τις γνώμες ειδικών και ότι προσπάθησε να προσεγγίσει με ευαισθησία ένα δύσκολο ζήτημα, ωστόσο πίσω από την απλή απόφασή της (όσες αντιδράσεις και αν φέρνει) κρύβονται σοβαρά προβλήματα.

Τόσο η Airbnb όσο και άλλες εταιρείες (όπως η Google με τους χάρτες της) ουσιαστικά παίρνουν αποφάσεις που σχεδόν τις μετατρέπουν σε υπερεθνικούς οργανισμούς, επισημαίνει η βρετανική Telegraph.

Ο ΟΗΕ μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά οι αποφάσεις του έχουν μικρή πρακτική σπουδαιότητα· η επιγραφή στο Google Maps αφορά πολύ περισσότερους. Μερικές φορές με κωμικοτραγικά αποτελέσματα, όπως το 2010, όταν η Νικαράγουα εισέβαλε στην Κόστα Ρίκα λόγω ενός λάθους στον (ηλεκτρονικό) χάρτη της Google.

karavas.jpg


Η δράση της Airbnb στα Κατεχόμενα και πώς η απόφαση αυτή επηρεάζει σε διεθνές επίπεδο

Εδώ και μερικά χρόνια, η δημοφιλής πλατφόρμα δραστηριοποιείται και στα Κατεχόμενα, στην Κύπρο, φτάνοντας σήμερα να φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της δεκάδες καταλύματα από όλη τη Βόρεια Κύπρο.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες γκρίζες περιοχές που προαναφέραμε, όπου οι κάτοικοι αντέδρασαν στην ουδέτερη στάση της εταιρείας, στην περίπτωση της Κύπρου κανείς δεν ήγειρε ζήτημα παράνομης αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Και μπορεί, πλέον, για τη Δυτική Όχθη και τη Νότια Οσετία η Airbnb να εφαρμόζει τη Σολομώντεια λύση της «προσφοράς», ωστόσο για τα κατεχόμενα δεν υπάρχει μία τέτοια αναφορά.

Ο Λοΐζος Μιχαήλ - Διεθνολόγος και Πολιτικός Αναλυτής, σχολιάζει στη CITY σχετικά με το θέμα: «Δεν είναι πρωτόγνωρο να δραστηριοποιείται μια ιδιωτική εταιρεία στα κατεχόμενα εδάφη, με ό,τι κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει πολιτικά και σε επίπεδο αναγνώρισης. Εξάλλου, στα Κατεχόμενα εδάφη μας δραστηριοποιούνται σχεδόν όλοι οι διεθνείς κολοσσοί με αντιπροσωπείες ή και δικά τους γραφεία.

Το να επιχειρείς σε τέτοιες περιοχές προφανώς και συνεπάγεται αναγνώρισης, εφόσον είσαι υπόχρεος να λειτουργείς βάσει των κανονισμών και των ‘νόμων’ της περιοχής. Οπότε, είναι de facto αναγνώριση και νομιμοποίηση μιας παρανομίας. Ακόμη και αν δίνουν τα έσοδά τους -και φαντάζομαι όχι όλα, αλλά μέρος αυτών- σε μία ανθρωπιστική ΜΚΟ, είναι στην ουσία μία συγκεκαλυμμένη νομιμοποίηση ενός παράνομου καθεστώτος».

Με πληροφορίες από Protagon.gr/CITY

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ