Η απόφαση του Δήμου Λακατάμιας για τις Λαμπρατζιές που θα έπρεπε να ακολουθήσουν όλοι

Το ότι κάτι έχει χαρακτηριστεί ως «έθιμο» ή «παράδοση» δεν αποτελεί ασυλία εφ’ όρου ζωής.

Article featured image
Article featured image

Με τις ημέρες του Πάσχα να είναι προ το πυλών οι «ανά το παγκύπριο» πιστοί, άρχισαν ήδη τις προετοιμασίες για τις φλαούνες, τα τσουρέκια, τα κρέατα και τα υπόλοιπα που θα κοσμήσουν το φετινό τραπέζι. Ανάμεσά τους και οι «παραδοσιακοί» της λαμπρατζιάς οι οποίοι ήδη άρχισαν να μαζεύουν ξύλα και άλλα υλικά για να φτιάξουν τη μεγαλύτερη σε όγκο και έκταση λαμπρατζιά προς τιμήν του εθίμου.

Ένα έθιμο, ωστόσο, επικίνδυνο που ουκ ολίγες φορές κατέληξε σε τραγικά αποτελέσματα με σοβαρούς τραυματισμούς.

Ο Δήμος Λακατάμιας σε ανακοίνωσή του, ενημέρωσε πως φέτος θα πραγματοποιεί καθόλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου εκστρατεία σε συνεργασία με την Αστυνομία Λακατάμιας, για μάζεμα όλων των ξύλων και υλικών που συλλέγονται για σκοπούς λαμπρατζιάς.


Διαβάστε αυτούσια την απόφαση του Δήμου:

Σύμφωνα με τον Περί Δήμων Νόμο 111/85, Άρθρα 124 και 125, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, η δημιουργία “Λαμπρατζιών” είναι παράνομη. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η συγκέντρωση ξύλων ή και άλλων αντικειμένων σε ανοικτούς δημόσιους ή/και ιδιωτικούς χώρους σε διάφορες περιοχές του Δήμου, με σκοπό το άναμμα «Λαμπρατζιών» τις ημέρες του Πάσχα.

Όπως έχει παρατηρηθεί, η κατάσταση με το μάζεμα ξύλων και άλλων υλικών για τη δημιουργία «Λαμπρατζιών», δημιουργεί πολλά προβλήματα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, δεν συνάδει με τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας. Στόχος του Δήμου δεν είναι η κατάργηση του εθίμου, αλλά η προστασία των δημοτών, των περιουσιών τους αλλά και των Δημοσίων περιουσιών. Το φαινόμενο αυτό, πέραν της οχληρίας, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους σε θέματα ασφάλειας και υγείας.

Μετά από σωρεία παραπόνων τόσο στο Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας, όσον και στο Δημαρχείο και κατόπιν συσκέψεων που έγιναν μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, αποφασίστηκε όπως συνεργεία του Δήμου σε συνεργασία με την Αστυνομία, εφαρμόσουν τις πρόνοιες του Νόμου, διενεργώντας περιπολίες σε ανοικτούς χώρους, με σκοπό τη συλλογή όλων των ξύλων ή και άλλων υλικών που θα συγκεντρωθούν για το άναμμα «Λαμπρατζιών». Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Νόμο 111/85, Άρθρο 125, οποιοσδήποτε παρεμποδίζει υπάλληλο του Δήμου να εκτελέσει τα καθήκοντά του, είναι ένοχο αδικήματος και υπόκειται σε χρηματική ποινή ή ποινή φυλάκισης.

Παράλληλα, καλούμε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μην αφήνει οποιαδήποτε υλικά (π.χ. ξύλα, λάστιχα, παλιά έπιπλα κ.τ.λ.) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για τις «Λαμπρατζιές», εκτεθειμένα.

Ο Δήμος καλεί όλους τους δημότες σε συνεργασία, για καταστολή αυτού του φαινομένου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ