Άκουσε τι έχει ηχογραφήσει μέχρι σήμερα η Google Voice από τις συζητήσεις σου και διάγραψέ το

Η Google Voice όχι μόνο ακούει τι λέμε, αλλά κρατάει και αρχείο με τις συζητήσεις μας, στο οποίο μπορείς να έχεις πρόσβαση. Τρομακτικό;

Article featured image
Article featured image

Πόσες φορές σου έχει τύχει να συζητάς για κάτι ή για κάποιον και το επόμενο λεπτό να βλέπεις στο Facebook ή στην Google σχετικές αναρτήσεις/διαφημίσεις με το αντικείμενο της συζήτησής σου; Σ’ εμάς, πάντως, έχει τύχει πολλές φορές και κάθε φορά η έκπληξή μας, είναι το ίδιο έντονη.

google.jpeg

Κι αν στην αρχή το θεωρούσες τυχαίο γεγονός, πλέον πρέπει να ξέρεις ότι μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς η Google Voice με την πρόφαση πιο εξιδεικευμένων παροχών των υπηρεσιών της, ηχογραφεί τα όσα λέμε, τα αρχειοθετεί, τα επεξεργάζεται και επί της ουσίας μας χειραγωγεί, βάσει των «αναγκών» μας.

Ο τεχνολογικός κολοσσός αθόρυβα ηχογραφεί πολλές από τις συζητήσεις ανθρώπων, γύρω από τα κινητά τους, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τις υπηρεσίες αναγνώρισης γλώσσας και τα εργαλεία που τις συνοδεύουν.

Google-Voice-1024x576.jpg


Βεβαίως, όπως ησύχως ηχογραφεί ησύχως και λέει ότι διαγράφει όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώνει, μέσω μίας ειδικής σελίδας που συνδυάζει όλες εκείνες τις πληροφορίες που καταλήγουν στον υπολογιστή μας.

Για την ακρίβεια, η εταιρεία διαθέτει ένα site ηχητικών υπηρεσιών, το οποίο μπορεί να υποδείξει στον χρήστη κάθε ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε και ενώ εκείνος νόμιζε ότι σερφάρει ιδιωτικώς και ανωνύμως.

Οι ηχογραφήσεις στη σελίδα έχουν τη λειτουργία ημερολογίου που υπενθυμίζει στους χρήστες, μέρη και στιγμές που βρέθηκαν και έζησαν – με το κινητό τους στο χέρι, φυσικά. Επίσης, με τον πιο τρομακτικό τρόπο για τον καθένα από εμάς και κυρίως πόσο ευαίσθητες μπορεί να είναι αυτού του είδους οι πληροφορίες.

google-spying-670x335.jpg

Όσοι έχουν μπει στη διαδικασία να ενεργοποιούν κάποια υπηρεσία του Android τους προφέροντας εκείνο το μαγικό «OK, Google», ξέρουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Αλλά και android να μην έχουν, κάθε φορά που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google αφήνουν ένα στίγμα των προτιμήσεων, των αναζητήσεων και της ταυτότητας τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent στη συγκεκριμένη σελίδα της Google μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε όλες τις ηχογραφήσεις του. Μπορεί αν θέλει να ενημερωθεί για το πώς έγινε αυτή η ηχογράφηση: έγινε μέσω της εφαρμογής της Google ή από άλλη πηγή, καθώς επίσης και το αν αυτό που ειπώθηκε μετατράπηκε επιτυχώς σε κείμενο από την Google.

Αλλά ενδεχομένως ο πιο καλός και χρήσιμος λόγος για να επισκεφθεί κανείς τη σελίδα είναι για να σβήσει τα πάντα από εκεί. Αυτό επιτυγχάνεται είτε επιλέγοντας κάποιος να διαγράψει συγκεκριμένες ηχογραφήσεις ή ακόμη καλύτερα; Τα πάντα.

fnHLtbgN4vdqUair8gwVYlKBP-0@800x573.jpg

Για να διαγραφούν συγκεκριμένα αρχεία, αρκεί ένα κλικ στο εικονίδιο στα αριστερά και εν συνεχεία πατώντας «διαγραφή» στην κορυφή της σελίδας. Για να ξεφορτωθεί κανείς τα πάντα, πρέπει να πατήσει το κουμπί «more» , να επιλέξει το «Delete options» και μετά το «Advanced».

Ωστόσο, ο πιο εύκολος τρόπος για να σταματήσει κάποιος τη Google από το να ηχογραφεί τα πάντα είναι να απενεργοποιήσει τον διαδικτυακό «βοηθό» και τη φωνητική αναζήτηση. Όσο χρήσιμα κι αν είναι και τα δύο, δεν εγγυώνται καμία ασφάλεια σε ζητήματα ιδιωτικότητας και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.


Με πληροφορίες από LIFO/I

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ