Τι αλλάζει στα πανεπιστήμια της Ελλάδας

Οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν και τους Κύπριους φοιτητές στα ΑΑΕΙ της χώρας.

Article featured image
Article featured image

Στο τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων την Τετάρτη από το υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνονται αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας.

Σημειώνεται πως, αλλαγές θα υπάρξουν σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας, από το νηπιαγωγείο μέχρι την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δείτε τις αλλαγές πιο κάτω:

Οι φοιτητές από τον Ιούνιο του 2020 θα έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής στα πανεπιστήμια με δύο τρόπους:

α) Με πανελλαδικές εξετάσεις σε 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (σ.σ.: σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας καθώς και το πέμπτο μάθημα για την εισαγωγή σε περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία).

β) Με υποβολή μίνι μηχανογραφικού τον Οκτώβριο του 2019 κατά τη φοίτηση των μαθητών στη Γ’ Λυκείου. Εφόσον ένα τμήμα συγκεντρώσει χαμηλό αριθμό ζήτησης, οι μαθητές που το έχουν δηλώσει θα εισαχθούν σε αυτό μόνο με το απολυτήριο.

– Για το απολυτήριο, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μέσο όρο 9,5, βαθμός που διαμορφώνεται στα εξεταζόμενα μαθήματα κατά 60% από τον προφορικό βαθμό και κατά 40% από τις γραπτές εξετάσεις.

– Οι ενδοσχολικές εξετάσεις αλλάζουν μορφή και θα διεξάγονται ανά ομάδες σχολείων, όμως ο τρόπος διεξαγωγής τους δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και θα έρθει με υπουργική απόφαση.

– Αλλαγές έρχονται και στην αξιολόγηση των μαθητών της Γ’ Λυκείου από φέτος. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά, το υπουργείο Παιδείας θεσπίζει το 60-40 στο βαθμό απολυτηρίου για την τρέχουσα χρονιά.

– Ο μαθητής μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να κλειδώσει την επιλογή του σε «πράσινο τμήμα». Αν υπάρχουν κι άλλες θέσεις κενές, αυτές θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο και θα τις διεκδικήσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.

Περίπου 100 νέα τμήματα ιδρύονται στο νομοσχέδιο, εκ των οποίων η πλειονότητα αυτών θα ενταχθεί στο φετινό μηχανογραφικό.


Ειδικότερα:

– 33 νέα τμήματα στη συγχώνευση τριών ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Βόρεια Ελλάδα

– 20 νέα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

– 30 νέα τμήματα στα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα της Πελοποννήσου (Πατρών και Πελοποννήσου)

– 17 νέα πανεπιστημιακά τμήματα από την ανωτατοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης.



Λογικό είναι, αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές εγκριθούν, να επηρεάσουν και την Κύπρο, τόσο με τους υφιστάμενους φοιτητές στα ιδρύματα της Ελλάδας, όσο και με τους μαθητές που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν.


Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει γνωστοποιηθεί κάτι επίσημο στην Κύπρο, οπότε σύντομα αναμένεται να ανοίξει ένας διάλογος των αρμοδίων, ούτως ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν. Δεδομένα που θα αφορούν και στους αριθμούς των θέσεων αλλά στις διαδικασίες πρόσβασης και φοίτησης στα ελληνικά ΑΑΕΙ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ