Τελικά το σώσαμε το σουβλάκι

Τα Fake News που ταρακούνησαν πανελλήνιο και παγκύπριο.

Τελικά το σώσαμε το σουβλάκι

Τα Fake News που ταρακούνησαν πανελλήνιο και παγκύπριο.

Article featured image
Article featured image

Όταν μερικές μέρες πριν γράφαμε ότι τα ταξίδια μας στην Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια, πραγματικά το εννοούσαμε, αφού ο τυλιχτός γύρος και το σουβλάκι είναι ιερά και δεν τα πειράζουμε.

Όπως κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες σε διάφορες ιστοσελίδες, από την 1η Μαΐου θα επιβαλλόταν αύξηση στην τιμή του τυλιχτού περί τα 15%, αγγίζοντας τα 3 ευρώ.

Μια είδηση που ταρακούνησε σύσσωμο το ελληνικό καταναλωτικό κοινό, το οποίο στο άκουσμα της είδησης έσπευσε να αντιδράσει όχι μόνο με σχόλια και αναλύσεις στο διαδίκτυο, αλλά και με εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση του αγαπημένου junk food.

Ωστόσο, λίγες μέρες μετά την γενική κατακραυγή για την αύξηση της τιμής φαίνεται πως όλα όσα προηγήθηκαν ήταν fake news αφού σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας το οποίο πήρε θέση, έστω και με καθυστέρηση, οι τιμές παραμένουν σταθερές: «Δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν η αυξητική τάση στις διεθνείς τιμές χοιρινού μεταφερθεί στις τιμές καταναλωτή, όμως τα στοιχεία τιμών λιανικής δεν δείχνουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης».

Αυτό σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ξεκαθαρίζοντας τα στοιχεία σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών στο χοιρινό και απαντώντας στα δημοσιεύματα για επικείμενες αυξήσεις 10-15% σε προϊόντα όπως το σουβλάκι.

Μάλιστα στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, αναφέρει και τις σχετικές αυξήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην αγορά του χοιρινού, καθησυχάζοντας πάντως πως είναι πολύ μικρότερες από τις φημολογούμενες.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Γιώργος Καββαθάς, σχολιάζοντας την είδηση ανέφερε, «Δεν μπορείς να μιλάς για αύξηση από τα 2,20 στα 3 ευρώ» προσθέτοντας ότι: «αυτό που με παραξενεύει είναι ότι δημιουργείται ένα θέμα από το πουθενά».

«Ο κλάδος μας έχει τεράστια προβλήματα από τα υπόλοιπα και κάποιος βγήκε να μιλήσει για το κρέας και αυτό δεν μου αρέσει. Ένα υπό σύσταση σωματείο αντί να μιλήσει για το ΦΠΑ μιλάει για αύξηση στο σουβλάκι» πρόσθεσε ο πρόεδρος των εστιατόρων μιλώντας για προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς πίσω από την οποία, όπως είπε, «αντιλαμβάνομαι ότι είναι γύρω από το χώρο του κρέατος».

Στην ερώτηση, δε, αν πρόκειται για «λαγούς», ο κ. Καββαθάς απάντησε «σαφώς είναι λαγός αυτός που το ανακίνησε».

Εν κατακλείδι, αφού έγινε ο απαραίτητος και επιδιωκόμενος θόρυβος αποδεικνύετε ότι βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα ακόμα fake news που πέρασε και δεν άγγιξε.


Με πληροφορίες από koutipandoras.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ