Περίεργα
Θυμάστε την έρευνα της Eurostat για τον πληθυσμό της κυπριακής Αστυνομίας;
Σημασία, ωστόσο, δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα.
Περίεργα
Θυμάστε την έρευνα της Eurostat για τον πληθυσμό της κυπριακής Αστυνομίας;
Σημασία, ωστόσο, δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα.
Πριν μερικούς μήνες, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Εταιρεία (Eurostast) δημοσίευσε έρευνα στην οποία εξέταζε τον αριθμό αστυνομικών που εργοδοτούσε κάθε κράτος – μέλος και τι ποσοστό από αυτούς ήταν γυναίκες. Η έρευνα εξέταζε την περίοδο 2008-2016 μελετώντας επίσημα στοιχεία που δόθηκαν από την Αστυνομία, κάθε κράτους – μέλους, ανάμεσά τους και η Κύπρος.
Η εν λόγω έρευνα, της οποίας τα στοιχεία έγιναν γνωστά αρχές του τρέχοντος έτους, ανέδειξε την Κύπρο στην πρώτη θέση, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κατείχε τους περισσότερους αστυνομικούς κατ’ αναλογία πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι ειδικά εκείνη την περίοδο, ένεκα οικονομικής κρίσης, οι προσλήψεις είχαν παγοποιηθεί.
Συγκεκριμένα, για την Κύπρο, αναλογούσαν 573 αστυνομικοί κάθε 100 χιλιάδες πολίτες, με το μέσο όρο αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη να ήταν 318 για το έτος 2016, ή πιο απλά ένας αστυνομικός κάθε 314 κάτοικοι.
Στη δεύτερη θέση ήταν η Μάλτα με 505 αστυνομικούς, στη τρίτη η Ελλάδα με 492, ενώ ακολουθούσε η Κροατία με 490. Τους πιο λίγους αστυνομικούς τους είχε η Ουγγαρία με 90, ενώ αμέσως μετά ήταν η Φιλανδία με 137 και η Δανία με 186.
Πώς σχολίαζε τότε, τα αποτελέσματα της έρευνας η Αστυνομία Κύπρου
Κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Eurostat, η Αστυνομία Κύπρου διευκρίνισε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα στοιχεία της Eurostat είναι παραπλανητικά, αφού σε αυτά περιλαμβάνονται τμήματα και σώματα υπηρεσιών και δυνάμεων, όπως πυροσβεστική, λιμενική και ναυτική αστυνομία, προεδρική φρουρά κοκ, τα οποία σε άλλες χώρες δεν προσμετρούνται αφού θεωρούνται ξεχωριστές δυνάμεις, εξ ου και φαίνεται τόσο αυξημένος ο αριθμός των Αστυνομικών στην Κύπρο, ενώ σημείωναν τότε πως «Πρέπει να ληφθεί περαιτέρω υπόψη, ότι η Κύπρος δέχεται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες, κάτι που συνεπάγεται και ανάγκη για αυξημένη αναλογία μελών της Αστυνομίας σε σχέση με τον πληθυσμό. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αριθμός των αστυνομικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει μειωθεί κατά 3,4% από το 2009 μέχρι το 2016, στην Κύπρο το ποσοστό μείωσης που αφορά την Αστυνομία, αγγίζει το 14,7%».
Μελετώντας τα εν λόγω στοιχεία σήμερα, και παρακολουθώντας τα όσα τραγικά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, ένεκα της διαχρονικής ολιγωρίας του Σώματος, είναι ξεκάθαρο πως σημασία δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα.