7 σκληροπυρηνικές ατάκες που θα ακούσεις αν είσαι 30 και ζεις στην Κύπρο

Δεν έχει σημασία εάν είσαι άντρας ή γυναίκα, δεν έχει σημασία εάν έχεις σχέση ή όχι. Δεν έχει καν σημασία εάν σε ενδιαφέρει να κάνεις. Σημασία έχει ότι έκλεισες τα 30 και πλέον μπαίνεις στη ζώνη του λυκόφωτος και άντε να βγεις από μέσα.

7 σκληροπυρηνικές ατάκες που θα ακούσεις αν είσαι 30 και ζεις στην Κύπρο

Δεν έχει σημασία εάν είσαι άντρας ή γυναίκα, δεν έχει σημασία εάν έχεις σχέση ή όχι. Δεν έχει καν σημασία εάν σε ενδιαφέρει να κάνεις. Σημασία έχει ότι έκλεισες τα 30 και πλέον μπαίνεις στη ζώνη του λυκόφωτος και άντε να βγεις από μέσα.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Pixabay/ Martin Reisch


Είναι, αν θέλετε, η διορία που σου δίνει ο περίγυρος σου για να κάνεις όσα ήθελες. Πράγματα τα οποία για τους στενούς συγγενείς είναι «πελλαρίσματα», αφού αν δεν αποκατασταθείς με στεφάνι, παιδιά και μια μονοκατοικία 3 υπνοδωματίων σε ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή της πόλης σου, επιτυχημένος δεν λογάσαι.

Τι να τους πουν τα πτυχία, τα διδακτορικά και οι επαγγελματικές καταξιώσεις, νυν υπερπάντων η οικογένεια, ασχέτως εάν οι μισοί γνωστοί τους έχουν ήδη χωρίσει και οι άλλοι μισοί είναι με τα ηρεμιστικά για να αντέξουν τις υποχρεώσεις των παιδιών και της οικογένειας.

Γράφει ο Αχιλλέας Ρότας

Μόλις, λοιπόν, πατήσεις τα 30 αρχίζουν δειλά-δειλά τα καρφιά για το έγγαμο μέλλον σου, το οποίο ήδη άργησε, αλλά έχεις ακόμη καιρό. Και το χειρότερο δεν είναι να τα ακούς αυτά από γονείς, γιαγιάδες και θειάδες, αλλά και από φίλους, οι οποίοι επειδή αποφάσισαν να κάνουν παιδιά και οικογένεια, θέλουν πάση θυσία να σε βάλουν κι εσένα σε αυτό το λούκι, λες και θέλουν να σε εκδικηθούν, υπόγεια, που τη γλύτωσες μέχρι τώρα.

Μαζέψαμε 5 ατάκες-καρφιά που όλοι όσοι πάτησαν τα 30 άκουσαν και θα ακούν έως ότου λυγίσουν και αποδεχθούν την κυπριακή μοίρα τους.


«Άτε, επήαν τζαι τα 30 τζαι ακόμα εν έκαμες τίποτε. Εν τζαι είσαι μωρό»

Συνήθως λέγεται σε ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται ήδη στο μεταπτυχιακό/διδακτορικό ή σε επαγγελματικό οργασμό για να χτίσουν καριέρα. Ωστόσο, αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν, τα 30 είναι το ηλικιακό ορόσημο και ίσως η ηλικία λήξης για να κάνεις έστω το πρώτο σου παιδί. Αν έχεις δε την ατυχία να είσαι γυναίκα, η πίεση που σου ασκείται είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού εκεί μπαίνει πλέον και το όπλο της βιολογίας. Κανένα έλεος.


gamos_ala_kypriaka_-_city_c.jpg


«30 χρονών, τζαι ακόμα γυναίκα/άντρα εν ήβρες. Πότε θα κάμεις δικό σου σπίτι. Εν τζαι εν να σ’ έχω μια ζωή δαμέσα

Το πιο τραγελαφικό σε αυτή τη δήλωση είναι πως το πιο πιθανόν να ζεις ήδη σε δικό σου διαμέρισμα και να συντηρείσαι κατά κύριο λόγο μόνο σου. Ωστόσο αν δεν παντρευτείς και να μπεις στη νυφική παστάδα, η μάνα σου εξακολουθεί να πιστεύει ότι είσαι υπό την επίβλεψη/φροντίδα της. Και ενώ, όπως δηλώνει, έχει κουραστεί να σε φροντίζει, αν δεν την επισκεφθείς για τρεις ημέρες ξεκινάει το τροπάριο της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης.


giagiagkines2019.jpg


«Ούλλες οι φίλες μου επιάσαν εγγόνια, τζαι εγώ τίποτε ακόμα. Κάμνε γλήορα, τωρά που αντέχω να το αναγιώσω»

Ξεκάθαρος συναισθηματικός εκβιασμός ο οποίος αυτή τη φορά περιλαμβάνει και το τρόπαιο (εγγόνι) το οποίο της έχεις στερήσει. Και αν τολμήσεις να προβάλεις εμπόδια οικονομικά ή πρακτικά, τύπου δεν βγαίνουν τα χρήματα ή ποιος θα το προσέχει. Τις απαντήσεις που θα πάρεις ήδη της έχεις καρφωμένες στο μυαλό σου.


«Εγώ στα 30 είχα σε εσένα τζαι τον αδελφό/η σου»

Κλασσικό αγαπημένο που κάνει την εμφάνισή του στα 29 και συνεχίζει μέχρι να γίνεις μάνα/πατέρας. Το γεγονός ότι εσύ στα 30 ακόμη ψάχνεις δουλειά ή μπορεί να μην ολοκλήρωσες ακόμη τις σπουδές σου, δεν έχει καμία, μα καμία σημασία.

mr-mom.jpg


«Νομίζω έβαλες λλία κιλούθκια. Πρέπει να προσέξεις γιατί τωρά που εμεγάλωσες εν τζαι φεύκουν εύκολα.

Δολοφονική ατάκα που έχει ως αποδέκτη κυρίως τις γυναίκες (τα γιατί είναι δυστυχώς αυτονόητα) και αποτελεί έναν έμμεσο μοχλό πίεσης ότι πρέπει να βιαστείς γιατί αν μείνεις ανύπαντρη για μερικά χρόνια ακόμη, κανείς δεν θα γυρίσει να σε κοιτάξει. Και είσαι μόνο 30.


«Πρέπει να έβρεις μια δουλειά καλή. Πώς θα κάμεις οικογένεια με 1000 ευρώ τον μήνα;»

Επειδή είναι γνωστό ότι η αγορά εργασίας στην Κύπρο, βρίθει από καλοπληρωμένες εργασίες τις οποίες δεν προλαβαίνεις να απορρίψεις. Και ενώ από τη μία σου λένε το «εν πειράζει μάνα μου, ευτυχώς που έσιεις δουλειά. Πιάνεις έστω ένα μισθό», από την άλλη σου πετάνε ότι πρέπει να βρεις πιο καλή δουλειά, γιατί σε πληρώνουν λίγα. Όταν μιλάμε για ζώνη του λυκόφωτος…


photo-1549588167-2350464e784f.jpg
Pixabay/ Marco Albuquerque


«Άτε ρε φίλε, εν η σειρά σου τωρά να κάμεις κανένα μωρό να παίζουν με το δικό μας»

Δήθεν φιλική παραίνεση αγάπης που στην ουσία κρύβει αλλότρια κίνητρα, αφού σκοπός είναι να τραβήξεις κι εσύ όλα όσα τραβάνε αυτοί με ένα μωρό στο σπίτι. Ξενύχτια, κλάματα, γιατρούς, ιδιοτροπίες, στερήσεις εξόδου και κυρίως παιδικά πάρτι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ