Ένα άγριο πτηνό, δεμένο μέσα σε αυτοκίνητο, αναστάτωσε το «κυπριακό» ίντερνετ

Η φωτογραφία που έγινε viral για όλους τους λάθος λόγους και που «κατέβηκε» λόγω αντιδράσεων.

Article featured image
Article featured image

Καμιά φορά αναρωτιόμαστε εάν σε αυτό τον τόπο κάποια πράγματα γίνονται επίτηδες για να προκαλέσουν την οργή του κοινού, ή εάν η αφέλειά μας αγγίζει τέτοια επίπεδα, που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πού ξεκινά η κοινή λογική και πού ο παραλογισμός.

Σε δημοφιλές γκρουπ του Facebook, με πολλούς χιλιάδες ακόλουθους, ένας χρήστης ανέβασε, χθες Τετάρτη, μία φωτογραφία στην οποία φαινόταν ένα άγριο πτηνό να είναι δεμένο στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου. Χωρίς κανένα σχόλιο ούτε μία διευκρίνιση για το αν επρόκειτο για δικό του πτηνό ή αν το είδε, περαστικός από το σημείο, και το ανέβασε στο διαδίκτυο υπό μορφή καταγγελίας.

Σύντομα η εικόνα του «φυλακισμένου» πτηνού άρχισε να παίρνει διαστάσεις με δεκάδες σχόλια να βρίζουν και να εύχονται διάφορα στον χρήστη που ανέβασε τη φωτογραφία, άλλοι να τον παρακαλούν να απελευθερώσει το πτηνό, και κάποιοι να υποθέτουν τι πτηνό είναι και πώς βρέθηκε εκεί.

Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η φωτογραφία, ανάγκασε είτε το γκρουπ είτε τον χρήστη να την αποσύρουν από το διαδίκτυο, ωστόσο το γεγονός και μόνο ότι κάποιος είχε κλειδωμένο και δεμένο ένα άγριο πτηνό μέσα στο αυτοκίνητό του, σε αυτές τις συνθήκες, αντίκειται στη νομοθεσία που αφορά την προστασία και την ευημερία των ζώων και χρήζει έρευνας.

stavros.png


Παρότι δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες που το πτηνό βρέθηκε εκεί, ούτε και τον τρόπο, επικοινωνήσαμε με λειτουργό του Τμήματος Περιβάλλοντος ενημερώνοντάς τον για το περιστατικό θέλοντας να μάθουμε αν όντως κάτι τέτοιο είναι παράνομο ή αν πρόκειται για οικόσιτο πτηνό.

Όπως ανέφερε στη CITY ο Λειτουργός, πρόκειται για έναν μπούφο, πτηνό το οποίο δεν είναι κυπριακό και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε που το βρήκε αυτός που το έχει στην κατοχή του. «Επειδή στην φωτογραφία δεν είναι ευδιάκριτο εάν το πτηνό έχει δαχτυλίδι, δεν ξέρουμε εάν εισήχθη νόμιμα στην Κύπρο, ή κάποιος το βρήκε στη φύση να περιπλανιέται και το άρπαξε. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι συνθήκες κράτησής του είναι απαράδεχτες», ξεκαθαρίζει ο Λειτουργός.

Ο μπούφος είναι ένα άγριο νυχτόβιο πτηνό, το οποίο μπορεί να εισαχθεί νόμιμα στην Κύπρο, νοουμένου ότι έχει γεννηθεί σε αιχμαλωσία κάτι το οποίο γίνεται διακριτό από το δαχτυλίδι στο πόδι.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κάτοχός του εάν το εισήγαγε νόμιμα, παρανομεί κρατώντας το σε τέτοιες συνθήκες, ενώ εάν το βρήκε και το μάζεψε από κάπου, τότε το παράπτωμά του εμπίπτει και σε άλλες νομοθεσίες. «Να σημειώσουμε ότι το γεγονός ότι το πτηνό ταλαιπωρείται επιπλέον αφού ως νυκτόβιο το να είναι ξύπνιο την ημέρα και να κυκλοφορεί σε αυτές τις συνθήκες, επιβαρύνει την υγεία του», σημειώνει ο Λειτουργός.

Ο μπούφος, καταλήγει ο Λειτουργός, είναι άγριο πτηνό με βασικό όπλο του τα νύχια του τα οποία είναι ιδιαίτερα αιχμηρά για να αρπάζει και να σκοτώνει τα θηράματά του. Παράλληλα όταν νιώθει απειλή, τα χρησιμοποιεί για να επιτίθεται, άρα το να το πλησιάζουμε για να το αρπάξουμε, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ