Το Λύκειο Δασούπολης γίνεται 40 και το γιορτάζει με μια σειρά από δράσεις

Η αρχή θα γίνει με ένα Μαθητικό Συνέδριο που φέρει τον τίτλο «40 χρόνια - Αντικρίζοντας ψηφιακά το χθες και το σήμερα του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Δασούπολης».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: © AL-ARCHITECTS, φωτορεαλιστικές απεικονίσεις Χρίστος Γεωργίου

Το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ’ - Δασούπολη συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια πορείας και ξεχωριστής παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Με αυτήν την αφορμή η χρονιά που διανύουμε είναι μια περίοδος γιορτής για την τωρινή γενιά μαθητών και καθηγητών του σχολείου και συνάμα μνήμης του έργου και της προσφοράς των όσων προηγήθηκαν φέρνοντας κοντά το χθες και το σήμερα του σχολείου.


Στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων και εκδηλώσεων προγραμματίστηκαν και βρίσκονται υπό εξέλιξη με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019 ενεργοποιώντας τα μέλη της σχολικής κοινότητας και επανασυνδέοντας παλιότερα μέλη του καθηγητικού συλλόγου και τους απόφοιτους του σχολείου με αυτό.



Πιο κάτω η ανακοίνωση της διεύθυνσης του Λυκείου Δασούπολης:


Το Λύκειό μας κηρύσσει την έναρξη αυτών των δράσεων με ένα Μαθητικό Συνέδριο που φέρει τον τίτλο:

«40 χρόνια - Αντικρίζοντας ψηφιακά το χθες και το σήμερα του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Δασούπολης»

το οποίο θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Απριλίου 2019 στο Αμφιθέατρο του σχολείου.

Ως πρώτη μέρα του Συνεδρίου ορίστηκε η Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 η οποία με την τελετή έναρξης στις 7:30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του σχολείου, θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη και προβολή μιας σειράς δράσεων για τα σαραντάχρονά του. Η Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου θα είναι αφιερωμένη σε εργασίες μαθητών και μαθητριών μας, καθώς και σε διαλέξεις ειδικών για θέματα ψηφιοποίησης.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να τιμηθεί το πολυσχιδές έργο του σχολείου μέσα από σειρά δράσεων βασισμένων σε αρχειακό υλικό που αφορά τη σαραντάχρονη πορεία του Λυκείου μας από τη σχολική χρονιά 1978- 1979 μέχρι σήμερα.

Η ψηφιοποίηση θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την ανάδειξη και διατήρηση, καθώς και τη διάχυση του υπάρχοντος υλικού. Επισημαίνεται ότι το αρχειακό υλικό αποτελεί πηγή ιστορικής έρευνας και λόγω της πολυμορφίας του συνιστά ζωτικό στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Συνεπώς, η σωστή τήρηση και διατήρηση των αρχείων διαφυλάσσει πολύτιμο υλικό ιστορικής αξίας. Έχοντας κατά νουν αυτά και λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι με την κατεδάφιση του αρχικού κτηρίου του σχολείου το 2014 ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του και της μνήμης που συνδέεται με αυτήν εκ των πραγμάτων ατονεί, θεωρούμε ότι αξίζει τον κόπο η φιλόδοξη προσπάθειά μας να αντικρίσουμε ψηφιακά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του σχολείου.

Υπολογίζεται ότι οι δράσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019 με την ψηφιοποίηση φωτογραφικού και άλλου αρχειακού υλικού που θα έχει επιλεγεί από καθηγητές και μαθητές οι οποίοι θα την αναλάβουν υπό μορφή project υπό την καθοδήγηση των καθηγητών πληροφορικής. Παράλληλα η ψηφιοποίηση ενοτήτων από την ιστορία του σχολείου θα συνεχιστεί με εξωτερικούς συνεργάτες ειδικούς στο θέμα της ψηφιοποίησης με στόχο την προβολή της όλης προσπάθειας τον προσεχή Ιανουάριο του 2020 κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.


Ενδεικτικές Δράσεις στο πλαίσιο των 40 χρόνων του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης:

v Προκήρυξη διαγωνισμού Λογοτύπου

v Εκτύπωση και διάθεση αναμνηστικών αντικειμένων με το Λογότυπο του σχολείου

v Μελοποίηση του Ύμνου του Σχολείου

v Αφιέρωμα για τα σαραντάχρονα στην Εφημερίδα του Σχολείου, η οποία συμπληρώνει φέτος τα είκοσι χρόνια πορείας της.

v Προβολή μικρό φιλμ – ντοκυμαντέρ για τη σαραντάχρονη πορεία του Σχολείου

v Ένθετο αφιέρωμα στη φετινή έκδοση του μαθητικού Περιοδικού του Σχολείου

v Συνέδριο με θέμα: «40 χρόνια πορείας - Αντικρίζοντας ψηφιακά το χθες και το σήμερα του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Δασούπολης»



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.JPG



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ