Είναι ο Μοντελισμός μία μορφή τέχνης;

Με μια βόλτα στη 14η Έκθεση Στατικού Μοντελισμού IPMS Κύπρου, θα είσαι σε θέση να δώσεις την απάντηση από μόνος σου.

Article featured image
Article featured image

Ο Μοντελισμός ξεκινά σαν παιγνίδι και καταλήγει σε ένα υπέροχο χόμπι, μέσα από το οποίο ο μοντελιστής μπορεί να εκφράσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, αλλά και ταυτόχρονα να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, αφού η κατασκευή ενός μοντέλου με ακρίβεια, απαιτεί μελέτη του αντικειμένου τόσο στο χώρο, το χρόνο, αλλά και στις συνθήκες ύπαρξης του!


17434638_1479324335434859_1741114961224262021_o.jpg


Είναι λοιπόν ο Μοντελισμός μία μορφή τέχνης; Κάποιοι ίσως βιαστούν να απαντήσουν αρνητικά, προσπαθώντας να τον κατατάξουν μέσα στα αυστηρά πλαίσια της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Σίγουρα όμως χρειάζεται πολλή ικανότητα στη συναρμολόγηση και το βάψιμο ενός μοντέλου. Η προσθήκη λεπτομερειών για την όσο το δυνατό πιο αληθοφανή αναπαράσταση του πραγματικού αντικειμένου απαιτεί τεράστια προσπάθεια και η επίλυση των τεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν στην κατασκευή απαιτούν πολλές φορές, ευρηματικές λύσεις από το μοντελιστή. Βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα και ξέροντας από που προήλθε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο Μοντελισμός είναι σίγουρα μία μορφή σύνθετης εικαστικής τέχνης.


DSC04475.JPG


Δεν έχετε παρά να κρίνετε οι ίδιοι, επισκεπτόμενοι την Έκθεση το Σαββατοκύριακο 13 (09:00 π.μ - 09:00 μ.μ) και 14 (09:00 π.μ - 06:00 μ.μ) Απριλίου, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Αίθουσα Cultura Atrium. Είναι η δέκατη τέταρτη κατά σειρά έκθεση που διοργανώνει η IPMS Κύπρου, στης οποίας τις τάξεις έχουν κατά καιρούς εγγραφεί μέλη περί τους 350 μοντελιστές. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους!


Ο Πλαστικομοντελισμός προσφέρει στη νεολαία μια υγιή ενασχόληση και μια δημιουργική διέξοδο και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ένα απτό σύνδεσμο με τα νιάτα τους!



Στην Κύπρο

Η IPMS Κύπρου (International Plastic Modellers’ Society - Cyprus) είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικομοντελισμού που, παρεμπιπτόντως, φέτος κλείνει αισίως 56 χρόνια από την ίδρυσή της.

Η ίδια η IPMS Κύπρου κλείνει τα είκοσι δύο χρόνια ύπαρξης! Είναι μία από τις πενήντα περίπου, εθνικές IPMS σήμερα στον κόσμο (πολλές από αυτές διαθέτουν και αρκετές δεκάδες παρακλάδια που ονομάζονται τοπικές -regional-, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Σουηδία και άλλες). Δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός και βασίζεται στις μικρές συνδρομές των μελών της, όλων των ηλικιών, αλλά και σε συνεισφορές φίλων.

Σκοπός της Ένωσης είναι η διάδοση του όμορφου χόμπι του μοντελισμού, αλλά και η βοήθεια προς τα μέλη της με διάφορους τρόπους, όπως είναι η διοργάνωση εκθέσεων και διαγωνισμών, η έκδοση χρονιαίου περιοδικού, αλλά και η περιοδική διοργάνωση σεμιναρίων με μοντελιστικό περιεχόμενο. Η IPMS, προωθεί δημιουργικά τις καλλιτεχνικές δεξιότητες των μοντελιστών μέσα από την κατασκευή μοντέλων (μακετών - μινιατούρων) αεροσκαφών, οχημάτων στρατιωτικών και πολιτικών, πλοίων, ανθρώπινων φιγούρων, αλλά και κτιρίων και θεμάτων φαντασίας. Ταυτόχρονα κεντρίζει το ενδιαφέρον τους και ενθαρρύνει τόσο την ιστορική όσο και την τεχνική έρευνα των θεμάτων με τα οποία καταπιάνονται. Είμαστε βέβαιοι πως και εσείς πιάσατε τον εαυτό σας να περιεργάζεται με ενδιαφέρον κάποια μινιατούρα σε ένα μουσείο ή μια βιτρίνα.

Η IPMS λοιπόν είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που προσφέρει στέγη και προωθεί την επικοινωνία τη συνεργασία και την άμιλλα, ανθρώπων όλων των ηλικιών, που έχουν κοινό ενδιαφέρον την κατασκευή μινιατουρών με μέσο κατασκευής κυρίως το μαλακό πλαστικό αλλά και τη ρητίνη, το μέταλλο και φυσικά το ξύλο. Ο Πλαστικομοντελισμός, δηλαδή, είναι ένα χόμπι. Για κάποιους φυσικά είναι και επάγγελμα, αφού χιλιάδες μουσεία σε όλο το κόσμο εργοδοτούν μοντελιστές για τη κατασκευή των μινιατουρών που βλέπουμε στους εκθεσιακούς τους χώρους, είτε αυτές είναι αεροπλάνα, πλοία, ιστιοφόρα μιας άλλης εποχής, μηχανοκίνητα οχήματα, ιστορικά κτίρια, μέχρι και φιγούρες ανθρώπων και ζώων. Ο κινηματογράφος, όπως τον ξέρουμε σήμερα, θα ήταν λιγότερο εντυπωσιακός χωρίς τα περίτεχνα μοντέλα – μινιατούρες κάποιου μοντελιστή! Ολόκληρα κτίρια και συνοικίες, τοπία, διαστημικά σκάφη και οτιδήποτε άλλο μπορεί κάνεις να σκεφτεί και να φανταστεί, γίνονται «πραγματικότητα» στο φιλμ χρησιμοποιώντας αληθοφανή μοντέλα και μινιατούρες.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται από τις Εθνικές ή τις Τοπικές IPMS, Εκθέσεις Μοντελισμού και διαγωνισμοί. Από το 2003 μέχρι και το 2018, μέλη της IPMS Κύπρου παίρνουν πρώτες, δεύτερες ή και τρίτες θέσεις σε διάφορες κατηγορίες σε παγκόσμιες εκθέσεις!

Επίσης σχεδόν κάθε χρόνο μέλη της IPMS Κύπρου πηγαίνουν και στην Πανελλήνια έκθεση που γίνεται στην Αθήνα με σκοπό και εκεί να διαγωνιστούν με μεγάλες επιτυχίες.



final gray.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ