Η Κύπρια καλλιτέχνις Χάρις Επαμεινώνδα μόλις πήρε τον Αργυρό Λέοντα στην Μπιενάλε Βενετίας

Αυτά είναι τα πολύ σπουδαία νέα της ημέρας!

Η Κύπρια καλλιτέχνις Χάρις Επαμεινώνδα μόλις πήρε τον Αργυρό Λέοντα στην Μπιενάλε Βενετίας

Αυτά είναι τα πολύ σπουδαία νέα της ημέρας!

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Bjarne x Takata

HARIS EPAMINONDA IN BERLIN, OCTOBER 2017/ interviewmagazine.com/Του νικητές των βραβείων ανακοίνωσε χθες, Σάββατο 11 Μαΐου, η κριτική επιτροπή της 58ης Μπιενάλε εικαστικών της Βενετίας, απονέμοντας το πρώτο βραβείο εθνικής συμμετοχής στο περίπτερο της Λιθουανίας και το Χρυσό Λέοντα για τον καλύτερο καλλιτέχνη στον Αμερικανό καλλιτέχνη Άρθουρ Τζάφα. Ο Αργυρός Λέοντας για τον πιο ελπιδοφόρο καλλιτέχνη να απονεμήθηκε στην Κύπρια καλλιτέχνιδα Χάρις Επαμεινώνδα και η ειδική εύφημος μνεία για το εθνικό περίπτερο δόθηκε αντίστοιχα στο περίπτερο του Βελγίου.

bienale-venetias-23.jpg
Ο Άρθουρ Τζάφα (EPA)

Η Μπιενάλε Βενετίας (Biennale di Venezia) αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Βενετία της Ιταλίας, παράλληλα με την Documenta είναι μια από δυο μεγάλες εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη.

bienalle-venetias143.jpg
Οι καλλιτέχνες Rugile Barzdziukait, Vaiva Grainyte and Lina Lapelyte από το περίπτερο της Λιθουανίας (EPA)

Η λογική πίσω από τις βραβεύσεις, σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής της Μπιενάλε, υπό τον διευθυντή της Πάολο Μπαράτα και την πρόεδρό της Στέφανι Ρόζενταλ, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο λιθουανικό περίπτερο, με τίτλο «Ήλιος και Θάλασσα» (Sun & Sea (Marina), για το πνεύμα πειραματισμού που αποπνέει, με την ευρηματική χρήση μιας μπρεχτικής όπερας, με διαδραστικό τρόπο και χρησιμοποιώντας εθελοντές για να ενσαρκώσουν τις μορφές καθημερινών προσώπων.

Τον χρυσό Λέοντα για τον καλύτερο καλλιτέχνη η επιτροπή επέλεξε να απονείμει στον Άρθουρ Τζάφα για το έργο του «Το Λευκό Άλμπουμ», που αποτελεί μία υβριδική σύνθεση δοκιμιακού χαρακτήρα.

bienalle-venetias1434.jpg
Η Χάρις Επαμεινώνδα (EPA)

Η Κύπρια καλλιτέχνις Χάρις Επαμεινώνδα τιμήθηκε για τις πολύχρωμες μικρές φανταστικές ιστορίες που κατορθώνει να δημιουργήσει και μέσα από τις οποίες κατορθώνει να επιτύχει μία διαπλοκή του προσωπικού με το ιστορικό στοιχείο, μέσα από πολλαπλές σημειολογικές αναφορές.

bienale-venetias-28.jpg

Ειδική εύφημος μνεία απονεμήθηκε στο βελγικό περίπτερο, με τίτλο Σκυλίσιος Κόσμος (Mondo Cane), καθώς η επιτροπή αναγνώρισε την εναλλακτική και καυστική αναπαράσταση των κοινωνικών σχέσεων και στερεοτύπων σε πνευματώδεις ιστορίες με πρωταγωνιστές μηχανικές κούκλες.

bienale-venetias-21_1.jpg

bienale-venetias-13.jpg

Παράλληλα, η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει δύο εύφημους μνείες και στους καλλιτέχνες Τερέσα Μαργκόγιες από το Μεξικό και Ομποντόνγκ Νκάνγκα. Η πρώτη για το υποβλητικό έργο της, που αφορά τις επιπτώσεις που έχει πάνω στις γυναίκες της χώρας της το λαθρεμπόριο ναρκωτικών μέσα από μικρές καθημερινές ιστορίες, ενώ η δεύτερη απονεμήθηκε στην Ομποντόνγκ Νκάνγκα για την εμπνευσμένη έρευνά της για την πολιτική ζωή της χώρας, το σώμα και τον χρόνο.

bienale-venetias-20.jpg

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ