Κάνουμε ένα μεγάλο throwback στις 38 συμμετοχές της Κύπρου στη Eurovision

Trash, κιτς, cult αλλά και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες αποστολές που έδωσαν το κυπριακό στίγμα στην Ευρώπη.

Article featured image
Article featured image


Εν αναμονή του 64ου μουσικού Διαγωνισμού της Eurovision, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ, με τον α’ ημιτελικό να πραγματοποιείται αύριο 14 Μαΐου, το Check In Cyprus και ο Μιχάλης Χριστοδούλου, κάνουν ένα μακροβούτι στην 38 παρουσία της Κύπρου στη Eurovision, διαλέγοντας μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές εμφανίσεις που έστειλε αυτό το πολύπαθο νησί στον διαγωνισμό τις οποίες σχολιάζει με μπόλικη δόση χιούμορ.

Η ιστορία της Κύπρου στο διαγωνισμό μετράει 38 χρόνια ζωής, τρεις απουσίες (1988, 2001, 2014), μεγάλους καλλιτέχνες όπως η Άννα Βίσση και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, πολλά παρατράγουδια, τρεις πέμπτες θέσεις (1982, 1997, 2004), έξι αποκλεισμούς από τελικό, μία δεύτερη θέση και καμία πρωτιά. Η Κύπρος αποτελεί σήμερα το παλαιότερο μέλος της EBU που συμμετέχει στον διαγωνισμό τόσα πολλά χρόνια χωρίς να έχει κερδίσει ακόμη.

Από την Ευρυδίκη -βετεράνο του διαγωνισμού για την Κύπρο- μέχρι την Αλέξια και την Έλενα Πατρόκλου φτάνουμε στον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου, την Άννα και Λία Βίσση, στην Ελπίδα, την Μαρλέν και τον… Χρήστο Μυλόρδο καταλήγουμε στον περσινό θρίαμβο της Κύπρου με την Ελένη Φουρέιρα.




Το δασύτριχό σου στήθος το 1984


Το δασύτριχό σου στήθος το 1984

Τραγούδι: Άννα Μαρία Λένα
Θέση: 15η
Βαθμοί: 31

Το 1984 Κύπρος ανεβαίνει στη σκηνή της Γιουροβίζιον στο Λουξεμβούργο με το τραγούδι Άννα Μαρία Λένα και ερμηνευτή τον Άντι Πολ. Μία συμμετοχή όπου συμπυκνώνεται όλη η κουλτούρα των ‘80s. Σατέν, μπλε ηλεκτρίκ διαστημικά ρούχα για τα φωνητικά, έντονες βάτες, ανέμελο μαλλί με μία χρυσή κορδέλα στο κεφάλι-για επικοινωνία ίσως με τους οικείους στον πλανήτη τους. Ο Άντι Πολ σε αυτή τη στιγμή είναι η επιτομή του καυτού αγοριού-καμάκι με κοστούμι από τον Άρη, χρυσή κορδέλα στα τελειώματα και το δασύτριχο στήθος των ‘80s να… αχνοφένεται.

Δεν ξεχνάμε: Απολύτως τίποτα! Θυμόμαστε όλες τις απολαυστικότατες λεπτομέρειες. Από το μαλλί μέχρι το παπούτσι. Εκείνο όμως που είναι το top of the top είναι το χορευτικό-φιγούρα τόσο του ερμηνευτή όσο και των φωνητικών. Ο Άντι Πολ σε απότομο ανασήκωμα ποδιού σαν τσίμπημα ηλεκτρικού καλωδίου και οι κοπέλες πίσω σε απόλυτα συγχρονισμένη φιγούρα νανουρίσματος με απότομες και κοφτές μεταλλαγές σώματος σαν υπνωτισμένες γκουρού στο Θιβέτ! Το απόλυτο eurovision cult! Αγαπάμε!




Στο ενδιάμεσο:
Η Γιουροβίζιον των 80s είχε ένα άλλο αέρα, ζωντανή ορχήστρα, άλλο ηχόχρωμα και φυσικά διαφορετική μόδα. Το 1985 η Κύπρος θα βρεθεί στον διαγωνισμό με μία μπαλάντα από την σπουδαία φωνή της Λίας Βίσση. Το τραγούδι «Το κατάλαβα αργά» θα βρεθεί στην 16η θέση με μόλις 15 βαθμούς ενώ εμείς θυμόμαστε την τρεμάμενη φωνή της Λίας Βίσση, το λευκό της φόρεμα με βάτες και το… ακατανόητα φουντωτό μαλλί.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το αφιέρωμα πατήστε στο Check In Cyprus

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ