Κάνε κι εσύ ένα βίντεο για να μην χάσουμε ακόμη έναν «Παναγιώτη»

Ο εκφοβισμός είναι το μοναδικό που πρέπει να σκοτώσουμε.

Article featured image
Article featured image

Ο Παναγιώτης Στεφανής, ήταν 16 ετών, ήταν μαθητής, ήταν ένα παιδί που έκανε όνειρα, ήταν ένας άνθρωπος. Πλέον δεν είναι.

Μια κοινωνία που αδιαφορεί ή καλύτερα εθελοτυφλεί θεωρώντας όλα αυτά «εφηβικές τρέλες» και «παιχνίδια», αφήνοντας εγκληματικές ενέργειες να διαπράττονται εις βάρος κάποιων, χωρίς να παρεμβαίνει.

Η ΠΣΕΜ με μία μακροσκελή ανακοίνωση, καταθέτει τις θέσεις της, ενώ παράλληλα καλεί όλους τους μαθητές να ετοιμάσουν ένα βίντεο κατά του εκφοβισμού, ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο μια εκστρατεία ενάντια σε αυτήν εγκληματική λογική, που οδηγεί πολλά παιδιά στην απόγνωση και την απελπισία.


Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΣΕΜ

Ως ΠΣΕΜ βλέπουμε με συγκλονισμό τις τελευταίες μέρες τις αποκαλύψεις σχετικά με τον θάνατο του συμμαθητή μας Παναγιώτη Στεφανή. Δυστυχώς ο Παναγιώτης υπήρξε θύμα εκφοβισμού, ενός κοινωνικού προβλήματος που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια μέσα και έξω από τα σχολεία.

Θεωρούμε ότι ο εκφοβισμός είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο εκφοβισμός είναι αποτέλεσμα τόσο των σχέσεων εντός της κοινωνίας, όσο και του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος και του τρόπου λειτουργίας του. Ένα σύστημα στο οποίο καθοριστικό σημείο είναι οι εξετάσεις και χαρακτηρίζεται από την ανάγκη κάλυψης της ύλης ανεξάρτητα από το ποσοστό κατανόησης της από τους μαθητές. Ένα σύστημα το οποίο μας ωθεί από μικρούς στον ατομικισμό, ως τη μοναδική διέξοδο για την επιβίωση μας. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση, αυτό το φαινόμενο μεγαλώνει περισσότερο, όχι μόνο γιατί αυξάνονται και οι ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές, αλλά και γιατί έχουν σχεδόν εξαφανιστεί έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η ανιδιοτέλεια.

Θεωρούμε ότι χρειάζεται να εμπλακεί ολόκληρη η κοινωνία σε αυτήν την προσπάθεια, οι γονείς μας, οι καθηγητές μας, οι συμμαθητές μας αλλά και η πολιτεία, κάνοντας σωστές έρευνες και εφαρμόζοντας προληπτικές πολιτικές έτσι ώστε το φαινόμενο αυτό να μη μεγαλώσει περισσότερο.

Κρίνουμε ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση σε όλους όσοι σχετίζονται με την καθημερινότητα μας στο σχολείο, ξεκινώντας από εμάς τους ίδιους, τους μαθητές δηλαδή, έτσι ώστε να αναγνωρίζουμε το φαινόμενο αυτό και να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίζουμε. Καλούμε τους συμμαθητές μας να μην μένουν θεατές μπροστά σε εκφοβιστικές συμπεριφορές, γιατί πολύ απλά ενθαρρύνουμε τους θύτες να επαναλαμβάνουν αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά. Μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε τους συμμαθητές μας που είναι θύματα εκφοβισμού αναφέροντας το σε κάποιο ενήλικα, καθηγητή ή γονιό.

Ως ΠΣΕΜ θεωρούμε ότι αν μείνουμε στην προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, θα αποτύχουμε για ακόμη μια φορά. Πιστεύουμε ότι μόνο αν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, στη δομή και το περιεχόμενο του, θα είναι κάτι που μακροπρόθεσμα θα δώσει οριστική λύση, όχι μόνο στην εξάλειψη του εκφοβισμού, αλλά και σε κάθε μορφή βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, που αναπτύσσεται, τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση έχει αυξήσει το άγχος και την αβεβαιότητα στους γονείς και τα ωράρια εργασίας τους δεν τους αφήνουν περιθώρια να περάσουν όσο ποιοτικό χρόνο θα έπρεπε με τα παιδιά τους.

Στόχος μας είναι η κοινωνία, αλλά και το σχολείο, να αποκτήσουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και θα εργαστούμε με συνέπεια προς την κατεύθυνση αυτή. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα να χαρακτηρίζεται από σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα μας ως παιδιά και να μας δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώνουμε με ασφάλεια και υγεία. Παράλληλα, να μας δίνεται η ευκαιρία να αποκτούμε δεξιότητες και γνώσεις που θα μας καθιστούν δημοκρατικούς και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες.

Τέλος καλούμε όλους τους συμμαθητές μας να συμμετέχουν στην εκστρατεία μας ενάντια στον εκφοβισμό και στη μνήμη του Παναγιώτη Στεφανή. Τους καλούμε να μας αποστείλουν μέχρι την Τετάρτη 15/5 στο messenger της σελίδας της ΠΣΕΜ στο Facebook ένα μικρό βίντεο στο οποίο θα λένε μια από τις πιο κάτω φράσεις:

- ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

- ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

- Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ

- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

- STOP ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

- Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΟΛΟΥΣ

- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ