Τι σχέση έχει η σύσταση του σώματός μας με τις εκρήξεις σουπερνόβα

«Είμαστε κυριολεκτικά ‘παιδιά των αστεριών’», αναφέρει η τελευταία ανάρτηση του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας, εξηγώντας μας παράλληλα τον λόγο.

Article featured image
Article featured image

Χάρη στις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις των επιστημόνων που αποτελούν τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας και δη του Φειδία Χ"Χαραλάμπου, το τελευταίο διάστημα γοητευόμαστε όλο και περισσότερο από την αστερόσκονη της συγκεκριμένη επιστήμης.

Πιο κάτω η πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση σε σχέση με τις εκρήξεις σουπερνόβα αλλά και τη σύσταση του σώματός μας και του αέρα που αναπνέουμε.

Οι εκρήξεις σουπερνόβα είναι η κύρια πηγή όλων των βαρύτερων του οξυγόνου στοιχείων και η μοναδική πηγή πολλών σημαντικών στοιχείων. Για παράδειγμα, το ασβέστιο στα οστά μας και ο σίδηρος του οργανισμού μας έχουν παραχθεί σε κάποια έκρηξη υπερκαινοφανούς, καποια στιγμη στο κοσμικο μας παρελθόν. Η έκρηξη μεταφέρει αυτά τα βαρέα στοιχεία στο μεσοαστρικό χώρο, εμπλουτίζοντας τα μοριακά νέφη που αποτελούν την πρώτη ύλη για τον σχηματισμό των αστέρων και των πλανητών. Αυτή η διαδικασία εμπλουτισμού είναι που καθόρισε τη σύνθεση του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, και τελικά έκανε εφικτή τη χημεία της ζωής στη Γη.

Κάθε άτομο του σώματός μας, κάθε μόριο του αέρα που αναπνέουμε, δημιουργήθηκαν σε ένα άστρο και έφτασαν ως εδώ με μια έκρηξη υπερκαινοφανούς. Κατά μία έννοια, είμαστε κυριολεκτικά «παιδιά των αστεριών».

Tο σύμπαν όπως και ο θάνατος προσφέρουν στους ανθρώπους την ιδανικότερη ισότητα.

Sol omnibus lucet

Φειδίας Χ"Χαραλάμπους

Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας

ΥΓ.

Στην πιο κάτω φωτογραφία απεικονίζεται ο υπερκαινοφανής 2019ein στον γαλαξία NGC 5353 που έχει ανακαλυφθεί την 1.5.2019 στον αστερισμό των Θηρευτικών Κυνών.

Οι εκρήξεις σουπερνόβα είναι η κύρια πηγή όλων των βαρύτερων του οξυγόνου στοιχείων, και η μοναδική πηγή πολλών...

Posted by Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας - Cyprus Astronomy Organisation on Friday, 17 May 2019


Πιο κάτω παραθέτουμε και μια από τις πιο διάσημες ατάκες του Αμερικανού αστρονόμου, αστροφυσικού και συγγραφέα Carl Sagan, ο οποίος είχε πει ότι είμαστε κατασκευασμένοι από το υλικό των άστρων:

«Το άζωτο στο DNA μας, το ασβέστιο στα δόντια μας, ο σίδηρος στο αίμα μας, ο άνθρακας στις μηλόπιτές μας δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό αστεριών που κατέρρευσαν. Είμαστε κατασκευασμένοι από το υλικό των άστρων».

carls1.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ