Η τούφα από τα μαλλιά του Ντα Βίντσι ίσως δώσει πολλές απαντήσεις

Δύο Ιταλοί εμπειρογνώμονες πρόκειται να προχωρήσουν σε εξέταση DNA σε μια τούφα μαλλιών που θεωρούν ότι ανήκε στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Article featured image
Article featured image

Η τούφα βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή στις ΗΠΑ και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο μουσείο Ideale Leonardo da Vinci στο Vinci (στην πόλη της Τοσκάνης όπου γεννήθηκε ο καλλιτέχνης), από τις 2 Μαΐου, με αφορμή την 500η επέτειο του θανάτου του μεγάλου ζωγράφου.

«Βρήκαμε, μια τούφα μαλλιών η οποία είναι καταγεγραμμένη ως η τούφα του Ντα Βίντσι (Les Cheveux de Leonardo da Vinci) και αυτό το εξαιρετικό κειμήλιο θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην αναζήτηση για το DNA του Ντα Βίντσι», δήλωσαν ο Alessandro Vezzosi, διευθυντής του μουσείου και η Agnese Sabato, πρόεδρος του Ιδρύματος Κληρονομιάς του Ντα Βίντσι.


91aacf46-6ad0-11e9-994e-1d1e521ccbf6_image_hires_071537.jpg


Η τούφα θα παρουσιαστεί επίσης σε συνέντευξη Τύπου στη βιβλιοθήκη Leonardiana την Πέμπτη, καθώς γίνονται όλο το χρόνο εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού για να τιμήσουν τον ζωγράφο.

Οι ερευνητές θεωρούν πως η τούφα έχει παραμείνει κρυμμένη σε μια αμερικανική συλλογή όλα αυτά τα χρόνια και λένε πως θα εκτεθεί για πρώτη φορά μαζί με έγγραφα που πιστοποιούν την γαλλική προέλευσή της.

«Αυτό το λείψανο είναι αυτό που χρειαζόμασταν για να κάνουμε την ιστορική μας έρευνα πιο έγκυρη από επιστημονική άποψη», δήλωσε ο Sabato.

«Σχεδιάζουμε να διεξάγουμε ανάλυση DNA και να το συγκρίνουμε με τους ζωντανούς απογόνους του Ντα Βίντσι, αλλά και με τα οστά που βρέθηκαν σε ταφή τα τελευταία χρόνια».

Η έρευνα για το DNA του Ντα Βίντσι θα μπορούσε να δώσει τέλος στη διαμάχη σχετικά με τον τάφο του Ντα Βίντσι που θεωρείται πως είναι στην Αμπουάζ της Γαλλίας.

Ο αρχικός τάφος του καλλιτέχνη ήταν στο παρεκκλήσι του Saint-Florentin στο Chateau d'Amboise στην κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία, αλλά αυτό καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Τα οστά απομακρύνθηκαν από εκεί και θάφτηκαν στο μικρότερο εκκλησάκι του Saint-Hubert, αλλά υπάρχει μόνο εκτίμηση και όχι απόδειξη ότι είναι τα οστά του Ντα Βίντσι.

Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ