Για σένα που χαίρεσαι (στα κρυφά) όταν ακυρώνονται προγραμματισμένες έξοδοι

Η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Θεογνωσία Μεϊτάνη, γράφει για όλους όσοι συνειδητοποίησαν πως του αρέσει να περνάνε χρόνο με τον εαυτό τους.

Article featured image
Article featured image


Γράφει η Θεογνωσία Μεϊτανή

Για σένα που ενώ κάποια στιγμή της ζωής σου ήθελες να τα πας καλά με όλους, ήθελες να νιώθεις ότι ανήκεις κάπου, δεν ήθελες να μένεις μόνος γιατί βαριόσουν, δεν είχες τι να κάνεις, που ίσως συνειδητοποίησες κάποια στιγμή ότι φοβόσουν να μείνεις μόνος.

H μοναξιά και η μοναχικότητα, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.


Και ξαφνικά, χαίρεσαι στα κρυφά όταν ακυρώνονται οι προγραμματισμένες σου έξοδοι, προτιμάς να μένεις στο σπίτι τα βράδια, να κάνεις τα αγαπημένα σου πράγματα μόνος, να μην δεις κανέναν. Ξαφνικά συνειδητοποιείς, ότι το να μένεις μόνος, δεν είναι άσχημο, στην πραγματικότητα, αυτό σε ηρεμεί και σε ανανεώνει. Και ξεκινάς να αναρωτιέσαι πως έτσι ξαφνικά σου αρέσει η μοναξιά.

Μάθε λοιπόν, ότι η μοναξιά και η μοναχικότητα, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η μοναξιά είναι μια συνέπεια των συνθηκών της ζωής μας, δεν είναι δική μας επιλογή. Μας κάνει να νιώθουμε ένα συναισθηματικό κενό. Μοναξιά μπορεί να βιώσουμε λόγω κάποιας απώλειας ή ακόμα και όταν εμείς οι ίδιοι δεν νιώθουμε καλά όταν είμαστε με άλλους ανθρώπους. Από την άλλη, η μοναχικότητα είναι επιλογή, συνειδητή ή όχι. Οι μοναχικοί άνθρωποι, είναι αυτοί που έχουν μάθει καλά τον εαυτό τους, έχουν αυτογνωσία δηλαδή, και έχουν μάθει πως να περνάνε καλά μαζί του. Ο χρόνος με τον εαυτό τους, είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα κάνουν τα πράγματα που απολαμβάνουν και θα ανανεωθούν, θα δώσουν χώρο και χρόνο στον εαυτό τους να αναπτυχθεί.

Tο να απολαμβάνεις τη μοναχικότητά σου σε βοηθά στην ανάπτυξη του εαυτού σου, και αυτό σε κάνει ξεχωριστό.


Είναι καλό να ξέρεις ότι η μοναχικότητα σού κάνει καλό και προάγει την προσωπική σου ανάπτυξη. Γιατί πλέον, δεν έχεις την ανάγκη κανενός, έχεις μάθει να απολαμβάνεις το χρόνο με τον εαυτό σου. Έχεις μάθει να παίρνεις τις αποφάσεις για τη ζωή σου μόνος σου, χωρίς να σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι. Έχεις μάθει να μην ακούς τις φωνές των άλλων αλλά την εσωτερική σου φωνή, αυτήν που μπορεί να σου πει τι είναι καλύτερο για σένα, τι θα σε κάνει ευτυχισμένο. Έχεις μάθει πως να είσαι ανεξάρτητος, πως οι στόχοι και τα όνειρά σου είναι δικά σου, και εσύ και μόνο εσύ έχεις τη δύναμη να τα κάνεις πραγματικότητα.

Το ότι επιλέγεις να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου, δε σημαίνει ότι δεν θέλεις να περνάς χρόνο με τους άλλους


Έχεις μάθει πως να είσαι πιο δημιουργικός, πως να βλέπεις πιο ξεκάθαρα τη ζωή σου και έχεις καταλάβει ποιες είναι η προτεραιότητές σου. Έχεις μάθει πως η μοναχικότητά σου, σε φέρνει σε άμεση επαφή με τον εσωτερικό σου κόσμο και τα συναισθήματά σου, και αυτό σε βοηθά να κατανοήσεις τον εαυτό σου, και έτσι να τον κάνεις πιο ευτυχισμένο.

Αυτό σε βοηθά να γίνεις πιο ανθεκτικός στις αντιξοότητες. Έχεις μάθει να βάζεις όρια και να είσαι ξεκάθαρος με αυτά. Το ότι επιλέγεις να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου, δε σημαίνει ότι δεν θέλεις να περνάς χρόνο με τους άλλους, αντιθέτως, όταν έχουμε μάθει να απολαμβάνουμε τον χρόνο με τον εαυτό μας, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο ποιοτικές και ανθεκτικές σχέσεις με τους γύρω μας. Ίσως, να μην θέλεις πολλούς ανθρώπους γύρω σου, όμως είσαι ο πιο πιστός φίλος για τα άτομα τα οποία έχεις επιλέξει να κρατήσεις στη ζωή σου.

Να θυμάσαι ότι το να απολαμβάνεις τη μοναχικότητά σου σε βοηθά στην ανάπτυξη του εαυτού σου, και αυτό σε κάνει ξεχωριστό.

*Θεογνωσία Μεϊτανή

Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ