Απορίες που προκύπτουν με αφορμή μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στη Λακατάμια

Η φωτογραφία που αναρτήθηκε στο γκρουπ Δήμος Λακατάμιας - Θέλουμε να μπει τάξη έγινε η αφορμή για σχόλια από αρκετούς δημότες της Λακατάμιας.

Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, δίπλα από τον μωβ κάδο συλλογής ρουχισμού, σε περιοχή της Λακατάμιας, φαίνεται να υπάρχουν πεταμένα ρούχα, ενώ 3 άτομα που βρέθηκαν εκεί φαίνεται πως προσπαθούν να διαλέξουν κάποια από αυτά, προφανώς γιατί τα χρειάζονται.

Αντί να ασχοληθούμε με το περιεχόμενο στο commenting, όμως, σκεφτήκαμε να επικοινήσουμε με τον Διευθύνων Σύμβουλο του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού «Ανάκυκλος Περιβαλλοντική», Ανδρέα Παρασκευά, με σκοπό να απαντήσουμε κάποια ερωτήματα που προκύπτουν, όπως:

-Γιατί υπάρχουν ρούχα πεταμένα στο έδαφος;

-Μαζεύονται από τον Ανάκυκλο και τα ρούχα που είναι έξω από τον κάδο ή και έξω από τα σακούλια;

-Κάθε πόσο γίνεται η περισυλλογή των ρούχων;

-Που δίνονται τα ρούχα που μαζεύονται;

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη CITY ο κύριος Παρασκευά, τόσο τα ρούχα που βρίσκονται μέσα στον κάδο όσο και αυτά που βρίσκονται έξω από αυτόν, μαζεύονται μέρα πάρα μέρα από τους μωβ κάδους ολόκληρης της Κύπρου.

«Λόγω της εποχής, οι κάδοι γεμίζουν καθημερινά. Αυτή την περίοδο οι πολίτες αλλάζουν τη γκαρνταρόμπα στα ερμάρια τους. Δηλαδή, βγάζουν τα χειμερινά ρούχα και τοποθετούν τα καλοκαιρινά, με αποτέλεσμα να φέρνουν στους κάδους ρούχα τα οποία δεν χρειάζονται πια. Έτσι οι κάδοι γεμίζουν και ο κόσμος αφήνει τα ρούχα έξω από αυτούς».


60559697_2221722387909954_3225230430219272192_n.jpg


Όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει τη φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ο κ. Παρασκευά μάς ανέφερε πως «όντως, αρκετοί είναι αυτοί που ανοίγουν τις σακούλες και παίρνουν ρούχα. Εμείς, πάντως, όταν περάσουμε από εκεί θα μαζέψουμε όχι μόνο τα ρούχα που απέμειναν στο έδαφος, αλλά και τα σκουπίδια που υπάρχουν γύρω από τον κάδο».

Όπως μας ενημέρωσε, ο Οργανισμός μέσα από την προσπάθεια του με τους μωβ κάδους, συμβάλλει τόσο στην ανακύκλωση, όσο και στην κοινωνική στήριξη των δυσπραγούντων συμπολιτών μας, αφού μετά την διαλογή αυτά προσφέρονται δωρεάν σε εκατοντάδες άτομα που τα έχουν ανάγκη. Παράλληλα, στηρίζουν οικονομικά πέραν των 200 οργανισμών στην Κύπρο, οι οποίοι μαζεύουν ρούχα για τον «Ανάκυκλο».

Τα υπόλοιπα ρούχα στέλνονται στη συνέχεια στο εξωτερικό για ανακύκλωση.

Σημειώνεται πως η ανακύκλωση ρούχων περιλαμβάνει:

  • Ρούχα και ζευγαρωµένα παπούτσια, ανδρικά, γυναικεία και παιδικά
  • Λευκά είδη, όπως κουρτίνες και σεντόνια
  • Τσάντες
  • Ζώνες

Τι δεν περιλαμβάνει :

  • Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα
  • Χαλιά
  • Αποκόµµατα υφασµάτων
  • Αζευγάρωτα παπούτσια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ