Η σπηλιά της φώκιας είχε καθαριστεί από το μαζούτ, λέει το Τμήμα Αλιείας

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας, ότι οι πληροφορίες περί καθυστέρησης ενός μηνός στον καθαρισμό θαλασσινής σπηλιάς από την παρουσία `μαζούτ`, είναι ανυπόστατες», αναφέρει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

Article featured image
Article featured image

Παράλληλα, το ΤΑΘΕ απευθύνει έκκληση προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να μην προβαίνουν στην εξαγωγή βεβιασμένων συμπερασμάτων, ειδικά όταν δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και δεν προηγείται οποιαδήποτε έστω και τυπικής φύσεως διερεύνηση του θέματος.

Στο παρόν στάδιο δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια θανάτου της φώκιας «Αφροδίτη» που εντοπίστηκε χθες νεκρή στην Πάφο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), χαρακτηρίζοντας ανυπόστατες τις πληροφορίες περί καθυστέρησης στον καθαρισμό θαλασσινής σπηλιάς από μαζούτ.

Το Τμήμα εκφράζει τη λύπη του για το θλιβερό γεγονός του χαμού της φώκιας και σημειώνει πως προσωπικό του, έπειτα από πληροφορία για ανεύρεση νεκρής φώκιας στην Πάφο, μετέβη άμεσα στην περιοχή όπου και εξακρίβωσε την παρουσία νεκρής φώκιας.

«Η νεκροψία δεν έδειξε τα ακριβή αίτια θανάτου και ως εκ τούτου, λήφθηκαν δείγματα για περαιτέρω εξετάσεις, τα οποία θα αποσταλούν και στην Ελλάδα για εξειδικευμένες αναλύσεις. Τα παθολογικά ευρήματα θα συνεκτιμηθούν με τα ευρήματα των εργαστηριακών αναλύσεων για να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου της μικρής φώκιας. Συνεπώς, στο παρόν στάδιο, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια θανάτου της», σημειώνεται.

Το ΤΑΘΕ διευκρινίζει, επίσης, «προς αποκατάσταση της αλήθειας, ότι οι πληροφορίες περί καθυστέρησης ενός μηνός στον καθαρισμό θαλασσινής σπηλιάς από την παρουσία `μαζούτ`, είναι ανυπόστατες». Προσθέτει πως διενήργησε τον ενδεδειγμένο καθαρισμό, με απόλυτα επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο, αμέσως μόλις δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας (ήρεμη θάλασσα). Στην επιχείρηση καθαρισμού έλαβαν μέρος 20 άτομα, τα οποία με συνεργασία και συντονισμό δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα περίπου 150 μέτρων και αφαίρεσαν το «μαζούτ» από τη σπηλιά. Στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για τη Μεσογειακή Φώκια, ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί με ασφάλεια τον χώρο αυτό, προσθέτει.

Όπως αναφέρεται, η νεκρή φώκια που αναγνωρίστηκε από την ομάδα του Προγράμματος Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο, ως η νεαρή Αφροδίτη, είχε γεννηθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2018. Η φώκια μεταφέρθηκε άμεσα μετά την ανεύρεσή της στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ΚΥ) όπου και διενεργήθηκε σήμερα νεκροψία από το επιστημονικό προσωπικό των ΚΥ, στην παρουσία Λειτουργών των Τμημάτων Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και Δασών.

Το Τμήμα αναφέρει ακόμη πως οι δράσεις προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας αλλά και άλλων θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών ξεκίνησαν από το 1971, πολύ πριν ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ. Με την ένταξη της Κύπρου, εντάχθηκαν στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, θαλάσσιες περιοχές οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση και προστασία των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογειακής Φώκιας.

«Η παρακολούθηση του είδους από το ΤΑΘΕ, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται διαχρονικά, είχαν ως αποτέλεσμα την επαναφορά και επιβεβαίωση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο από το 2001. Μάλιστα, από το 2011 και έπειτα έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας της αναπαραγωγικής δραστηριότητά της με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα άτομα της φώκιας που απαντούν στα ύδατα της Κύπρου», σημειώνεται.



Αναφέρεται ακόμη πως η ανεύρεση νεκρής φώκιας δεν αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όσο και για την Κύπρο, όπου το 2001 και το 2015 βρέθηκαν νεογνά τα οποία δεν κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω κακοκαιρίας και θαλασσοταραχής, ενώ ανάλογες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί πρόσφατα και στα κατεχόμενα.

Το ΤΑΘΕ απευθύνει έκκληση προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να μην προβαίνουν στην εξαγωγή βεβιασμένων συμπερασμάτων, ειδικά όταν δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και δεν προηγείται οποιαδήποτε έστω και τυπικής φύσεως διερεύνηση του θέματος.

Διαβεβαιώνει τέλος το κοινό, ότι το επιστημονικό προσωπικό του ΤΑΘΕ παραμένει πιστό στην αποστολή του, που είναι η διατήρηση, η ασφάλεια και η προστασία των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών που απαντούν στον τόπο μας. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών θα επανέλθει για περαιτέρω ενημέρωση μόλις ολοκληρωθούν τα ευρήματα των αναλύσεων.


ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ