H σημασία του πράσινου στις πόλεις σε μια τσιμεντένια εποχή

Αυτή την εποχή περπατάς στα πεζοδρόμια της πόλης που καίνε απ’ τη ζέστη και απλά υποφέρεις. Πουθενά δέντρα για σκιά ή χώροι πρασίνου που θα δρόσιζαν λίγο το σκηνικό.

Article featured image
Article featured image

Αν και η ανάγκη για πράσινο στις πόλεις τώρα φαντάζει πιο επιτακτική από ποτέ, και πάλι η αστική ανάπτυξη φαίνεται να αφήνει για ακόμη μια φορά πίσω της το πράσινο, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αλλά και απορρυθμίζοντας την ομαλή λειτουργία του οικοσυστήματος. Πώς μπορούμε να φέρουμε τη φύση στην πόλη;

Kαταρχάς μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα σπίτια μας και τις πολυκατοικίες. Γεμίζοντας πράσινο τις ταράτσες και το εξωτερικό των κτηρίων, δημιουργούμε ένα καλύτερο φυσικό περιβάλλον αλλά και μια ατμόσφαιρα που συμβάλλει στην καλύτερη ψυχολογία των ανθρώπων που δουλεύουν ή ζουν στο κέντρο της πόλης, προσφέροντάς τους μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

Όταν λέμε να γεμίσουμε πράσινο τις πόλεις βέβαια, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν μπορούμε να φυτέψουμε ό,τι θέλουμε. Για να δημιουργήσουμε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον και να αυξηθεί η βιοποικιλότητα καλύτερα να φυτέψουμε ιθαγενή φυτά, δηλαδή φυτά που αναπτύσσονται και δημιουργούν τους δικούς τους φυσικούς πληθυσμούς στην Κύπρο, τα οποία θα υποστηρίξουν με τη σειρά τους τη φυσική πανίδα, όπως πουλιά και έντομα. Όλα αυτά εννοείται μετά από μελέτη που θα υπάρξει για το εκάστοτε κτήριο, δεν αρχίζουμε αυθαίρετα.

Αρκετά σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι η δημιουργία χώρων πρασίνου στην πόλη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μικροκλίμα της, προσφέροντας «οάσεις» στους πολίτες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η ζέστη είναι ανυπόφορη. Οι σύγχρονοι ρυθμοί σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες, δημιουργούν ένα αφόρητο περιβάλλον για τους ανθρώπους που ζουν σε πόλεις γεμάτες τσιμέντο καθώς δεν υπάρχουν πολλά δέντρα για να «σταματούν» τον ήλιο.

Είναι σημαντικό να υπάρξουν περισσότερες πρωτοβουλίες για δημιουργία χώρων πρασίνου χωρίς να σταματά εκεί το όλο εγχείρημα βέβαια, να συνεχίζεται και η συντήρηση αργότερα. Υπάρχουν πολλοί χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελός μας, φτάνει να υπάρχει θέληση ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και προτάσεις.

Aν μένεις στην πόλη και θέλεις να τη δεις να γεμίζει πράσινο, για αρχή μπορείς να βρεις τον περιβαλλοντικό όμιλο της περιοχής σου και να λάβετε δράση! Μέχρι να γίνει αυτό, η Hoegaarden η πιο πολυβραβευμένη wheat beer στην ιστορία του World Beer Cup, αποφάσισε να βοηθήσει λίγο το εγχείρημα, φέρνοντας τη φύση στην πόλη με τον καλοκαιρινό της διαγωνισμό, όπου 3 τυχεροί θα κερδίσουν το green make-over του μπαλκονιού ή της ταράτσας τους από έναν landscape artist! Ανοίγουμε την μπύρα μας λοιπόν, και πάμε να πρασινίσουμε την πόλη!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ