Τι συμβαίνει με τις μετρήσεις της θερμοκρασίας στο κέντρο της Λευκωσίας;

Μια ανάρτηση και κάποια σχόλια στο διαδίκτυο στάθηκαν αφορμή για να γίνει γνωστό πως ο ένας εκ των δύο Σταθμών Ραδιοβολίσεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που βρίσκονται στη Λευκωσία είναι ελαττωματικός, και ως εκ τούτου για ένα μεγάλο διάστημα να έδινε λάθος αποτελέσματα.

Article featured image
Article featured image


Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε χρήστης του διαδικτύου με σχόλιό του, σε ανάρτηση που έγινε στο γκρουπ «Καιρόφιλοι Κύπρου» -σε σχέση με τις θερμοκρασίες Λευκωσίας- ο σταθμός μέτρησης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης είναι ελαττωματικός, με αποτέλεσμα να δίνει δύο βαθμούς περισσότερο από την πραγματική θερμοκρασία που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Η CITY, επικοινώνησε με την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τους ισχυρισμούς και να μάθει τι ακριβώς ισχύει.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον Μετεωρολογικό Επιθεωρητή κ. Ιάκωβο Ιακώβου μάθαμε πως ο ένας εκ των δύο μετρτητών βρίσκεται στην Αθαλάσσα από το 1981 και αποτελεί τον επίσημο μετρητή της πρωτεύουσας, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται σε περίπου 1 χιλιόμετρο απόσταση από τον πρώτο και έχει την ονομασία (VISITORS).

Εδώ και περίπου 3 χρόνια παρατηρείται πως ο δεύτερος σταθμός (VISITORS) δείχνει περίπου 2 βαθμούς πάνω από την κανονική θερμοκρασία...

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή την περίοδο ο σταθμός βρίσκεται σε εξέταση από τους τεχνικούς της υπηρεσίας, για να δουν αν όντως αντιμετωπίζει πρόβλημα ο αισθητήρας του, ή αν οι περίπου +2 βαθμοί κελσίου, προκύπτουν λόγω της περιοχής (υψηλότερη θερμοκρασία από τα κτήρια, την άσφαλτό κτλ.).

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι επίσημες μετρήσεις που δίνονται στη δημοσιότητα για τη Λευκωσία είναι από τον κεντρικό μας σταθμό στην Αθαλάσσας και όχι από τον VISITORS. Ο ένας σταθμός από τον άλλο απέχουν περίπου ένα χιλιόμετρο και η διαφορά στη θερμοκρασία που παρατηρείται είναι πιθανό να προκύπτει λόγω της διαφορετικής τοποθεσίας» ξεκαθαρίζει στη CITY ο αρμόδιος Λειτουργός.

Ο κ. Ιακώβου μάς διαβεβαίωσε πως αν όντως υπάρχει πρόβλημα στον αισθητήρα του σταθμού, αυτός θα αντικατασταθεί το συντομότερο.


Πάντως, όπως παρατηρήσαμε, από τις 9 περίπου το πρωί της Πέμπτη 23/5, η ιστοσελίδα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σταμάτησε να δημοσιεύει τις μετρήσεις από τον συγκεκριμένο σταθμό, γεγονός που μπορείτε να το διαπιστώσετε κι εσείς πατώνταςΕΔΩ.

61067976_432315170886443_310796134324895744_n.png


Είναι αντιπροσωπευτικές οι θερμοκρασίες που δημοσιεύονται για την πρωτεύουσα;

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει, είναι αν όντως τα νούμερα που δημοσιεύονται από τον επίσημο σταθμό της πρωτεύουσας είναι αντιπροσωπευτικά, αφού αυτός βρίσκεται στο μέσο του πάρκου με αρκετό πράσινο και λίμνη, μακριά από την αύρα της πόλης.

Σημειώνεται, πως σήμερα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, η Μετεωρολογική Υπηρεσία λειτουργεί δίκτυο από 39 Κλιματολογικούς σταθμούς και 111 Βροχομετρικούς σταθμούς στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, σταθμό για παρατηρήσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα στην Αθαλάσσα και Μετεωρολογικά Γραφεία στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, όπου λειτουργούν επίσης συνοπτικοί μετεωρολογικοί σταθμοί, καθώς επίσης και 17 Αυτόματους Μετεωρολογικούς Σταθμούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ