Γιατί δυσκολευόμαστε να ξυπνήσουμε το πρωί;

Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν την τάση να μην παίρνουν στα σοβαρά όσους διαμαρτύρονται ότι πραγματικά υποφέρουν με το πρωινό ξύπνημα (και είναι πολλοί, αμέτρητοι).

Article featured image
Article featured image

Ωστόσο, ο «τεμπελάκος», ο «υπναράς», ο «κακομαθημένος» δεν έχουν καμία σχέση με τις ταμπέλες που τους έχουν κολλήσει.

Είναι οργανισμοί πολύ καλύτερα συντονισμένοι με το σώμα και τις ανάγκες τους και η επιστήμη έχει πολλά να πει για όσους κυριολεκτικά «κλαίνε» στο πρωινό ξύπνημα, πονάει το σώμα και σπάει το κεφάλι τους, από την απότομη εναλλαγή από την κατάσταση ύπνου στην αφύπνιση.

Σύμφωνα με τον Jean Matheson, ειδικό στις διαταραχές ύπνου στο ιατρικό κέντρο Beth Israel της Νέας Υόρκης, δεν είναι απαραιτήτως τεμπέλης κάποιος που πατάει συνεχώς το snooze το πρωί.

«Συνήθως», εξηγεί, «πρόκειται για ανθρώπους που οι βιολογικοί τους ρυθμοί δεν είναι συγχρονισμένοι με τις απαιτήσεις της ζωής τους, οι οποίες, ακόμη χειρότερα, μπορεί να είναι εξαιρετικά αυξημένες».

Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το να σηκωθούν από το κρεβάτι την ακριβή ώρα που χτυπάει το ξυπνητήρι τους, σύμφωνα με τον ειδικό έχουν το δικό τους, απολύτως σωστό εσωτερικό ρολόι.

Αυτό το ρολόι, εξηγεί, δεν μπορείς να το ξεγελάσεις με τίποτα, γιατί ρυθμίζει επακριβώς, βάσει των αναγκών του οργανισμού, τις ώρες που το σώμα χρειάζεται για να αναπαυθεί και τις ώρες που θα ξυπνήσει.

Με πληροφορίες από τη Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ