Το μοναδικό μονογαμικό είδος θηλαστικού της Κύπρου

Η αλεπού (Vulpes vulpes), αποτελεί το μοναδικό μονογαμικό είδος θηλαστικού της Κύπρου.

Τη φωτογραφία με την αλεπού δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο λειτουργός του Τμήματος Δασών και ερευνητής, Χάρης Νικολάου.

«Αλεπού (Vulpes vulpes), το μοναδικό μονογαμικό είδος θηλαστικού της Κύπρου... Παραμένει με το ίδιο ταίρι καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ακόμα και αν ένα από τα δύο πεθάνει, το άλλο μπορεί να παραμείνει μόνο του χωρίς να ζευγαρώσει ξανά» γράφει ο Χάρης στη λεζάντα της φωτογραφίας.


61194423_10217986710635256_6199283609531056128_n.jpg



Περισσότερα για την αλεπού

Σύμφωνα με το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, η κυπριακή αλεπού με το επιστημονικό όνομα Vulpes vulpes indutus είναι ένα ενδημικό υποείδος και το μόνο σαρκοφάγο θηλαστικό στην Κύπρο.

Λόγω του ότι θεωρήθηκε επιβλαβές είδος για την κτηνοτροφία και το θήραμα, κυνηγήθηκε ανελέητα στο παρελθόν με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της να μειωθεί αισθητά.

Σήμερα, όμως, πολλές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι έχει πολύ μικρή επίδραση στην πτηνοτροφία και στους πληθυσμούς των θηρεύσιμων ζώων, ενώ παράλληλα έχει ωφέλιμο ρόλο στα φυσικά οικοσυστήματα, αλλά και τη γεωργία αφού συμβάλλει στη μείωση των πληθυσμών των επιβλαβών τρωκτικών και των ακρίδων.

Χαρακτηριστικά

Αποτελεί το μεγαλύτερο σε διαστάσεις είδος ανάμεσα σε όλα τα είδη αλεπούδων, με βάρος που κυμαίνεται μεταξύ 2 και 10 κιλών. Η ουρά της είναι αρκετά μεγάλη και είναι πάντα λευκή, ενώ το πίσω μέρος των αυτιών της και το μπροστινό κάτω μέρος των ποδιών της είναι μαυριδερά. Έχει μυτερά και όρθια αυτιά, μυτερό ρύγχος και φουντωτή ουρά.



Τι τρώει

Είναι παμφάγο ζώο και τρέφεται με διάφορα είδη τροφής. Η διατροφής της περιλαμβάνει φρούτα, καρπούς με κουκούτσια, διάφορα είδη φυτών, τρωκτικά, λαγούς, κουνέλια, πουλιά, έντομα, ερπετά, αυγά κ.α.


Σε ποιες περιοχές της Κύπρου ζει

Λόγω της μεγάλης της ικανότητας να προσαρμόζεται σε κάθε τύπο βιοτόπου, συναντάται σε όλη την επικράτεια του νησιού: σε ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, σε πυκνά δάση, σε θαμνώνες, σε πάρκα ακόμη και κοντά σε κατοικημένες περιοχές ανάλογα με την διαθεσιμότητα φαγητού. Ζει συνήθως σε σπηλιές, πυκνούς θάμνους ή σε τρύπες στο έδαφος τις οποίες ανοίγει η ίδια. Οι φωλιές της χαρακτηρίζονται για τις πολλές εισόδους και εξόδους που έχουν.

Αναπαραγωγή

Η αναπαραγωγή περίοδος της κόκκινης αλεπούς αρχίζει περίπου τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο. Η διάρκεια της κυοφορίας διαρκεί περίπου 50 με 55 ημέρες. Είναι μονογαμικό είδος και γεννά 3 με 8 μικρά κάθε φορά, τα οποία γεννιούνται τυφλά και με γκριζωπό χρώμα. Ανοίγουν τα μάτια τους σε ηλικία 11-14 ημερών και απογαλακτίζονται σε περίοδο 6 – 12 εβδομάδων. Για τη διατροφή τους φροντίζουν και οι δύο γονείς. Τα νεαρά μένουν με τους γονείς τους μέχρι το φθινόπωρο και στη συνέχεια απομακρύνονται σταδιακά από την περιοχή της φωλιάς και ανεξαρτητοποιούνται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ