Τι έχουμε μέχρι στιγμής για το ΓεΣΥ - Σήμερα οι εγγραφές στους καταλόγους παιδιάτρων

Όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία εγγραφής παιδιών στους καταλόγους παιδιάτρων, οι μέχρι στιγμής αριθμοί, αλλά και απαντήσεις σε μερικά βασικά ερωτήματα.

Τι έχουμε μέχρι στιγμής για το ΓεΣΥ - Σήμερα οι εγγραφές στους καταλόγους παιδιάτρων

Όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία εγγραφής παιδιών στους καταλόγους παιδιάτρων, οι μέχρι στιγμής αριθμοί, αλλά και απαντήσεις σε μερικά βασικά ερωτήματα.

Article featured image
Article featured image

Με τη διαδικασία εγγραφής να προχωρά κανονικά -σε πείσμα κάποιων- σήμερα το απόγευμα, στις 16:00, ξεκινούν οι εγγραφές παιδιών στους καταλόγους παιδιάτρων του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Στον αρχικό κατάλογο παιδιάτρων θα περιλαμβάνονται 70 παιδίατροι από όλες τις επαρχίες οι οποίοι προέρχονται τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Αριθμός, ωστόσο, ο οποίος θα μεταβάλλεται σταδιακά, όπως και στην περίπτωση προσωπικών γιατρών ενηλίκων. Γεγονός το οποίο, όμως, δεν εμποδίζει την έναρξη της διαδικασίας εγγραφής, καθώς βάσει του πληθυσμού παιδιών της Κύπρου, το ΓεΣΥ μπορεί να αρχίσει τη λειτουργία του με 70 παιδίατρους.

Ωστόσο, για να εξασφαλίζονται καλύτερες υπηρεσίες προς τα παιδιά, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ευελπιστεί, βάσει και των μηνυμάτων που λαμβάνει από παιδίατρους, ότι ο αριθμός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα τουλάχιστον στους 90 γιατρούς.

Ποιοι έχουν δικαίωμα εγγραφής

Δικαίωμα εγγραφής στους καταλόγους των παιδιάτρων έχουν παιδιά μέχρι 18 ετών. Παρόλα αυτά, παιδιά από 15 μέχρι 18 ετών έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν είτε στον κατάλογο παιδίατρου είτε στον κατάλογο προσωπικού γιατρού για ενήλικες. Να σημειωθεί πως προϋπόθεση για την εγγραφή παιδιών στους καταλόγους παιδιάτρων στο ΓεΣΥ, αποτελεί και η εγγραφή ενός γονέα στους καταλόγους του ΓεΣΥ.

gesi.jpg



Οι αριθμοί μέχρι στιγμής

1η Ιουνίου 2019 ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ξεκινά την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και ήδη οι αριθμοί εγγεγραμμένων γιατρών και δικαιούχων κρίνονται ως ικανοποιητικοί.

Ενδεικτικά από ην 21 Απριλίου μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή είχαν εγγραφεί στο Σύστημα και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησής τους, πέραν των 40 γιατρών οι οποίοι προορίζονται για προσωπικοί γιατροί για ενήλικες, ανεβάζοντας τον αριθμό της λίστας στους 310 προσωπικούς γιατρούς.

Σε ό,τι αφορά στους ειδικούς γιατρούς, εκτός από τους περίπου 750 ειδικούς γιατρούς του δημοσίου, το ΓεΣΥ έχει εξασφαλίσει τις υπηρεσίες των ειδικών γιατρών των ιδιωτικών νοσοκομείων που έχουν δηλώσει ένταξή τους στην πρώτη φάση του ΓεΣΥ, καθώς και τις υπηρεσίες των ειδικών γιατρών που υπηρετούν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, γεγονός που σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί πλήρως η απρόσκοπτη περίθαλψη των καρκινοπαθών της Κύπρου, ενώ έχουν καλυφθεί και ανάγκες των χιλιάδων χρόνιων ασθενών, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το ΙΝΓΚ.

Η εγγραφή των γιατρών αυτών δεν έχει ακόμα αρχίσει, ενώ στο ΓεΣΥ έχουν δηλώσει συμμετοχή και πέραν των 120 ιδιωτών ειδικών γιατρών.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το ΓεΣΥ θα αρχίσει την 1η Ιουνίου με τουλάχιστον 1.300 γιατρούς (προσωπικούς και ειδικούς) εκ των οποίων οι περίπου 800 του δημόσιου τομέα και οι υπόλοιποι ιδιώτες.

gesi1.png


Φαρμακεία, κλινικά εργαστήρια και ακτινολογικά κέντρα

Στον τομέα των φαρμακείων, κλινικών εργαστηρίων και ακτινολογικών εξετάσεων, το ΓεΣΥ εμφανίζεται πλήρες, με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΥ να δείχνουν πως μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ πέραν των 230 ιδιωτικών φαρμακείων και περισσότερες από 60 ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια. Σε ό,τι αφορά τις ακτινολογικές υπηρεσίες, το ΓεΣΥ εξασφαλίζει πρόσβαση σε μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους σε όλες τις επαρχίες.

Βάσει των επίσημων στοιχείων και με δεδομένη την υπογραφή συμβολαίων με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αλλά και νοσηλευτήρια, το ΓεΣΥ διαθέτει αυτή τη στιγμή τρεις μαγνητικούς τομογράφους στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό και από έναν σε Λάρνακα και Πάφο.

Ακόμα πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των αξονικών τομογράφων κατά επαρχία, ενώ πλήρεις είναι και οι υπηρεσίες που έχουν εξασφαλιστεί ανά επαρχία και σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ακτινολογικές/ διαγνωστικές υπηρεσίες, με την προοπτική να αυξηθούν οι επιλογές των πολιτών ακόμα περισσότερο, αφού ο ΟΑΥ έχει προγραμματισμένες συναντήσεις και με άλλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» είναι αρκετά μεγάλο το ενδεχόμενο να αυξηθούν σε τρεις οι μαγνητικοί τομογράφοι και στη Λεμεσό.

Οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταμετρήσεις του ΟΑΥ, μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί πέραν των 180.000 δικαιούχων, με τη ροή να συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό, δηλαδή 10.000 νέες εγγραφές κατά μέσο όρο ανά εικοσιτετράωρο. Αύξηση καταγράφηκε και στον αριθμό των διαθεσίμων προσωπικών γιατρών για ενήλικες.

gesi2.png


Απορίες, ερωτήσεις και διευκρινίσεις

Ποιοι είναι δικαιούχοι;

Όλοι οι πολίτες που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και εμπίπτουν σε μια από τις πιο κάτω κατηγορίες:

-Κύπριοι πολίτες

-Ευρωπαίοι πολίτες που εργάζονται ή έχουν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας

-Πολίτες τρίτης χώρας οι οποίοι έχουν αποκτήσει νόμιμα δικαίωμα μόνιμης διαμονής ή δικαίωμα ίσης μεταχείρισης σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας

-Τα μέλη της οικογένειας των πιο πάνω κατηγοριών σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας

-Πρόσφυγες και πρόσωπα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας

Πότε εφαρμόζεται;

Την 1η Ιουνίου 2019 θα γίνει η εισαγωγή των υπηρεσιών προσωπικού και ειδικού ιατρού, εργαστηριακών εξετάσεων και φαρμάκων για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς.

Και την 1η Ιουνίου 2020 αναμένεται η πλήρης εφαρμογή του Συστήματος με εισαγωγή των υπηρεσιών ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), ασθενοφόρων, νοσηλευτών και μαιών, άλλων επαγγελματιών υγείας, ανακουφιστικής φροντίδας, ιατρικής αποκατάστασης, προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας και κατ’ οίκον επισκέψεων.

Τι είναι οι συμπληρωμές και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται;

Ο δικαιούχος καταβάλλει μικρά ποσά συμπληρωμής κατά τη λήψη υπηρεσιών από ειδικούς ιατρούς, εργαστήρια, φαρμακεία, νοσηλευτές, μαίες, άλλους επαγγελματίες υγείας και τα ΤΑΕΠ, όπως για παράδειγμα €1 ανά φαρμακευτικό προϊόν, €1 ανά εργαστηριακή εξέταση, €6 ανά επίσκεψη σε ειδικό ιατρό. Σημειώνεται ότι η πρόσβαση σε προσωπικούς ιατρούς και σε ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας είναι δωρεάν.

Η ετήσια οροφή συμπληρωμών ανά άτομο είναι:

  • Γενικός Πληθυσμός: €150 | Χαμηλοσυνταξιούχοι: €75
  • Λήπτες βοηθήματος ΕΕΕ: €75 | Παιδιά: €75

Πώς διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας;

Στο σχεδιασμό του ΓεΣΥ εφαρμόζονται βέλτιστες πρακτικές οι οποίες αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, όπως είναι η εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού ιατρού, η εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών και η χρήση ολοκληρωμένου συστήματος πληροφορικής.

Καλύπτονται οι δαπανηρές υπηρεσίες υγείας;

Το ΓεΣΥ παρέχει δια βίου οικονομική προστασία για τον κάθε δικαιούχο ακόμα και για απρόβλεπτες και δαπανηρές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ