Στις 9 Μαΐου 2009 πεθαίνει ο Ευγένιος Σπαθάρης

O άνθρωπος που δίδαξε στους Έλληνες την παράδοση του Καραγκιόζη.

Article featured image
Article featured image

Στόχος του Ευγένιου Σπαθάρη, ήταν να ανεβάσει πολύ ψηλά τον Καραγκιόζη.

Μάλιστα, όλοι τον αποκαλούσαν δάσκαλο του ελληνικού θεάτρου σκιών.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης, υπήρξε ένας αυθεντικός λαϊκός δημιουργός. Εξέφρασε με γνησιότητα και αμεσότητα τη ψυχή του ελληνισμού, μέσα από το θέατρο σκιών, το οποίο υπηρέτησε με το πηγαίο καλλιτεχνικό του ταπεραμέντο επί δεκαετίες, αναδεικνύοντάς το παράλληλα ως μία γνήσια λαϊκή έκφραση του ελληνικού πολιτισμού.


spatharis_2.jpg


Στην κυριολεξία, ο άνθρωπος αυτός, πέρασε όλη του τη ζωή πίσω από τον μπερντέ. Άλλωστε το έλεγε και ο ίδιος: «Δεν θα σταματήσω να παίζω στον μπερντέ. Αν μου στερήσουν τον Καραγκιόζη, θα πεθάνω».

Στις 6 Μαΐου του 2009, είχε καλεστεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε, σε μια εκδήλωση προς τιμήν του. Σε κάποια στιγμή έχασε την ισορροπία του και έπεσε από τις σκάλες. Ο 85χρονος τότε Ευγένιος Σπαθάρης υπέστη πολλαπλά κατάγματα, ενώ του δημιουργήθηκε ένα σοβαρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

Τρείς ημέρες αργότερα, στις 9 Μαΐου του 2009, ίσως ο τελευταίος μεγάλος καραγκιοζοπαίχτης της Ελλάδας, άφησε την τελευταία του πνοή.


spArthwArris-10.jpg

Η σορός του εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στο Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών.

Ο άνθρωπος που εμψύχωνε τον κόσμο σε δύσκολες εποχές μέσω του λαϊκού ήρωα του θα μείνει για πάντα αξέχαστος, για την καλοσύνη, το ήθος και το πηγαίο ταλέντο του σε κάτι πολύ δύσκολο: να κάνει τον κόσμο να ονειρεύεται και να γελάει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ